« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-29 16:26:55
Temat: Koktajl agrestowyMa moze ktos jakis przepis na dobry koktajl w ktorym glownym skladnikiem
jest agrest?
T.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-29 17:16:34
Temat: Re: Koktajl agrestowyUżytkownik "Tryk" <T...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdn3vd$avl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ma moze ktos jakis przepis na dobry koktajl w ktorym glownym skladnikiem
> jest agrest?
tu masz przepis na chlodnik, ale jak mocnie zmiksujesz, to wyjdzie napoj, ja
tak robie:)))
Składniki:
250 g truskawek i poziomek
250 g agrestu
250 g malin
cukier
0,5 lyzki maki ziemniaczanej
zimne mleko
250 ml smietanki
ewentualnie groszek ptysiowy lub grzanki z ciasta drozdzowego
Przepis:
owoce przebieramy i myjemy. zagotowujemy 1 szkl. wody z dodatkiem 1 lyzki
cukru. dodajemy agrest, zagotowujemy, przecieramy przez sito. pol lyzki maki
ziemniaczanej rozprowadzamy kiloma lyzkami zimnego mleka. 2 szkl. mleka
gotujemy, do wrzatku wlewamy rozprowadzona make ziemniaczana, doprowadzamy
do wrzenia, odstawiamy, studzimy, a nawet oziebiamy w lodowce. do talerzy
wkladamy truskawki, maliny i poziomki, posypujemy lekko cukrem, pozostawiamy
na 20 min. wlewamy mleko, przecier i smietanke. mieszamy dokladnie i
podajemy, ewentualnie z groszkiem ptysiowym lub grzankami z ciasta
drozdzowego.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-25
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
8/2001
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-29 17:52:29
Temat: Re: Koktajl agrestowy
Użytkownik "Tryk" <T...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdn3vd$avl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ma moze ktos jakis przepis na dobry koktajl w ktorym glownym skladnikiem
> jest agrest?
> T.
Na koktajl nie mam, ale mam na deser - niestety nie mam wagowo - trzeba
samemu.
- w piekarniku upiec kruszonkę z dodatkiem cukru waniliowego, taką o
średnich ziarenkach.
- agrest niezbyt dojrzały podlać odrobiną wody, wsypać trochę cukru,
poddusić na miękko, ale nie ma się rozmamłać, odkryty, żeby woda cały czas
odparowywała (nie może być pływającego soku na dnie) - ma być kwaskawe
- ubić śmietanę kremówkę z odrobiną wanilii i cukru pudru
ostudzoną kruszonkę wymieszać z ubitą śmietaną, przekładać w pucharkach
warstwami z agrestem - podawać zaraz po zrobieniu, aby kruszonka nie
nasiąkła.
Jest to wyjątkowo pyszny deser, dostarczający zróżnicowanych doznań
smakowych - zwłaszcza zaskakujące jest połączenie aksamitnej, bitej śmietany
z trzaskającą w zębach kruszonką i kwaskawymi warstwami agrestu.
Podpatrzone w telewizji.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |