Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kruszonka - help

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kruszonka - help

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-20 14:36:16

Temat: Kruszonka - help
Od: "Lia" <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Włąsnei zrobiłąm ciasto na kruszonke do drozdzowego.
1/3 kostki masła
1 jajo
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki

Pytanie - jaką to powinno miec konsystencje???
W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo "maslane". Czy
to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam inne wyobrazenie o tym.

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-20 15:02:40

Temat: Odp: Kruszonka - help
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

> W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo
"maslane". Czy
> to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam inne wyobrazenie
o

Pewnie masło miałaś ciepłe.

Kruszonka powinna sie rozsypywac własciwie.

Spróbuj włozyc na pół godziny do zamrażalnika.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-20 15:04:22

Temat: Odp: Kruszonka - help
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakis przepis Ci wynalazłam:

Kruszonka
Dobra kruszonka to rowne ilosci maki, masla i cukru, na objetosc, np.
dwie lyzki cukru (najlepiej krysztal), dwie lyzki maki i dwie lyzki
masla. Maslo powinno byc zimne. Posiekac maslo nozem w mace, dodac
cukier i szybko koncami palcow zrobic okruchy, tak aby ciasto bylo jak
najmniej dotykane. Schlodzic. Na ciasto drozdzowe naklada sie te
kruszonke 10-15 min. przed upieczeniem. Nalezy szybko posmarowac
pedzlem wierzch ciasta zoltkiem rozbeltanym z kilkoma lyzkami wody i
to posypac kruszonka. Kruszonka najlepiej wychodzi w goracym piecu, bo
nie ma czasu "zjechac" zanim zostanie zbrazowiona. Posypywanie na
posmarowane jajko rowniez "lapie" kruszonke w miejscu.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-20 15:15:11

Temat: Re: Kruszonka - help
Od: "Lia" <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Cherokee gd" wrote:

>> W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo
>> "maslane". Czy to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam
>> inne wyobrazenie o
>
> Pewnie masło miałaś ciepłe.
>
> Kruszonka powinna sie rozsypywac własciwie.
>
> Spróbuj włozyc na pół godziny do zamrażalnika.
>

Dzieki wielkie :)
Sytuacja opanowana.
Ciasto w piecu ;-)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasta- ktos sie chwalil
Zamienniki alkoholi
gdzie mogę znaleźć wyjaśnienie
Pozegnanie przyjaciela OT
kurczak po wietnamsku...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »