« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-20 14:36:16
Temat: Kruszonka - help Włąsnei zrobiłąm ciasto na kruszonke do drozdzowego.
1/3 kostki masła
1 jajo
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
Pytanie - jaką to powinno miec konsystencje???
W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo "maslane". Czy
to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam inne wyobrazenie o tym.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-20 15:02:40
Temat: Odp: Kruszonka - help> W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo
"maslane". Czy
> to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam inne wyobrazenie
o
Pewnie masło miałaś ciepłe.
Kruszonka powinna sie rozsypywac własciwie.
Spróbuj włozyc na pół godziny do zamrażalnika.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-20 15:04:22
Temat: Odp: Kruszonka - helpJakis przepis Ci wynalazłam:
Kruszonka
Dobra kruszonka to rowne ilosci maki, masla i cukru, na objetosc, np.
dwie lyzki cukru (najlepiej krysztal), dwie lyzki maki i dwie lyzki
masla. Maslo powinno byc zimne. Posiekac maslo nozem w mace, dodac
cukier i szybko koncami palcow zrobic okruchy, tak aby ciasto bylo jak
najmniej dotykane. Schlodzic. Na ciasto drozdzowe naklada sie te
kruszonke 10-15 min. przed upieczeniem. Nalezy szybko posmarowac
pedzlem wierzch ciasta zoltkiem rozbeltanym z kilkoma lyzkami wody i
to posypac kruszonka. Kruszonka najlepiej wychodzi w goracym piecu, bo
nie ma czasu "zjechac" zanim zostanie zbrazowiona. Posypywanie na
posmarowane jajko rowniez "lapie" kruszonke w miejscu.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-20 15:15:11
Temat: Re: Kruszonka - help"Cherokee gd" wrote:
>> W tej chwili dosc mocno sie lepi do palców, i jest baaaaardzo
>> "maslane". Czy to dobrze? Pierwszy raz robie kruszonke - i miałam
>> inne wyobrazenie o
>
> Pewnie masło miałaś ciepłe.
>
> Kruszonka powinna sie rozsypywac własciwie.
>
> Spróbuj włozyc na pół godziny do zamrażalnika.
>
Dzieki wielkie :)
Sytuacja opanowana.
Ciasto w piecu ;-)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |