« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-24 12:43:27
Temat: Kuchnia chińskaWitam
Czy moze znacie jeszcze jakies strony, gdzie byłyby fajne przepisy na
chińszczyzne, albo macie moze cos sprawdzonego. ja nigdy nie umiem zrobic
dobrego sosou i zeby miasko było chrupkie.
Pozdrawiam
Aśka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-24 13:19:02
Temat: Re: Kuchnia chińska
Użytkownik "Asia" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ahm7m4$15j$1@news2.tpi.pl...
> Czy moze znacie jeszcze jakies strony, gdzie byłyby fajne przepisy na
> chińszczyzne, albo macie moze cos sprawdzonego. ja nigdy nie umiem zrobic
> dobrego sosou i zeby miasko było chrupkie.
> Aśka
to nie mieso ma byc chrupkie tylko warzywa...
a tu masz moj przepis na chinszczyzne, jest w naszym archiwum
CHINSZCZYZNA
Potrzebny:
ryz PARBOILED- to ryz bardzo sypki, waski- nikt go nie moze zle ugotowac,
zawsze ziarenka sa osobno, gotowac w duzej ilosci osolonej wody;
mieso kurczaka( pokroic w kostke-wystarczy podwojna piers ale nie musi
to byc piers i zabejcowac (minimum 20 min)w nastepujacych skladnikach:
20 gr.wodki(lub sherry lub sake) skropic mieso +
sos sojowo-grzybowy ((soya and mushroomsauce-firmy Tao
Tao)-jest w kazdym sklepie-koniecznie musi byc ten aromatyzowany grzybami +
1 lyzka stolowa ciemnego miodu +
` 1 lyzka plaska maki ziemniaczanej+
kilka zabkow czosnku(zmiazdzyc).
Z tym wszystkim przemieszac mieso.
Grzybki suszone Mun 2-3 sztuki (namoczyc w goracej lub zimnej wodzie)
,jak zwieksza swoja objetosc
pokroic w kostke.
Pokroic:
cebula(1szt)- w piorka
seler-w słupki(podobna wielkosc co cebula )
pietruszka korzen- w słupki (ilosc jak seler)
papryka czerwona - w kostke (mała lub poł duzej)
kielki sojowe (malutka puszka-200gr-odsaczyc)
kukurydza (poł puszki)
mozna ananas (w kostke trzy krazki)
Smazyc w woku (ja na patelni ),w/g kolejnosci dokładac do patelni na gorącym
tłuszczu:
1 cebula + pietruszka + seler + grzybki mun
chwile przesmazyc i dodac do tego
2 mieso- tez chwile( 2-3 min) smazyc potem
3 czerwona papryke chwile razem wszystko przesmazyc
i na koniec dodac trochę przecieru pomidorowego +imbir do smaku + sol +
pieprz cayenne
oraz kielki, kukurydze i ananas.Wymieszac i wylozyc na wczesniej
ugotowany ryz.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |