« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-07 10:15:10
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
aja:
> Witam szanownych grupowiczow
>
> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> miesiac.
oba twierdzenia są nieprawidłowe. Miód z pasieki może się krystalizować
szybko lub wolno, to samo ze sklepowym. Zależy od tego, co pszczółki
wcinały.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-07 10:15:13
Temat: MIOD dlaczego sie krystalizujeWitam szanownych grupowiczow
Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
miesiac.
Pozdrawiam
AJA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 10:29:28
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Użytkownik "aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ca1f0u$dq7$1@inews.gazeta.pl...
> Witam szanownych grupowiczow
>
> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje
a
> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> miesiac.
To co w miodzie krystalizuje - to glukoza. czytaj: miód o dużej zawartości
glukozy będzie szybko krystalizował. Fruktozowy - prawie wcale, mieszany
będzie krystalizował częściowo.
Ten ze sklepu... Albo jest to miód fruktozowy (hmmm...) Albo poddawany
zostaje przez nieuczciwych "pszczelarzy" podgrzaniu, w wyniku czego z
powrotem przechodzi do postaci płynnej - bo taki jest przecież bardziej
"handlowy". Ok, tylko że podgrzanie miodu do temperatury powyzej 40 stopni C
powoduje rozkład enzymów i innych substancji, które decyduja o leczniczych
właściwościach miodu. Innymi słowy, pozostaje smaczny słodzik, ale
bezwartościowy. Tak na marginesie, słodzenie miodem gorącej herbaty lub
mleka na przeziębienie mija sie właśnie dlatego z celem. jesli miód ma
działać (a działa!), to nie w gorącej herbacie. A najlepiej, jesłi rozpusci
się łyche miodu w letniej wodzie wieczorem, a rano wypije. Dopiero wtedy
zostają uruchomione owe czarodziejskie enzymy i składniki, które bedą miały
zbawienny wpływ na nasz organizm :)
Smacznego, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 10:30:52
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje> > Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko
krystalizuje a
> > jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> > miesiac.
>
> oba twierdzenia są nieprawidłowe. Miód z pasieki może się krystalizować
> szybko lub wolno, to samo ze sklepowym. Zależy od tego, co pszczółki
> wcinały.
Ok moze inaczej dostalem miodek rzepakowy i on bardzo szybko sie
skrystalizowal.. nie sadze by wlasciciel dawal wode z cukrem dla pszczolek
...
Pamietam jak moj dziadek mial pszczolki to no ood czasu do czasu gotowal
wode z cukrem ale nie za czesto wiadomo jak nie ma poogdy na pszczoly i nie
ma kwiatu to trzeba czyms dokarmic...
No wiec czy to ze sie szybko krystalizuje zalezy od tego z jakich kwiatow
miod czy tez cyz sa dokarmiane?
AJA
>
> Waldek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 10:32:29
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Użytkownik "aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ca1fu4$idu$1@inews.gazeta.pl...
> Ok moze inaczej dostalem miodek rzepakowy i on bardzo szybko sie
> skrystalizowal.. nie sadze by wlasciciel dawal wode z cukrem dla pszczolek
Rzepakowy ma bardzo duzo glukozy :)
> Pamietam jak moj dziadek mial pszczolki to no ood czasu do czasu gotowal
> wode z cukrem ale nie za czesto wiadomo jak nie ma poogdy na pszczoly i
nie
> ma kwiatu to trzeba czyms dokarmic...
> No wiec czy to ze sie szybko krystalizuje zalezy od tego z jakich kwiatow
> miod czy tez cyz sa dokarmiane?
Zależy od kwiatów. Cukier nie ma nic do rzeczy, z tym, że taki miód jest po
prostu mało wartosciowy i żaden szanujący się pszczelarz takiego miodu nie
wykręci. Cukier, czyli sacharoza składa siez czasteczki fruktozy i
czasteczki glukozy.
Pozdrawiam, A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 16:49:18
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
"aja" <a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:ca1fu4$idu$1@inews.gazeta.pl...
> Pamietam jak moj dziadek mial pszczolki to no ood czasu do czasu gotowal
> wode z cukrem ale nie za czesto wiadomo jak nie ma poogdy na pszczoly i
nie
> ma kwiatu to trzeba czyms dokarmic...
> No wiec czy to ze sie szybko krystalizuje zalezy od tego z jakich kwiatow
> miod czy tez cyz sa dokarmiane?
>
o ile sie orientuje dokarmia sie je na zime, jak sie im mod zabralo :-), tak
mi to moj dziadek tlumaczyl
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 17:18:46
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Uzytkownik "Monika Biermann" <m...@g...de> napisal w wiadomosci
news:ca268m$39h$04$1@news.t-online.com...
>
> o ile sie orientuje dokarmia sie je na zime, jak sie im mod zabralo :-),
tak
> mi to moj dziadek tlumaczyl
A czasem tez na wiosne, kiedy brak pozytków, bo zrobi sie np. za zimno,
albo przymrozki wytlukly.
Pozdrawiam, A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 18:29:58
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje> Witam szanownych grupowiczow
>
> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> miesiac.
>
> Pozdrawiam
> AJA
>
> Za książką Ireny Gumowskiej "Pszczoły i ludzie"
..." nie wolno miodu trzymać na świetle ani w zbyt ciepłym miejscu, bo zniknie
substancja bakteriobójcza, zwana inhibiną. Miód najlepiej przechowywać w temp.
10-20 oC. Im wyższa temperatura oraz ilość wody, tym miód jest rzadszy. Każdy
miód po pewnym czasie przechodzi ze stanu ciekłego w stan stały, co zwie się
krystalizacją.....1 litr miodu całkowicie dojrzałego waży 1,42 do 1,44 kg."
Jeśli kupujemy miód i ma inna wagę, możemy domniemywać, że został zafałszowany,
choćby przez dolanie wody. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 23:44:34
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizujeOn Mon, 07 Jun 2004 12:15:10 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>
>aja:
>> Witam szanownych grupowiczow
>>
>> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
>> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
>> miesiac.
>
>oba twierdzenia są nieprawidłowe. Miód z pasieki może się krystalizować
>szybko lub wolno, to samo ze sklepowym. Zależy od tego, co pszczółki
>wcinały.
No nie tylko. Sklepowy na ogol dlatego sie nie krystalizuje ze zostal
w procesie konfekcjonowania przegrzany - na cieplo latwiej sie do
sloikow rozlewa, maszyna szybciej pracowac moze... A ze po nadmiernym
(a zazwyczaj JEST to nadmierne) przegrzaniu miod warty jest tyle ile
syrop cukrowy inwertowany to juz nie producenta sloikowanego miodu
zmartwienie.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-08 06:34:47
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:40c4f12f.5037803@news.tpi.pl...
> On Mon, 07 Jun 2004 12:15:10 +0200, Waldemar Krzok
> <w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
> No nie tylko. Sklepowy na ogol dlatego sie nie krystalizuje ze zostal
> w procesie konfekcjonowania przegrzany - na cieplo latwiej sie do
> sloikow rozlewa, maszyna szybciej pracowac moze... A ze po nadmiernym
> (a zazwyczaj JEST to nadmierne) przegrzaniu miod warty jest tyle ile
> syrop cukrowy inwertowany to juz nie producenta sloikowanego miodu
> zmartwienie.
Toć przecie mówię ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |