| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-19 22:04:43
Temat: Mam dwa mózgi !! ;-)Co można z tego zrobić poza klopsikami do zupy
poradźcie bo nie wiem...
pozdr.Alex
dostałem 2 zamrożone, nie żebymtam zmądrzał ;o))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-19 22:47:28
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)> Co można z tego zrobić poza klopsikami do zupy
> poradźcie bo nie wiem...
> pozdr.Alex
> dostałem 2 zamrożone, nie żebymtam zmądrzał ;o))
Cielęce? czy świńskie?
Nie zmądrzejesz, ale oba dobre. Mniam. Palce lizać.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-20 11:02:21
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9qqa93$qtk$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Co można z tego zrobić poza klopsikami do zupy
> > poradźcie bo nie wiem...
> > pozdr.Alex
> > dostałem 2 zamrożone, nie żebymtam zmądrzał ;o))
> Cielęce? czy świńskie?
> Nie zmądrzejesz, ale oba dobre. Mniam. Palce lizać.
> pozdr. Jerzy
>
> świńskie, ale co z nimi począć ?
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-21 07:19:41
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9589-1003528843@as1-114.starogard.dialup.inetia
.pl...
> Co można z tego zrobić poza klopsikami do zupy
> poradźcie bo nie wiem...
> pozdr.Alex
> dostałem 2 zamrożone, nie żebymtam zmądrzał ;o))
>
WYRZUC!!!, nawet kotom nie dawaj! Na sama mysl o daniu z tego zoladek rzuca
mi sie na zeby!
--
grazyna
nr Gadu-Gadu 1107650
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-21 10:37:33
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9qu2j8$anq$1@news.tpi.pl...
>
> WYRZUC!!!, nawet kotom nie dawaj! Na sama mysl o daniu z tego zoladek
rzuca
> mi sie na zeby!>
Współczuję, myślę, że dobry psychiatra mógłby ci pomóc.
Sorry, ale takie coś to mnie wyjątkowo wkurza.
O gustach raczej nie wypada dyskutować, a swoje lepiej by przedstawiać w
bardziej cywilizowany sposób!!!
A teraz do rzeczy. Mózgi rozmrozić powoli, krótko obgotować,
1. formować małe kotleciki, panierować i smażyć.
2. poporcjować, zapiec w sosie beszamelowym, lub innym,
3. pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulką, dodać posiekane grubo,
obgotowane mózgi, smażyć, na koniec wlac surowe jajo, dosmażyć.
O takich oczywistych rzeczach, jak sól i pieprz to już nie piszę :-))
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-21 13:14:08
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9qu8sl$s0i$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Grażyna SZkudlińska" <m...@g...pl> napisał w
wiadomości
> news:9qu2j8$anq$1@news.tpi.pl...
> >
> > WYRZUC!!!, nawet kotom nie dawaj! Na sama mysl o daniu z tego
zoladek
> rzuca
> > mi sie na zeby!>
>
> Współczuję, myślę, że dobry psychiatra mógłby ci pomóc.
> Sorry, ale takie coś to mnie wyjątkowo wkurza.
> O gustach raczej nie wypada dyskutować, a swoje lepiej by
przedstawiać w
> bardziej cywilizowany sposób!!!
>
> A teraz do rzeczy. Mózgi rozmrozić powoli, krótko
obgotować,
> 1. formować małe kotleciki, panierować i smażyć.
> 2. poporcjować, zapiec w sosie beszamelowym, lub innym,
> 3. pokrojony w kostkę boczek podsmażyć z cebulką, dodać
posiekane grubo,
> obgotowane mózgi, smażyć, na koniec wlac surowe jajo, dosmażyć.
> O takich oczywistych rzeczach, jak sól i pieprz to już nie piszę
:-))
>
> --
> pozdrawiam :-))
> Sławomir Jan Marusiński
>
> Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy ( a może oczy), że trzeba
wymoczyć w zakwaszonej wodzie tylko nie wiem czemu?
Poza tym dziękuję. A co do tych gniewnych okrzyków to może
Pani Grażyna jest w wieku pokwitania, wtedy bym wybaczył, bo to
raczej zaburzenia w pracy hormonów
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 04:24:36
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
> >
> > Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy ( a może oczy), że trzeba
> wymoczyć w zakwaszonej wodzie tylko nie wiem czemu?
Nie trzeba. To tak, jak z jajkami w koszulkach. Niektórzy zalecają
obgotowywanie w zakwaszonej wodzie, po prostu białko się prędzej ścina.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir Jan Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 08:47:15
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)
Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9r07d5$qt5$1@news.tpi.pl...
>
> > >
> > > Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy ( a może oczy), że trzeba
> > wymoczyć w zakwaszonej wodzie tylko nie wiem czemu?
>
> Nie trzeba. To tak, jak z jajkami w koszulkach. Niektórzy
zalecają
> obgotowywanie w zakwaszonej wodzie, po prostu białko się prędzej
ścina.
>
> --
> pozdrawiam :-))
> Sławomir Jan Marusiński
>
> Dzięki :-))
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 10:55:49
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)> > > świńskie, ale co z nimi począć ?
> Cielęce delikatniejsze, ale...
> Po rozmrożeniu opłukać i obgotować w kwaśnej wodzie, usunąć błony i
> krwiaki.
> I robisz po polsku:
> rumienisz na tłuszczu na jasy złoty kolor cebulę, smażysz z mózgiem i pod
> koniec wbijasz całe jajo, mieszasz aż do ścięcia. Doprawiasz solą i
> pieprzem. [Ja wolę w wersji kiedy cebula jest duszona i jest w proporcji
> pół na pół.]
> a po wiedeńsku:
> obrany i obgotowany w słono-kwaśnej wodzie, porcjujesz, oprószasz maką i
> panierujesz w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce, obsmażasz na rumiano
> i jesz z przysmażonymi ziemniakami, szpinakiem lub marchewką z groszkiem.
>
> Można też robić pasty i nadzienie do pasztecików i naleśników.
> pozdr. Jerzy
>
> i wersja wiedeńskich: panierujesz tylko w bulce ( bez maki i jaja), takie
kostki najlepiej, smazysz na oliwie z dodatkiem masla, az sie buleczka zrumieni
i podajesz z zielona pietruszka i cytryna do wyciskania.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-22 10:56:05
Temat: Re: Mam dwa mózgi !! ;-)> > świńskie, ale co z nimi począć ?
Cielęce delikatniejsze, ale...
Po rozmrożeniu opłukać i obgotować w kwaśnej wodzie, usunąć błony i
krwiaki.
I robisz po polsku:
rumienisz na tłuszczu na jasy złoty kolor cebulę, smażysz z mózgiem i pod
koniec wbijasz całe jajo, mieszasz aż do ścięcia. Doprawiasz solą i
pieprzem. [Ja wolę w wersji kiedy cebula jest duszona i jest w proporcji
pół na pół.]
a po wiedeńsku:
obrany i obgotowany w słono-kwaśnej wodzie, porcjujesz, oprószasz maką i
panierujesz w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce, obsmażasz na rumiano
i jesz z przysmażonymi ziemniakami, szpinakiem lub marchewką z groszkiem.
Można też robić pasty i nadzienie do pasztecików i naleśników.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |