« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-07-04 07:10:56
Temat: Mam pytanie odnośnie stekówByłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA i
Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w polsce
i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
Dzięki za pomoc tym ktorzy lubią steki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-07-04 08:45:12
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówartek napisał:
> Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
> Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA i
> Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
> spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w polsce
> i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
> Dzięki za pomoc tym ktorzy lubią steki.
Wątpię, abyś dostał takie samo mięso w Polsce, ponieważ z tego co się
orientuję na dzikozachodnie steki jest hodowana specjalna rasa bydła.
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-07-04 12:35:20
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówartek <r...@i...pl> napisał(a):
> Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
> Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA i
> Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
> spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w polsce
> i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
> Dzięki za pomoc tym ktorzy lubią steki.
Zapomnij, there is no f... way, żeby kupić taką wołowinę w Polsce - hodowaną
wyłącznie na mięso, a nie taką co to całe życie mleko daje, a jak spada jej
wydajność to sprzedają do rzeźni.
Kiedyś wyhaczyłem mrożone steki z Argentyny, ale teraz nie wiem gdzie kupić.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-07-04 22:10:29
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówturecky schrieb:
> artek <r...@i...pl> napisał(a):
>
>> Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
>> Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA i
>> Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
>> spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w polsce
>> i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
>> Dzięki za pomoc tym ktorzy lubią steki.
>
> Zapomnij, there is no f... way, żeby kupić taką wołowinę w Polsce - hodowaną
> wyłącznie na mięso, a nie taką co to całe życie mleko daje, a jak spada jej
> wydajność to sprzedają do rzeźni.
> Kiedyś wyhaczyłem mrożone steki z Argentyny, ale teraz nie wiem gdzie kupić.
wybrać się za zachodnią granicę. W Metro napewno jest argentyńska
wołowina, a i w "normalnych" sklepach często do kupienia. Awaryjnie
można kupić europejskiego angusa, też dobra rasa mięsna.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-07-04 22:25:48
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówartek a écrit :
> Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
> Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA i
> Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
> spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w polsce
> i nie wiem.
Polędwica wołowa.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-07-05 08:01:03
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówPiotr Zawadzki napisał(a):
> Wątpię, abyś dostał takie samo mięso w Polsce, ponieważ z tego co się
> orientuję na dzikozachodnie steki jest hodowana specjalna rasa bydła.
Czy przypadkiem nie jest to rasa Limousin? Swego czasu dało sie to kupić
w markecie (leclerk), ale ostatnio jakoś nie widzę :/ a dobre było.
T.
--
http://foto.maniac.org.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-07-05 11:38:52
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie steków"artek" <r...@i...pl> wrote in message
news:e8d42p$sr7$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak house.
> Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w USA
> i
> Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
> spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w
> polsce
> i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
Filet mignon to sie kiedys nazywalo "filet z poledwicy wolowej" albo
"medalion wolowy" (obie nazwy prosto z francuskiego) i pewnie dobry rzeznik
moze Ci pomoc w znalezieniu kawalka miesa na filet mignon -- wycina sie
to-to z koncowki poledwicy, sama okrogla czesc miesnia.
Sekret filet mignon to oczywiscie dobry - a przynajmniej niezly - kawalek
miesa i jak najkrotsza obrobka termiczna w wysokiej temperaturze.
Mysle, ze lepiej robi sie filet mignon w piekarniku (na "broil") i/albo na
zeliwnej patelni niz na roznie. Filet mignon z rozna to profanacja (rozno
ma zbyt niska temperature.)
Ale jesli bylo to na "dzikim zachodzie" to pewnie dawno i nieprwda - tak to
bywa z tym "dzikim zachodem" :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-07-05 12:14:08
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówDzieki za opdowiedz, a co do dzikiego zachodu to bylem tam niecaly tydzien
temu (ze sie tak nieskromnie pochwale) No! powiem Wam, bylo fajnie, no i ten
steak w steak hous_ie byl przepyszny. Nabralem ochoty aby sprobowac zrobic
cos na ten ksztalt w Polsce. Tak jak piszesz zamierzalem robic to na
wysokiej temp. w piekarniku tylko nie wiedzialem ktore miesow Polsce do tego
celu wybrac aby było najlepsze.
Jeszcze raz dziekuje
RB
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:gxNqg.4209$283.2996@trnddc08...
> "artek" <r...@i...pl> wrote in message
> news:e8d42p$sr7$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> > Byłem kiedyś na dzikim zachodzie i miałem okazje jeść steki w steak
house.
> > Mam pytanie jakie mięso w polsce odpowiada mięsu z jakiego robi się w
USA
> > i
> > Canadzie Steak file mignon a z jakiego mięsa w kupionego w polsce można
> > spróbować samemu zrobić na grillu sirloin steak. Chodzę po sklepach w
> > polsce
> > i nie wiem. A mam ochotę zjęść coś na kształt tego co tam jadłem.
>
> Filet mignon to sie kiedys nazywalo "filet z poledwicy wolowej" albo
> "medalion wolowy" (obie nazwy prosto z francuskiego) i pewnie dobry
rzeznik
> moze Ci pomoc w znalezieniu kawalka miesa na filet mignon -- wycina sie
> to-to z koncowki poledwicy, sama okrogla czesc miesnia.
> Sekret filet mignon to oczywiscie dobry - a przynajmniej niezly - kawalek
> miesa i jak najkrotsza obrobka termiczna w wysokiej temperaturze.
> Mysle, ze lepiej robi sie filet mignon w piekarniku (na "broil") i/albo na
> zeliwnej patelni niz na roznie. Filet mignon z rozna to profanacja (rozno
> ma zbyt niska temperature.)
>
> Ale jesli bylo to na "dzikim zachodzie" to pewnie dawno i nieprwda - tak
to
> bywa z tym "dzikim zachodem" :-)))
> --
> ><eM eL><Washington, D.C.><
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-07-05 12:32:49
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie steków"artek" <r...@i...pl> wrote in message
news:e8ga7a$qcc$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Dzieki za opdowiedz, a co do dzikiego zachodu to bylem tam niecaly tydzien
> temu (ze sie tak nieskromnie pochwale) No! powiem Wam, bylo fajnie, no i
> ten
> steak w steak hous_ie byl przepyszny. Nabralem ochoty aby sprobowac zrobic
> cos na ten ksztalt w Polsce. Tak jak piszesz zamierzalem robic to na
> wysokiej temp. w piekarniku tylko nie wiedzialem ktore miesow Polsce do
> tego
> celu wybrac aby było najlepsze.
A pamietasz gdzie to bylo..?
Ja mieszkam w USA i czesto bywam w tamtych regionach (dzikie...chyba juz
nie...) i czasami lubie dobry stek. Niestety, najlepsze steki zwykle podaja
w wysokiej klasy steakhouseach zlokalizowanych - zwykle, choc nie zawsze - w
duzych miastach, wiec informacja o dobrym steku gdzies w gluszy jest mile
widziana. Sam tez mam pare miejsc do polecenia jesli ktos wybiera sie np.
do Colorado/
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-07-05 13:04:56
Temat: Re: Mam pytanie odnośnie stekówturecky napisał(a):
> Zapomnij, there is no f... way, żeby kupić taką wołowinę w Polsce - hodowaną
> wyłącznie na mięso, a nie taką co to całe życie mleko daje, a jak spada jej
> wydajność to sprzedają do rzeźni.
> Kiedyś wyhaczyłem mrożone steki z Argentyny, ale teraz nie wiem gdzie kupić.
Kiedys mozna bylo mrozone przez net kupic w kilku sklepach a ostatnio
widywalem w... Lidlach! Zwykle jeden jest ok, a drugi zylasty.
Pozdrawki
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |