Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mięso ze sklepu...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mięso ze sklepu...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-08-14 23:18:47

Temat: Mięso ze sklepu...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

.. w hermetycznych opakowaniach, mrożone, mielone? Nie, dziękuję!
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-4-719.pdf

,,Zmiany oksydacyjne zachodzace w czasie przechowywania miesa wołowego w
modyfikowanej atmosferze gazow
oraz obrobki termicznej i ich potencjalne skutki zdrowotne
Oxidative changes during storage of beef under modified atmosphere and
thermal treatment and its potential impact on human health
Joanna Łopacka, Aleksandra Lipinska
Samodzielny Zakład Techniki w Zywieniu, Wydział Nauk o Zywieniu Człowieka
i Konsumpcji, Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
(...)
Innym, niekorzystnym nastepstwem utleniania lipidow, jest powstawanie
zwiazkow toksycznych, takich jak produkty utleniania cholesterolu (COPs -
cholesterol oxidation compounds). Produkty utleniania cholesterolu budza
szczegolne zainteresowanie wsrod badaczy zajmujacych sie zywnoscia
i zywieniem, ze wzgledu na ich skutki biologiczne, takie jak wyste-
powanie chorob układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory [18, 19].
(...)
Wtorne produkty utleniania, takie jak aldehydy, ketony, wolne kwasy
tłuszczowe moga powodowac licz- ne uszkodzenia wewnatrzkomorkowe,
hamowac dzia- łanie niektorych enzymow, działac aterogennie oraz
cytotoksycznie [30]. Dialdehyd malonowy (MDA), aldehyd akrylowy, aldehyd
krotonowy wykazuja działanie mutagenne [31]. Sposrod wymienionych
zwiazkow najbardziej reaktywnym jest MDA, ktory powstaje podczas procesu
utleniania nienasyconych kwasow tłuszczowych. Jest on najczesciej
wykorzysty- wanym wskaznikiem do okreslania poziomu utlenienia tłuszczu w
miesie. Pod wpływem działania MDA na- stepuja zmiany w DNA, powodujac
jego niestabilnosc genetyczna, co prowadzi do licznych mutacji somatycz-
nych, ktore sa poczatkiem transformacji nowotworowej i powstawania
nowotworow. MDA reagujac z białkami powoduje powstawanie barwnikow
lipofuscynowych, ktore gromadza sie wewnatrz komorek, co prowadzi do
ich starzenia sie [27]. Podczas smazenia zywno- sci mrozonej powstaja
cykliczne monomery kwasu tłuszczowego. Posiadaja one własciwosci
mutagenne i kancerogenne, ktore stanowia powazne zagrozenie dla
zdrowia, tym bardziej, ze sa dobrze wchłaniane z przewodu pokarmowego
[32].
(...)
Podsumowanie
Przechowywanie miesa wołowego w modyfiko- wanej atmosferze gazow jest
powszechnie stosowane w odpowiedzi na potrzeby zarowno producentow, jak i
konsumentow. Nalezy jednak zwrocic uwage na mozliwe niekorzystne
skutki zywieniowe i zdrowot- ne zwiazane z procesami utleniania
zachodzacymi podczas przechowywania w warunkach prooksydacyj- nych.
Produkty utleniania tłuszczow maja wpływ na przyswajalnosc niektorych
aminokwasow, szczegolnie egzogennych oraz strawnosc białek. Straty
aminokwa- sow maja ogromne znaczenie w fizjologii zywienia i sa
niezbedne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkie- go organizmu.
Zaawansowane produkty utleniania białek moga miec udział w
patomechanizmie i rozwoju chorob przewlekłych, takich jak: miazdzyca,
cukrzy- ca oraz choroby nerek, jak rowniez w zaburzeniach zwiazanych z
prokreacja, ciaza i porodem. (...)."

O mielonym nie cytuję - sami sobie znajdźcie w tekście, dlaczego jest be.


--
XL Mięso kupuję tylko w kawałku, ze świeżego rozbioru, na wagę", w firmowym
sklepie lokalnej przetwórni!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
Ale mleko!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X