« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-18 10:32:42
Temat: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowejjako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac na 1-1,5
kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
Pozdrawiam,
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-18 11:26:47
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej
Użytkownik "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> napisał w wiadomości
news:dbg0gv$24gh$1@news2.ipartners.pl...
> jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
> chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
>
> Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac na
1-1,5
> kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
>
> Pozdrawiam,
>
> Pawel
>
>
Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-18 12:06:41
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej> > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
> > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> >
> > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac na
> 1-1,5
> > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> >
> > Pozdrawiam,
> >
> > Pawel
> >
> >
> Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
>
qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa migdaly,
tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli slodkie...
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-18 12:40:19
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowejIn article <dbg616$28rg$1@news2.ipartners.pl>,
"Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> wrote:
> > > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
> > > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> > >
> > > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac na
> > 1-1,5
> > > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> > >
> > > Pozdrawiam,
> > >
> > > Pawel
> > >
> > >
> > Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
> >
> qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa migdaly,
> tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli slodkie...
>
> Pawel
Nie, chodzi o gorzkie. Słodkie nie dadzą Ci charakterystycznego zapachu,
który powinna mieć nalewka wiśniowa, a który pochodzi właśnie od kwasu
pruskiego. Co Ci ten kwas pruski przeszkadza?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-18 13:43:00
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-C37A6C.14401818072005@news.gazeta.pl...
> In article <dbg616$28rg$1@news2.ipartners.pl>,
> "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> wrote:
>
> > > > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
> > > > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> > > >
> > > > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac
na
> > > 1-1,5
> > > > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> > > >
> > > > Pozdrawiam,
> > > >
> > > > Pawel
> > > >
> > > >
> > > Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
> > >
> > qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa
migdaly,
> > tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli
slodkie...
> >
> > Pawel
>
> Nie, chodzi o gorzkie. Słodkie nie dadzą Ci charakterystycznego zapachu,
> który powinna mieć nalewka wiśniowa, a który pochodzi właśnie od kwasu
> pruskiego. Co Ci ten kwas pruski przeszkadza?
>
> Władysław
Oj pewnie sie naczytał jak to zejsc smiertelnie mozna po spozyciu
rzeczonego..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-18 15:03:00
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej> >
> > > > > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim
trunku,
> > > > > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> > > > >
> > > > > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac
> na
> > > > 1-1,5
> > > > > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> > > > >
> > > > > Pozdrawiam,
> > > > >
> > > > > Pawel
> > > > >
> > > > >
> > > > Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
> > > >
> > > qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa
> migdaly,
> > > tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli
> slodkie...
> > >
> > > Pawel
> >
> > Nie, chodzi o gorzkie. Słodkie nie dadzą Ci charakterystycznego zapachu,
> > który powinna mieć nalewka wiśniowa, a który pochodzi właśnie od kwasu
> > pruskiego. Co Ci ten kwas pruski przeszkadza?
> >
> > Władysław
>
> Oj pewnie sie naczytał jak to zejsc smiertelnie mozna po spozyciu
> rzeczonego..
>
wiesz, skoro jest uznawany za trucizne to majac mozliwosc jej eliminacji,
chcialbym czyms zastapic, ot co. Nie mam obaw o zejscie smiertelne/
Pawel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-18 15:57:00
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowejOn Mon, 18 Jul 2005 17:03:00 +0200, Pawel wrote:
> wiesz, skoro jest uznawany za trucizne to majac mozliwosc jej eliminacji,
> chcialbym czyms zastapic, ot co. Nie mam obaw o zejscie smiertelne/
Po prostu nie dorzucaj pestek w ilości, która da śmiertelne stężenie
kwasu pruskiego.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "NeoAddix", "Zbójecki gościniec"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-18 20:06:47
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej
Użytkownik "Magdalena Fabrykowska-Młotek" <m...@s...waw.pl> napisał w
wiadomości news:pan.2005.07.18.15.57.00.191796@sgh.waw.pl...
> On Mon, 18 Jul 2005 17:03:00 +0200, Pawel wrote:
>
> > wiesz, skoro jest uznawany za trucizne to majac mozliwosc jej
eliminacji,
> > chcialbym czyms zastapic, ot co. Nie mam obaw o zejscie smiertelne/
>
> Po prostu nie dorzucaj pestek w ilości, która da śmiertelne stężenie
> kwasu pruskiego.
> --
>
Tak ale śmiertelna dawka kwasu w pestkach to chyba po spożyciu sporego worka
na raz....
czyli w nalewce musiała by to być mała cysterna...
A wtedy tośmierć była by z przepicia a nie od trucizny w pestkach....
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-19 07:40:32
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowejMarek W. wrote:
> Tak ale śmiertelna dawka kwasu w pestkach to chyba po spożyciu sporego worka
> na raz....
> czyli w nalewce musiała by to być mała cysterna...
> A wtedy tośmierć była by z przepicia a nie od trucizny w pestkach....
Do nalewki część wiśni trzeba wydrylować, a część zostawić z pestkami,
tak garść wystarczy. U mnie sprawę załatwia drylownica, która
przepuszcza trochę pestek ;)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-19 07:49:05
Temat: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowejMarek W. wrote:
> Tak ale śmiertelna dawka kwasu w pestkach to chyba po spożyciu sporego worka
> na raz....
LD50 to średnio 50-60 gorzkich migdałów na dorosłego, 5-10 na dzieciaka.
Ale kto tyle daje?
> czyli w nalewce musiała by to być mała cysterna...
> A wtedy tośmierć była by z przepicia a nie od trucizny w pestkach....
też prawda.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |