« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-05 12:32:53
Temat: Nalesniki, było Achtung Pasztet.Oto perzepis na naleśniki meksykańskie:
Naleśniki:
13 dag kaszki kukurydzianej,
10 dag mąki pszennej,
3 jajka,
1,5 szklanki wody.
Wszystko wymieszać i odstawić na 30 min.
Farsz:
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
40 dag mielonego wieprzowo - wołowego,
2 puszki pomidorów,
10 dag goudy,
10 dag półtłustego twarogu,
kilkanaście czarnych oliwek.
Ciasto ponownie wymieszać, zagęścić lub rozrzedzić jaśli ma złą konsystencję
i smażyć naleśniki (ma wyjść plusk minusk 8).
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć razem z mięsem. Dodać rozdrobnione
pomiory z zalewą i dusić aż zgęstnieje. Doprawić solą pieprzem i duuużą
ilością chili :PPP.
Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, połowę wymieszać z pokruszonym twarogiem.
Oliwki posiekać. Na każdy naleśnik nałożyć mięsko, posypać serkami i
oliwkami, zawinąć i przyszpilić wykałaczką. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu,
posypać resztą goudy i zapiekać 10 min w piekarniku.
Powyższy przepis jest zapożyczony (już nie wiem skąd), a ja go modyfikuję.
Część mięska można zastąpić czerwoną fasolą z puchy lekko nadgniecioną.
Można też wsadzić w środek trochę pokrojonej kapusty pekińskiej i świerzej
papryki (wtedy jeszcze mniej mięska). Moim zdaniem ta ostatnia wersja jest
najlepsza.
Hmmmm życzę smacznego didi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-05 15:37:46
Temat: Re: Nalesniki, było Achtung Pasztet.> Oto perzepis na naleśniki meksykańskie:
>
>
Nadzienie ma moze cos z meksyku,ale ciasto na nalesniki raczej nie.
Meksykanie pieka tortille, ktorych ciasto jest zrobione z maki pszennej,
kukurydzianej (nie kaszki a maczki bo to spora roznica w ziarnistosci)
odrobiny soli i wody. Ciasto takie walkuje sie na cieniutkie placki a potem
smazy na odrobinie oleju.
Robic z tym mozna potem rozne rzeczy : zawijac, skladac, zapiekac - kazda
mozliwosc z roznymi nadzieniami.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |