« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-17 12:51:36
Temat: Nowa z wkupnym:)Witam serdecznie
Od dawna podczytuję grupę i dość często korzystam z rad i przepisów i tak
sobie pomyślałam że, to brzydko tak pasożytować i warto się przywitać.
Witam serdecznie wszystkich grupowiczów, Wasze rady i przepisy to dla mnie
olbrzymia inspiracja w moich kuchennych wyczynach.
I wkupne mojego autorstwa, bo chyba taki tu zwyczaj:
NALEŚNIKI ŻYTNIE Z ZIELONYM FARSZEM
Ciasto naleśnikowe:
-2 jaja
-2/3 puszki dużego żywca
-szczypta soli
-3 łyżki mąki żytniej razowej
-mąka pszenna np. tortowa
- olej do smażenia
piwo i jaja zmiksować, dodać mąkę żytnią sól i mąkę pszenną, tak aby
powstało niezbyt gęste ciasto.
(ja wlewam od razu olej do ciasta - potem nie muszę smarować patelni)
Odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę.
usmażyć dobrze podpieczone niezbyt grube naleśniki - UWAGA przy
przewracaniu - są dużo delikatniejsze od zwykłych, najlepiej podrzucić - to
minus mąki razowej, ale jej smak w połączeniu z piwem jest niepowtarzalny.
Farsz:
-Duży brokuł, lub 2 mniejsze
-1/2 paczki mrożonego szpinaku, lub 2-3 pęczki świeżego
-2-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy ciemny.
Brokuł obgotować w niewielkiej ilości wody, pod koniec dodać szpinak -
wszystko pognieść niezbyt dokładnie np. tym czymś do gniecenia ziemniaków,
wcisnąć czosnek, doprawić przyprawami, czasami warto dodać szczyptę cukru
jak się wydaje gorzkawe.
Farszu grubo nakładać na naleśniki zwijać i układać w żaroodpornym naczyniu.
Posypać żółtym serem i zapiec aż brzegi naleśników będą chrupiące.
Podawać z zimnym piwem.
MINI LASAGNIA KALAFIOROWA
- 5 - 6 płatów lasagni
- sos beszamelowy podprawiony gałką muszkatołową. (porcja beszamelu
wychodząca z przepisu wg. "Kuchni polskiej" starcza mi na 2 razy)
- ok 2/3 dużego kalafiora
- ser żółty o delikatnym smaku i zapachu (żeby nie zdominował beszamelu)
- koperek
obgotowane płaty lasagni układam w porcelanowej formie do tarty,
wysmarowanej oliwą
- paciam to sosem beszamelowym
- na to układam kalafior ugotowany na parze, tak aby niezbyt wystawał (ten
kalafior "paruję" nad garnkiem w którym obgotowywuję lasanie)
- polewam go beszamelem
- posypuje posiekanym koperkiem
- posypuję startym żółtym serem
Zapiekam w piekarniku na ok 180-200 stopni, aż się beszamel miejscami lekko
zrumieni.
Podaję z furą niezbyt mocno doprawionej sałaty, żeby nie zadusić smaku
lasagni..
Jest to wyjątkowo delikatne i smaczne danie na lato.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-18 07:06:36
Temat: Re: Nowa z wkupnym:)Osoba wirtualnie znana, jako "Sowa" napisała:
Witam serdecznie wszystkich grupowiczów, Wasze rady i
> przepisy to dla mnie olbrzymia inspiracja w moich kuchennych
> wyczynach. I wkupne mojego autorstwa, bo chyba taki tu zwyczaj:
/ ciach pyszne wkupne, juz wydrukowane:) /
Witaj Sowo:)
Ja też podczytywałam i dopiero niedawno się przywitałam.
Nigdy nie jadłam szpinaku, ale tyle tu przepisów, że w końcu się
skuszę.
Zacznę od Twoich naleśniczków, bo ślinka mi pociekła.
Ciekawe tylko czy mi wyjdą:)
--
**********Tashunko**********
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 08:12:09
Temat: Re: Nowa z wkupnym:)
Użytkownik "Tashunko" <l...@...o.pl> napisał w wiadomości
news:bcp311$ac0$1@news.onet.pl...
> Witaj Sowo:)
> Ja też podczytywałam i dopiero niedawno się przywitałam.
> Nigdy nie jadłam szpinaku, ale tyle tu przepisów, że w końcu się
> skuszę.
> Zacznę od Twoich naleśniczków, bo ślinka mi pociekła.
> Ciekawe tylko czy mi wyjdą:)
No to trzymam kciuki, bo moje naleśniki z mąką razową zaliczyły kosz na
śmieci, przy 2 pierwszych razach :)
Ale warto próbować - jak się za bardzo drą i nie dają oddzielić - warto
dodać więcej białej mąki i trochę piwa, albo jeszcze jedno jajo.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 08:36:36
Temat: Re: Nowa z wkupnym:)On Tue, 17 Jun 2003 14:51:36 +0200, "Sowa" <m...@w...pl>
wrote:
>Witam serdecznie
>Od dawna podczytuję grupę i dość często korzystam z rad i przepisów i tak
>sobie pomyślałam że, to brzydko tak pasożytować i warto się przywitać.
>Witam serdecznie wszystkich grupowiczów, Wasze rady i przepisy to dla mnie
>olbrzymia inspiracja w moich kuchennych wyczynach.
>I wkupne mojego autorstwa, bo chyba taki tu zwyczaj:
>
>Sowa
>
eeee, zwyczaj, zaraz zwyczaj, zaraz wszystko bedzie na mnie, ale
jak kto ma cos ciekawego to nalezy dawac bez pytania ;)))
bardzo smakowicie Twoje przpeisy wygladaja, zaraz sobie
wydrukuje, bo pamieci nie zawierzam ;))
witaj
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |