« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-26 16:06:29
Temat: Obiad w 0.5 godziny | Kulki miesne po azjatyckuKulki miesne po azjatycku
1/4 kg zmielonej wieprzowiny
1+1/2 szklanki posiekanej chinskiej kapusty (bok choy)
1/2 szklaki posiekanej cebulki dymki
1 lyzka swiezo startego imbiru
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka bialego wina (lub octu ryzowego)
1 lyzka maki kartoflanej (lub ryzowej)
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
2 szklanki goracego, ugotowanego ryzu
Wszystkie skladniki oprocz ryzu wymieszac, zakryc folia, zostawic w
temperaturze pokojowej na 20 minut, lub na dluzszy czas w lodowce (do 12 godzin)
Tworzyc mokrymi rekoma male kulki, ulozyc na plaskim talerzu w
pojedynczej warstwie, przykryc folia plastykowa i gotowac w mikrofalowce
przez 6 minut obracajac, az kulki beda przegotowane na wylot. W talerzu
powstanie "rosol" z kulek. Polac nim ryz, ulozyc na tym kulki i podac.
Surowka z czerwonej papryki ladnie wyglada z tym daniem i dobrze smakuje.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-27 08:13:45
Temat: Re: Obiad w 0.5 godziny | Kulki miesne po azjatyckuMagdalena Bassett napisał/a w news:3F4B8583.A3BB1CCC@olypen.com:
> Kulki miesne po azjatycku
[ciach]
Inna wersja, którą ostatnio dostałam:
1 kg mięsa mielonego (najlepiej cielęciny)
0,5 kg cebulki
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
2 jajka
1 łyżeczka Vegety
2 łyżki stołowe przyprawy do zup (Maggi)
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki cukru
sól, pieprz biały do smaku
oliwa
Mięso wyrobić z dodatkiem jajek, mąki ziemniaczanej, soli i pieprzu.
W dużym szerokim garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę -
zeszklić. Dodać cukier, Vegetę, Maggi, sos sojowy, pieprz. Zagotować.
Po zagotowaniu dodać trochę wody.
W drugim garnku (najlepiej rondlu) zagotować wodę. Uformować z mięsa
kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucić do wody.
Gdy wypłyną cedzakiem przełożyć do pierwszego garnka z cebulką. Dusić
20 minut na małym ogniu.
Smacznego:)
--
pozdrowienia od mips
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |