| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-20 10:37:00
Temat: Konfitura CzapskaSnilo mi sie czy juz ktos podawal przepis na to?
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-10-22 15:29:16
Temat: Re: Konfitura Czapska
Kresowiec schrieb:
> Snilo mi sie czy juz ktos podawal przepis na to?
>
> I.
>
Mialem taki sen. Powaznie. Ze Januszowi konfiture smazylem. I to mnie
zainspirowalo. Podarowane ciemne winogrona umylem i przebralem.
Przelozylem do garnka i zagotowalem. Potem przetarlem przez sito. Ten
zageszczony sok, a bylo tego jakies 0.5 litra polaczylem z 0.5 kg
wydrylowanych dereni i mieszajac gotowalem 4 min. Dodalem 1 kg cukru
zelujacego a kiedy odstawilem garnek z pieca dolalem spora lampke
Metaxy. Zamieszalem, przelozylem do sloikow, te zakrecilem i postawilem
do gory nogami.
I co? Czy ta konfitura nie zasluguje na to imie?
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-10-24 17:42:14
Temat: Odp: Konfitura Czapska
Użytkownik Kresowiec <i...@t...de> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:clb94v$1nbc$...@u...news.tiscali.de...
> >
> Ze Januszowi konfiture smazylem.
I to jest bardzo dobry pomysl :-)
> Podarowane ciemne winogrona umylem i przebralem.
> Przelozylem do garnka i zagotowalem. Potem przetarlem przez sito. Ten
> zageszczony sok, a bylo tego jakies 0.5 litra polaczylem z 0.5 kg
> wydrylowanych dereni i mieszajac gotowalem 4 min. Dodalem 1 kg cukru
> zelujacego a kiedy odstawilem garnek z pieca dolalem spora lampke
> Metaxy. Zamieszalem, przelozylem do sloikow, te zakrecilem i postawilem
> do gory nogami.
> I co? Czy ta konfitura nie zasluguje na to imie?
Zasluguje! :-)))
Winogrona plus Metaxa bardzo dobrze mi sie z Czapskim kojarza :-) Tylko czy
musza byc tam jeszcze te derenie?
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-10-25 08:34:24
Temat: Re: Odp: Konfitura Czapska
Janusz Czapski schrieb:
>>I co? Czy ta konfitura nie zasluguje na to imie?
>
>
> Zasluguje! :-)))
> Winogrona plus Metaxa bardzo dobrze mi sie z Czapskim kojarza :-) Tylko czy
> musza byc tam jeszcze te derenie?
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
Musza. Musza koniecznie, bo inaczej bylaby galaretka bez wyrazu. Robilem
w piatek a wczoraj i przedwczoraj juz jadlem. Piekny, ciemny kolor,
wspanialy aromat ale wyszla nieco za slodka. Nastepny raz ogranicze
nieco cukier a dodam pektyny z jablek. Ale polecem, Panie Bracie,
polecam. Na derenie pewnie juz w tym roku za pozno - przepis warto
zachowac na przyszly.
I.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |