« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-07 09:43:37
Temat: MALOSOLNE - PILNEMam pilne pytanie, czy do kiszenia nowej partii ogorkow mozna uzyc
solanki z poprzedniego zakiszania, czy tez lepiej nie. Nie chce
ryzykowac, ale z drugiej strony ogorki zakiszone w niedziele prawie
zniknely i nie wiem, czy gdybym uzyla tej samej wody i byloby to
troche szybciej. Pomozcie.
Przy okazji, zauwazylam, ze ogorki z kamionkowego naczynia sa lepsz od
tych ze sloja. Czy ktos ma podobne spostrzezenia/ doswiadczenia?
Pozdrawiam,
Agnieszka Sliwinska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-07 10:18:26
Temat: Re: MALOSOLNE - PILNE
Użytkownik "Karol Sliwinski" <6...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3b1f4b2c.1116865@news.tpi.pl...
> Mam pilne pytanie, czy do kiszenia nowej partii ogorkow mozna uzyc
> solanki z poprzedniego zakiszania, czy tez lepiej nie. [...]
> Agnieszka Sliwinska
Ja uzywam swiezej, kilka razy probowalam kisic w starej zalewie, ale lepsze
sa w swiezej. A zeby bylo szybko, to zalej mocno ciepla zalewa (1l wody - 1
lyzka soli, kilka zabkow czosnku, koper)
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 10:32:05
Temat: Re: MALOSOLNE - PILNEUżytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
[...]
> A zeby bylo szybko, to zalej mocno ciepla zalewa (1l wody - 1
> lyzka soli, kilka zabkow czosnku, koper)
Jak mają być szybko to ponoć tak, [ale nie robiłem],
odgrzebałem taki przepis:
ogórasy myjemy i obcinamy im końce z 2stron, układamy szczelnie w
glinianym [?!] garnku, na to czosnek [cały] i koper z nasionami + inne
dodatki smakowe [liście z czarnej porzeczki, wiśni i ew. winorośli oraz
chrzan i gorczyca], zalewamy 3 cz. osolonej wody i 1 cz. sklarowanego
barszczu [żuru, kwasu] żytniego, stawiasz właśnie w ciepłym miejscu i
ponoć po 24 godz. mają być ukiszone.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 11:13:26
Temat: Odp: MALOSOLNE - PILNEnie używaj starej wody! ogórki mągą się zepsuć
zrób nową, skoro pierwsza Ci wyszła- druga będzie jeszcze lepsza!!!
kachna
Użytkownik "Karol Sliwinski" <6...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3b1f4b2c.1116865@news.tpi.pl...
> Mam pilne pytanie, czy do kiszenia nowej partii ogorkow mozna uzyc
> solanki z poprzedniego zakiszania, czy tez lepiej nie. Nie chce
> ryzykowac, ale z drugiej strony ogorki zakiszone w niedziele prawie
> zniknely i nie wiem, czy gdybym uzyla tej samej wody i byloby to
> troche szybciej. Pomozcie.
> Przy okazji, zauwazylam, ze ogorki z kamionkowego naczynia sa lepsz od
> tych ze sloja. Czy ktos ma podobne spostrzezenia/ doswiadczenia?
>
> Pozdrawiam,
>
> Agnieszka Sliwinska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 13:18:14
Temat: Re: MALOSOLNE - PILNE
Użytkownik kasiek <k...@w...ps.pl> w wiadomości do grup dyskus
yjnych napisał:9fnjm9$2ip$...@z...man.szczecin.pl...
> nie używaj starej wody! ogórki mągą się zepsuć
> zrób nową, skoro pierwsza Ci wyszła- druga będzie jeszcze lepsza!!!
> kachna
Kachna ma calkowita racje- nowa zalewa ma byc!
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 13:23:58
Temat: Re: MALOSOLNE - PILNEStara zalewe wylej z garnka lub sloja nie plucz zrob nowa zalewe z nowym
koprem itp. itd.
Nowe ogory beda szybciej i lepsze.
Slav
Karol Sliwinski <6...@p...onet.pl> wrote in message
news:3b1f4b2c.1116865@news.tpi.pl...
> Mam pilne pytanie, czy do kiszenia nowej partii ogorkow mozna uzyc
> solanki z poprzedniego zakiszania, czy tez lepiej nie. Nie chce
> ryzykowac, ale z drugiej strony ogorki zakiszone w niedziele prawie
> zniknely i nie wiem, czy gdybym uzyla tej samej wody i byloby to
> troche szybciej. Pomozcie.
> Przy okazji, zauwazylam, ze ogorki z kamionkowego naczynia sa lepsz od
> tych ze sloja. Czy ktos ma podobne spostrzezenia/ doswiadczenia?
>
> Pozdrawiam,
>
> Agnieszka Sliwinska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-08 07:50:43
Temat: Re: MALOSOLNE - PILNEW poprzednim odcinku <3...@n...vogel.pl> telenoweli
"pl.rec.kuchnia" "Dana" <d...@n...com.pl> napisał/a:
>A zeby bylo szybko, to zalej mocno ciepla zalewa (1l wody - 1
>lyzka soli, kilka zabkow czosnku, koper)
>
i dupki im obetnij po obu końcach (no... dupkę i czółko ;-)
--
wojmat <w...@v...pl>
http://puszKKKa.vege.pl
baza wegetariańskich przepisów dla każdego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |