« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-06 09:02:26
Temat: ciasto dla diabetykowWitam
czy zna ktos moze jakis przepis na slodkie ciasto dla diabetykow? czy cos
takiego da sie wogole zrobic ?
pzdr Zuza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-06 09:24:45
Temat: Re: ciasto dla diabetykow
Zuza:
> Witam
> czy zna ktos moze jakis przepis na slodkie ciasto dla diabetykow? czy cos
> takiego da sie wogole zrobic ?
normalne ciasto, jak dla nie-diabetyków, tylko wylicz ile jest w tym
skrobi i cukru. Warto też wiedzieć ile jest tłuszczu, bo tłuszcz
spowalnia wchłanianie cukru. Potem przeliczasz toto na kawałek i już
wiadomo ile jednostek chlebowych kawałek tortu ma. Diabetyk może wtedy
zawczasu wstrzyknąć odpowiednią ilość insuliny, aby ten cukier strawić.
Specjalne potrawy dla diabetyków nie są zupełnie konieczne. Oczywiście
należy ograniczyć alkohol, więc do ciasta lepiej go nie dawać (bo nie
wiadomo, ile się ostaje).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 10:09:45
Temat: Re: ciasto dla diabetykowWidziałam też w sklepach, nawet raz z tego skorzystałam, specjalny słodzik
do pieczenia. Musi być taki do pieczenia, bo ten zwykły przy dłuższej
obróbce cieplnej traci właściwości słodzące. Ciasto ma nieco inny smak niż
zwykle, ale jest smaczne (przynajmniej dla mnie, bo niektórzy za tym nie
przepadają). Pozdrawiam, Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 12:35:48
Temat: Odp: ciasto dla diabetykow
Użytkownik Zuza <z...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b472jm$k52$...@n...onet.pl...
> Witam
> czy zna ktos moze jakis przepis na slodkie ciasto dla diabetykow? czy cos
> takiego da sie wogole zrobic ?
> pzdr Zuza
Da , tylko trzeba ten cukier do pieczenia znaleźć. Moja mama piekła często
dla dziadków, dzwoniłam już do niej, ma sprawdzić dokładny przepis to
podeślę. Sama spróbuję poszperać za przepisami na ciastka, które wypiekałam
hurtowo jak byłam w ciąży i miałam cukrzycę, ale na razie nie wiem gdzie są.
Pozdrawiam, Kianit już cukrożerna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 12:54:41
Temat: Re: Odp: ciasto dla diabetykow>>Witam
>>czy zna ktos moze jakis przepis na slodkie ciasto dla diabetykow? czy cos
>>takiego da sie wogole zrobic ?
>>pzdr Zuza
>
>
> Da , tylko trzeba ten cukier do pieczenia znaleźć. Moja mama piekła często
> dla dziadków, dzwoniłam już do niej, ma sprawdzić dokładny przepis to
> podeślę. Sama spróbuję poszperać za przepisami na ciastka, które wypiekałam
> hurtowo jak byłam w ciąży i miałam cukrzycę, ale na razie nie wiem gdzie są.
> Pozdrawiam, Kianit już cukrożerna
ten cukier "dla cukrzyków" sobie można o kant szynki rozbić. Nic się nie
zmienia, tylko krzywa cukrowa jest mniej stroma. Lepiej robić tak, jak
napisałem 2 godziny temu.
Jakby ktoś miał obiekcje, informacje skonsultowane z diabetologiem ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 13:34:34
Temat: Odp: Odp: ciasto dla diabetykow
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@u...fu-berlin.de...
> ten cukier "dla cukrzyków" sobie można o kant szynki rozbić. Nic się nie
> zmienia, tylko krzywa cukrowa jest mniej stroma. Lepiej robić tak, jak
> napisałem 2 godziny temu.
>
> Jakby ktoś miał obiekcje, informacje skonsultowane z diabetologiem ;-)
>
> Waldek
Obniżenie glikemiczności to już dużo, zwłaszcza w cukrzycy nie
insulinozależnej, prawda? Nikt nie twierdzi, że takie ciasto na specjalnym
cukrze może diabetyk wciągać blachami.
Zaliczyłam zarówno cukrzycę bez insuliny ( i taką też mieli moi dziadkowie)
jak i 4 miechy "wstrzykiwania", po których zresztą mam do dziś pozostałości
w lekkiej postaci, więc też muszę uważać na dietę. Cukrzyk też potrzebuje
cukru, a ten jest lepiej przyswajany.
Pozdrawiam, Kianit (czekolada diabetyczna jest ohydna)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 13:45:58
Temat: Re: Odp: Odp: ciasto dla diabetykow
> Obniżenie glikemiczności to już dużo, zwłaszcza w cukrzycy nie
> insulinozależnej, prawda? Nikt nie twierdzi, że takie ciasto na specjalnym
> cukrze może diabetyk wciągać blachami.
no właśnie wystarczy mniej jeść na ray i ZAWCZASU wziąć zastrzyk (jak
trzeba).
> Zaliczyłam zarówno cukrzycę bez insuliny ( i taką też mieli moi dziadkowie)
> jak i 4 miechy "wstrzykiwania", po których zresztą mam do dziś pozostałości
> w lekkiej postaci, więc też muszę uważać na dietę. Cukrzyk też potrzebuje
> cukru, a ten jest lepiej przyswajany.
ten (czyli fruktoza) jest właśnie gorzej przyswajalny, dlatego go
używano (przed laty) do diety. Nie masz tych skoków. Sacharoza jest
szybko przyswajalna, dlatego trzeba uważać z ilością.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 14:05:08
Temat: Odp: Odp: Odp: ciasto dla diabetykow
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@u...fu-berlin.de...
>
> ten (czyli fruktoza) jest właśnie gorzej przyswajalny, dlatego go
> używano (przed laty) do diety. Nie masz tych skoków. Sacharoza jest
> szybko przyswajalna, dlatego trzeba uważać z ilością.
>
> Waldek
Faktycznie, kajam sie, kajam, błąd merytoryczny, Ten ;) jest lepszy dla
organizmu , nie lepiej przyswajalny.
Chyba potrzebuję batonika na rozpęd szarych komórek ;)
Pozdrawiam, Kianit
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |