From: "Orion" <o...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3af91bfa$1@news.astercity.net> <B71F43B9.452E%tymek@kana.gliwice.pl>
Subject: Odp: Odp: marynata na grill
Date: Wed, 9 May 2001 23:29:05 +0200
Lines: 50
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
Message-ID: <3af9b61e$1@news.astercity.net>
X-Trace: 9 May 2001 23:26:54 +0100, 10.129.128.90
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.astercity.net!10.129.128.90
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51313
Ukryj nagłówki
> NIestety na priv niedocieraja do Ciebie maile, jezeli mozna, to poprosze
ten przepis
==================
To pozory. Maile dochodza ...tylko automat pocztowy zanim je "przetrawi"
jako bezpieczne
powoduje czasami wyswietlanie komunikatu o bledzie. Zainteresowanym wyslalem
przepis.
Poniewaz e-maili bylo kilka juz po wyslaniu podlaczam przepis na grupe.
Chetnie tez podyskutuje ze smakoszami na temat skladu "prawdziwych"
szaszlyków,
sposobu obrabiania termicznego na grillu i pieczenia kartofelków "mini" na
grillu.
(w/g Krysi Thomson) - sparwdzilem byly przepyszne !
------------------
Wazne jest naczynie do którego mozna wlozyc szaszlyki , karkówke
zeberka itp. Ja stosuje pojemnik po lodach 1-2l prostokatny .
Ukladamy szaszlyki dosc ciasno zalewamy marynata i wstawiamy do
lodówki na 1do 3 dni.
Marynata:
1.Rozcienczony woda 2:1dressing wloski lub
2.Do rondelka ze stali nierdzewnej 1l. wlewamy:
0,7l wody
0,2l octu winnego 4-6%
0,1l oliwy z zielonych oliwek
Dodajemy 2-3 rozgniecione zabki czosnku, 2 lyzki stolowe cukru,
1lyzka stolowa soli (gruboziarnistej),lyzeczka od cherbaty sosu sojowego,
1 lyzeczka suszonego chrzanu (moze byc swierzy pokrojony w talarki.
kilka duzych ziaren ziela angielskiego i lyzeczka pieprzu ziarnistego.
Kilka listków laurowych .
Marynate mozna uzywac kilkakrotnie. Byle nie stala dluzej w lodówce
jak 10 .
"Bejca"
100ml. oliwy z oliwek(w ostatecznosci olej slonecznikowy)
2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego,czubata lyzka papryki
suszonej slodkiej, szczypta glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku),
zmielona gorczyca - mala lyzeczka , oraz substancja zageszczajaca
i zwiekszajaca przyczepnosc np.pektyna,karagen lub maczka z chleba
swietojanskiego. Jezeli szaszlyki maja byc ostre to lyzeczka papryki
ostrej lub chilli.
Szaszlyki "pedzelkujemy" podczas pieczenia aby zapobiec wysuszeniu.
Jezeli stosujemy profesjonalny grill mozemy uzyc folii aluminiowej w celu
szybszej obrubki cieplnej. Na grillu ogrodowym (blaszanym) tego nie
polecam ! -szkodliwe wydzielanie aluminium podczas nierównomiernego
spalania wegla drzewnego.
Pozdrawiam:
Orion
|