« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-05 12:39:57
Temat: Panierka z sezamem ?Hej,
Jest frytkownica, są piersi z kurczaka. Brak pomysłu jak zrobic
panierkę z sezamem.
W każdym razie mnie brak pomysłu ale w zacnym gronie smakoszy pewnie
ktoś wie jak to panierować.
A i pytanie dodatkowe. Co z tymi piersiami ? Ugotować je wcześniej ? A
może zmielić w maszynce do mięsa i zrobic takie raczej mielone ?
Z góry dzięki za rady.
--
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-05 20:32:52
Temat: Re: Panierka z sezamem ?> Hej,
>
> Jest frytkownica, są piersi z kurczaka. Brak pomysłu jak zrobic
> panierkę z sezamem.
>
> W każdym razie mnie brak pomysłu ale w zacnym gronie smakoszy pewnie
> ktoś wie jak to panierować.
>
> A i pytanie dodatkowe. Co z tymi piersiami ? Ugotować je wcześniej ? A
> może zmielić w maszynce do mięsa i zrobic takie raczej mielone ?
>
> Z góry dzięki za rady.
Bardzo chetnie bym Ci cos doradzila, ale nie robilam nigdy nic podobnego.
Natomiast jadlam kiedys i wygladalo to tak: piers pokrojona na nieduze kawalki
w poprzek wlokien i chyba lekko rozbita lub tylko rozgnieciona i panierowana w
sezamie (przypuszczam, ze z udzialem jajka). Smazone to bylo chyba na patelni,
nie w frytkownicy i podawane z ryzem i sosem slodko-kwasnym. Bardzo smaczne.
Niestety nie jestem zaprzyjazniona z kucharka, wiec nie jestem w stanie zdobyc
szczegolow.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 00:41:35
Temat: Re: Panierka z sezamem ?Witaj!
Niewiele tych odpowiedzi, a i moja pewnie nie bardzo konstruktywna :(
Proponuję sezam upróżyc na suchej patelni (do lekkiego zrumienienia) i użyc go
zamiast mąki:
czyli:
Pociąć kurczaczka na kawałki ok. 7x7 cm.
Potem: sól, czerwona papryka, odrobina curry, jajko, sezam.
Smażyc krotko, raczej na patelni niż w frytownicy [ale ja się nie znam - bo nie
mam - i tylko z zazdrości lub niewiedzy ją odradzam ;-) ]
Możesz spróbować też z wiórkami kokosowymi - pychotka!
Pzdr
Fiona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 17:12:52
Temat: Re: Panierka z sezamem ?Hej,
Dzięki za ukierunkowanie. Zmierzyłem się z tematem.
Finał:
- piersi pociąłem na 2 cm plastry w poprzek włókien i lekko rozbiłem
- potem sól, biały pieprz i chili
- panierowanie: mąka, jajko, sezam (uprzednio prażony na patelni na
lekko brązowy kolorek)
- wszystko do frytkownicy na 170 C na 9 minut.
Do tego sosik słodko-kwaśny "Pudliszki" i było całkiem przyjemnie
ale... jak się okazało nie o to moim kubkom smakowym chodziło.
Następnym razem spróbuję panierki z pokruszonych płatków
kukurydzianych + (tu mi przychodzi do głowy miód ale nie jestem
przekonany... może ktoś coś dopowie...)
--
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 17:49:03
Temat: Re: Panierka z sezamem ?> Następnym razem spróbuję panierki z pokruszonych płatków
> kukurydzianych + (tu mi przychodzi do głowy miód ale nie jestem
> przekonany... może ktoś coś dopowie...)
W tym temacie czuje sie lepiej :). Czesto robie kurczaka panierowanego w
platkach kukurydzianych. Najbardziej smakuja mi zwykle platki. Probowalam tez
goldflakes (z miodem i orzeszkami), ale nie za bardzo nam podchodzily. Smaczne
np. z frytkami i salata pekinska na slodko-kwasno (ja robie czesto z cebula,
kukurydza i ogorkami konserwowanymi, majonezem i sokiem z cytryny).
Piers jak jest duza, to kroje w poprzek wlokien, a jak nie, to wzdluz.
Panieruje w jajku i tych platkach, tylko trzeba je koniecznie drobno
pokruszyc, bo jak nie to odpadna.
Smacznego i pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-06 20:21:23
Temat: Re: Panierka z sezamem ?
Użytkownik <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:58eb.00000150.3e90688f@newsgate.onet.pl...
> W tym temacie czuje sie lepiej :). Czesto robie kurczaka
panierowanego w
> platkach kukurydzianych. Najbardziej smakuja mi zwykle platki.
Probowalam tez
> goldflakes (z miodem i orzeszkami), ale nie za bardzo nam
podchodzily. Smaczne
> np. z frytkami i salata pekinska na slodko-kwasno (ja robie czesto z
cebula,
> kukurydza i ogorkami konserwowanymi, majonezem i sokiem z cytryny).
> Piers jak jest duza, to kroje w poprzek wlokien, a jak nie, to
wzdluz.
> Panieruje w jajku i tych platkach, tylko trzeba je koniecznie drobno
> pokruszyc, bo jak nie to odpadna.
Dzięki... tak myślałem by zamiast w jajku najpierw panierować w
miodzie, a potem w płatkach. Spróbować nie zaszkodzi ale najpierw
pojadę klasycznie, czyli w jajeczku.
--
brow(J)arek pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 11:59:27
Temat: Re: Panierka z sezamem ?"brow(J)arek" wrote:
>
> Hej,
>
> Jest frytkownica, są piersi z kurczaka. Brak pomysłu jak zrobic
> panierkę z sezamem.
Ja robię po prostu ciasto naleśnikowe, z odrobiną proszku do pieczenia,
do tego dużo sezamu, w tym maczam małe kawałki surowego kurczaka i
smażę. Mi smakuje, nawet bardzo :)
Dorota
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 09:36:52
Temat: Odp: Panierka z sezamem ?Spróbuj z płatkami migdałowymi
Ania
Użytkownik "brow(J)arek" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b6pn6o$c5t$2@nemesis.news.tpi.pl...
: Hej,
:
: Do tego sosik słodko-kwaśny "Pudliszki" i było całkiem przyjemnie
: ale... jak się okazało nie o to moim kubkom smakowym chodziło.
:
: Następnym razem spróbuję panierki z pokruszonych płatków
: kukurydzianych + (tu mi przychodzi do głowy miód ale nie jestem
: przekonany... może ktoś coś dopowie...)
:
:
: --
: brow(J)arek pozdrawia
:
:
:
:
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 09:54:06
Temat: Odp: Panierka z sezamem ?
Użytkownik szanna1 <s...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b6u5dp$3pm$...@a...news.tpi.pl...
> Spróbuj z płatkami migdałowymi
> Ania
I z miodem ?
brow(J)arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |