From: "Barbara" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9a99fu$34j$1@shilo.silesia.pik-net.pl> <3...@n...ircx.pl>
<9a9ni8$c33$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
Subject: Odp: Przepis na zupe cebulowa (potrzebuje)
Date: Mon, 2 Apr 2001 17:01:58 +0200
Lines: 62
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...ircx.pl>
X-Trace: 2 Apr 2001 16:52:03 +0200, pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!news.vogel.pl!news.ircx.pl!pb148.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48393
Ukryj nagłówki
Użytkownik Sylvi <s...@a...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9a9ni8$c33$...@s...silesia.pik-net.pl...
> Chce bardzo....
> Przepraszam ze nie pisze na priv, ale nie wiem dlaczego, nie dziala mi
funkc
> ja "Odpowiedz nadawcy"....
>
> Sylwia
Zupa cebulowa z soczewica
2-3 duze cebule
2 zabki czosnku
1 szkl. suchej soczewicy ( tej wiekszej-zielonej)
1 kostka bulionu warzywnego lub lyzka Vegety
tarty zolty ser
sos sojowy, imbir, sol, pieprz
olej do smazenia
Na rozgrzanym oleju w glebokiej patelni zeszklic cebule i czosnek drobno
posiekane, gdy beda zlote wsypac sucha soczewice i calosc smazyc ok. minuty
Calosc przelozyc do garnka, dolac 0,5 l wody, wrzucic kostke lub Vegete i
gotowac do miekosci soczewicy (ok. 40 min.).
Gdy soczewica jest miekka i zaczyna sie rozgotowywac doprawic do smaku sosem
sojowym szczypta imbiru pieprzem. Z sola ostroznie, bo i sos i kostka sa
slone.
Jesli zupa wydaje sie zbyt gesta nalezy dolac wody.
Przygotowac grzanki - ja w tosterze rumienie pieczywo tostowe i kroje w
kostke, ale mozma dowolnie - na patelni, czy jak kto lubi.
Podanie: na talerz nalewa sie porcje zupy, posypuje grzankami i tartym serem
i natka pietruszki.
Zycze smacznego
Zupa jest smaczna, pozywna, sycaca i szybko sie robi - obiadek w godzinke od
wejscia do kuchni do podania posilku.
pozdrawiam
Basia>
Mam tez przepis na zupe cebulowa Doroty Stalinskiej, ktora gotowala podczas
swojego niesamowitego przedstawienia pt. "Zgaga czyli tragiczne skutki
poplatania jedzenia z miloscia" (warto obejrzec - brzuch boli ze smiechu)
" Zupa cebulowa z winem Vinello
Ugotowac 1,5 litra wywaru z jarzyn. 0,5 kg cebuli obrac, drobno posiekac,
zrumienic na masle na zloty kolor. Zrumieniona cebule wrzucic do wywaru i
gotowac 10 minut. Dodac 2 kostki przyprawy do zup, 2 kieliszki bialego wina
Vinello i lyzeczke karmelu. Do goracej zupy wkroic kolka plastrow zoltego
sera do kazdego talerza."
Przepisane doslownie
Basia
|