Strona główna Grupy pl.rec.ogrody WINOROŚL

Grupy

Szukaj w grupach

 

WINOROŚL

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2003-11-27 11:52:56

Temat: Re: Sułtanki
Od: "Dirko" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:bq4nuj$os6$1@atlantis.news.tpi.pl Janusz Czapski
<j...@t...pl> napisał(a):
>
> Ale można przeciez bardzo zbliżone albo i lepsze robić z innych odmian
> beznasiennych. Choćby Lakemont, Interlaken Seedless, Einset Seedless,
> Reliance, Canadice itp.
> Nie zżerać wcześniej, dać im porządnie dojrzeć ( by zgromadzily możliwie
> dużo cukrów) , wysuszyć... i mieć do pogryzania w długie zimowe wieczory !
> :-)))
>
Hejka. Już nie mogę się doczekać kiedy produkty z polskich winnic trafią
pod moją strzechę. Januszu, kiedy rozpoczynasz dystrybucję sułtanek?
Pozdrawiam oczekująco Ja...cki
P.S. Dziś skosztuję bulgarian medium dry white wine "Muskat & Ugni blanc" za
całe 11 zł.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2003-11-27 12:09:16

Temat: Odp: Sułtanki
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dirko <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bq4oip$j0r$...@k...task.gda.pl...

> Hejka. Już nie mogę się doczekać kiedy produkty z polskich winnic
trafią
> pod moją strzechę. Januszu, kiedy rozpoczynasz dystrybucję sułtanek?

Póki nie rozpocznę, włóż sobie w ziemię sadzonkę Einseet Seedless lub
Canadice
(one siedlecki klimat wytrzymają bez problemu ) i będziesz mógł sam sobie
suszyć.:-))

> P.S. Dziś skosztuję bulgarian medium dry white wine "Muskat & Ugni blanc"
za
> całe 11 zł.
Sophia??? Pochwalam. Lepsze to od napoju najczęściej używanego w Twojej
parafii. Jak on sie nazywał?? Koktail Siedlecki Krzepki???? :-)
Pozdrawiam:-)
Janusz



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2003-11-27 14:26:40

Temat: Re: Sułtanki
Od: "Dirko" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:bq4pkk$q3e$1@nemesis.news.tpi.pl Janusz Czapski
<j...@t...pl> napisał(a):

> Użytkownik Dirko <d...@w...pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:bq4oip$j0r$...@k...task.gda.pl...
>
>> Januszu, kiedy rozpoczynasz dystrybucję
>> sułtanek?
>
> Póki nie rozpocznę, włóż sobie w ziemię sadzonkę Einseet Seedless lub
> Canadice
> (one siedlecki klimat wytrzymają bez problemu ) i będziesz mógł sam sobie
> suszyć.:-))
>
Hejka. Nic nie bedę sobie wsadzał.;-) Siedlecki klimat najlepiej
wytrzymują ziemniaki i żyto. Zgodnie z naszą tradycja pozostanę przy
nalewkach i potato-whisky.:-)
>
>> "Muskat & Ugni blanc" za całe 11 zł.
>>
> Sophia??? Pochwalam.
>
Nie każde wino z Bułgarii musi nazywać się Sophia. Moje jest vined and
bottled by Domaine Boyar Shumen, Bulgaria. Winnica Domaine Boyar z prowincji
Shumen położona jest w północno-wschodniej części Bułgarii. To tutaj
produkowane są najlepsze w tym kraju wina. Panuje tu kontynentalny klimat z
ciepłym latem i łagodną zimą, co stwarza idealne warunki hodowli najwyższej
jakości winogron. Domaine Boyar specjalizuje się w produkcji świeżych win
owocowych o wyrazistym smaku.
>
> Lepsze to od napoju najczęściej używanego w Twojej
> parafii. Jak on sie nazywał?? Koktail Siedlecki Krzepki???? :-)
>
Zapamiętam Twoje złośliwości i postaram się zrewanżować przy degustacji
wina Mirage vined and bottled by Domaine Czapski Polesie.
Pozdrawiam pamiętliwie Ja...cki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2003-11-27 15:54:24

Temat: Re: Sułtanki
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zapamiętam Twoje złośliwości i postaram się zrewanżować przy
degustacji
> wina Mirage vined and bottled by Domaine Czapski Polesie.
> Pozdrawiam pamiętliwie Ja...cki

Przepraszam, czy to taki gronowy jabol ?

Pozdrawia ryzykownie boletus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2003-11-27 16:03:58

Temat: Re: Sułtanki
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Zapamiętam Twoje złośliwości i postaram się zrewanżować przy
> degustacji
> > wina Mirage vined and bottled by Domaine Czapski Polesie.
> > Pozdrawiam pamiętliwie Ja...cki
>
> Przepraszam, czy to taki gronowy jabol ?
>
> Pozdrawia ryzykownie boletus

Przepraszam, miało iść na priv
- oczywiście nie do producenta:-)

Pozdrawia boletus



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2003-11-27 20:51:07

Temat: Odp: Sułtanki
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dirko <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bq51j2$rsr$...@k...task.gda.pl...

> Zapamiętam Twoje złośliwości i postaram się zrewanżować przy
degustacji
> wina Mirage vined and bottled by Domaine Czapski Polesie.

Nie bierz tego tak osobiście :-)
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2003-11-27 21:26:05

Temat: Re: Sułtanki
Od: "Dirko" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W wiadomości news:bq5o4i$pr2$1@atlantis.news.tpi.pl Janusz Czapski
<j...@t...pl> napisał(a):
>
>> Zapamiętam Twoje złośliwości i postaram się zrewanżować przy
>> degustacji wina Mirage vined and bottled by Domaine Czapski Polesie.
>
> Nie bierz tego tak osobiście :-)
>
Hejka. Popracuję nad sobą po dogrywce.:-)
Pozdrawiam meczowo Ja...cki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2003-11-28 11:50:50

Temat: Re: WINOROŚL
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zasada wyrobu wina od najdawniejszych czasów
pozostaje ta sama. Jagody wyciskane są w prasie
(tłoczni), a sok zawierający w zależności od odmiany
i rocznika 15-30% dekstrozy i fruktozy, jak również
substancje mineralne, kwas winny i jabłkowy, zostaje
poddany fermentacji. Pierwsza burzliwa fermentacja,
zapoczątkowana przez komórki drożdży znajdujące
się na powierzchni jagód trwa kilka tygodni; powstałe
w jej efekcie młode, nie całkien jeszcze klarowne wino
nazywane jest moszczem. Wyklarowane przelewa się
do beczek i pozostawia do dalszej fermentacji
w warunkach obniżonej temperatury i braku dostępu
powietrza na okres kilku miesięcy. Po tej fazie fermentacji,
winem napełniane są wysterylizowane (wysiarkowane)
beczki lub butelki i poddane leżakowaniu.
Dopiero teraz rozwija się delikatny zapach, tak zwany
bukiet charakteryzujący dobre wina.
Zawartość alkoholu w napoju jest bardzo zróżnicowana;
waha się między 6-15%. Ponieważ fermentacja ustaje
już przy 12-15% zawartości alkoholu, wyższe stężenie
można uzyskać tylko po dodaniu odpowiednich porcji
spirytusu. Istnieje wiele sposobów polepszania wina,
ich stosowanie jest jednak ograniczone bardzo surowym
prawodawstwem winiarskim we wszystkich krajach
uprawiających winorośl, które przywiązują wagę
do wytwarzania win wysokiej jakości.
Charakter wina nie zależy tylko od odmiany winorośli,
ale także od gleby, na której jest uprawiana.
Wpływ mają tu także makroklimat i warynki pogodowe
sezonu, a zwłaszcza liczba słonecznych dni w okresie
dojrzewania jagód. Wina z upraw położonych w pobliżu
granic tzw."klimatu winorośli" w Europie Środkowej
odznaczają się pełnią substancji nadających bukiet
i charakteryzują właściwym dla warunków produkcji,
najczęściej wytrawnym, "suchym" smakiem. Cdn.

Pozdrawia boletus




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2003-11-28 13:12:12

Temat: Re: WINOROŚL
Od: "boletus" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Białe wino może być produkowane z owoców każdej
barwy za wyjątkiem tak zwanych jagód antocjanowych,
które także w miąższu zawierają spokrewniony a tym
związkiem barwnik oeninę, jak również niektórych
amerykańskich gatunków o niebieskich jagodach,
takich jak winorośl lisia (Vitis vulpina) i Vitis longii.
U tych roślin roślin także wnętrze jagód zawiera barwiący
sok komórkowy.
Wino czewone uzyskuje się poprzez poddanie fermentacji
zmiażdżonych, lecz nie odsączonych z soku z czerwonych
i niebieskich jagód. Barwniki i garbniki zawarte w skórce
przechodzą przy tym do moszczu i nadają mu czerwoną
barwę i bardziej cierpki smak.
Do wytwarzania win słodkich używa się albo bogatego
w cukry moszczu, albo dodaje do moszczu owoce
przesuszone bądz też moszcz jest tłoczony z wysuszonych
gron lub fermentuje z dodatkiem słodkiego wina, ewentualnie
również z dodatkiem cukru i alkoholu.
Wino musujące powstaje na skutek dodatkowej fermentacji
młodego wina, do którego dodano cukier. Fermentacja
odbywa się w mocno zamkniętych butelkach. Po roku
lub dwóch latach usuwa się drożdże i ponownie dodaje
cukru, wina lub koniaku. Następnie ponownie zamyka
się butelki, a korki okręca drutem. Wino musujące
przyrządzone ze słodzonego wina z dodatkiem rozpuszczonego
kwasu węglowego nie osiąga smaku wina powstałego
drogą naturalną. Nazwy, którymi obecnie określa się wina
musujące, mają pierwotne w każdym przypadku wyraznie
określone znaczenie. Szampanem nazywa się wino musujące
wytworzone z białych odmian uprawianych w regionie
Szampanii, podczas gdy nazwą "sekt" określano dawniej
musujące wino słodkie (vino secco) przygotowane
z suszonych jagód. Podstawą francuskich "Vins Aperitifs"
jest mieszanka moszczu i alkoholu nazywana "mistelle",
niegdyś w wielkich ilościach importowana z Algierii.
Wreszcie ocet winny powstaje po poddaniu fermentacji
przez Bacterium aceti w warunkach dostępu tlenu
zawartego w winie alkoholu etylowego; w jej wyniku powstaje
kwas octowy.
Przez destylację wina wytwarza sięwiniak. Nazwę koniak
może on nosić tylko wtedy, gdy pochodzi od win
z francuskich terenów uprawnych wokół miasta Cognac.
Bardzo często produkt mieszany jest z wódką ziemniaczaną
lub żytnią (winiakowe wódki "gatunkowe").

Pozostałe gatunki z rodzaju Vitis odgrywają raczej
skromniejszą rolę w przemyśle winiarskim.
W Ameryce Płn. najważniejszym gatunkiem dostarczającym
wina jest winorośl truskawkowa, Vitis labrusca, jednak
nie bezpośrednio jako roślina produkująca jagody,
tylko jako partner krzyżówki z Vitis vinifera.
Szacuje się, że dwie trzecie uprawnych amerykańskich
winorośli są hybrydami obu gatunków. We wschodnich
stanach USA rozprzestrzeniona jest obficie owocująca
Vitis aestivalis, która łatwo się krzyżuje i była wielokrotnie
hybrydyzowana z odmianami europejskimi.
Również w USA i na południe aż po Meksyk występuje
Vitis rotundifolia, która wspina się tam na najwyższe drzewa,
zwykle wzdłuż brzegów lasów. Na płd.-wsch. Ameryki Płn.
uprawia się kilka jej odmian, których świeże owoce
spożywane są także jako winogrona deserowe.
Z gatunków wschodnioazjatyckich zbiera się małe, czarne,
kwaśnawe jagody winorośli amurskiej, Vitis amurensis
i używa do sporządzania wina. Jej obszar występowania
sięga od Mandżurii przez Koreę po Japonię.
Sadzi się roślinę również jako krzew ozdobny w Europie Śr.,
gdzie cieszy oczy swymi luzno-pilśniowato owłosionymi
młodymi pędami i przebarwiającymi się jesienią karminowo
lub purpurowo liśćmi. KONIEC.

Pozdrawia boletus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

karagana
znowu błąd
podziękowania
hodowla drzewka oliwkowego
winorośl i lawenda

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Cięcie wysokich tui
Krzew-drzewo
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »