From: "Orion" <o...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9db2mp$i6q$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Odp: marynata na grill
Date: Wed, 9 May 2001 12:31:24 +0200
Lines: 21
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
Message-ID: <3af91bfa$1@news.astercity.net>
X-Trace: 9 May 2001 12:29:14 +0100, 10.129.128.90
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!10.129.128.90
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:51231
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rahab" <r...@p...katowice.pl> napisał w wiadomości
news:9db2mp$i6q$1@sunsite.icm.edu.pl...
>Facet przed smażeniem smarował mięsko jakąś
> czerwoną przyprawa-marynatą... Czy ktoś może mnie oświecic jaki jest skład
> takiej marynaty aby nadawała się do steków, czy polędwicy.
------------------------
To nie była marynata. Marynatę stosuje się na 1 do 3 dni przed grilowaniem.
Ma na celu skrusenie mięsa ,poprawienie jego smaku (przyprawy) oraz
nadanie mu lekko kwaskowego smaku (ocet winny z oliwą).
To wspomniane "smarowidło" ma na celu koncowe doprawienie szaszłykow
oraz zabezpieczenie go przed wysychaniem.Głownym składnikiem jest tu
oliwa,papryka i gorczyca (czasami odrobina glutaminianu sodu utrwalajaca
smak)
Jezeli jestes zainteresowany dokładnym składem obu (marynaty i "bejcy")
napisz
na priv .
Orion
|