Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia obca mąka

Grupy

Szukaj w grupach

 

obca mąka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-04 16:50:46

Temat: obca mąka
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziendobry!

Dokonalam ostatnio bezcennego zakupu ksiazki kucharskiej w ktorej jest
przepis na nalesniki - tortille (ale nie taki - 10 placków kup w żeancie).
Ksiazka jest po angielsku, a ja, studentka anglistyki, wstyd sie przyznac,
nie mam pojecia jaki jest polski odpowiednik jednej z mąk wymienionych w
przepisie.
mąka w języku obcym brzmi whole wheat pastry flour.
To jest jakas tortówka czy ki pieron?
Oczywicie jesli nadal ktos jest chetny na przepis na tortille to moge podac
w zamian za odpowiedz :)

MarchEf


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-04 18:58:44

Temat: Re: obca mąka
Od: "Monika" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Przetlumaczyc nie przetlumacze, ale zapytaj na forum tlumaczy
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watki&group=pl.hum
.tlumaczenia&year=2003&m
onth=02
Tam na pewno, jesli kto bedzie wiedzial to Ci pomoze.
A o przepis prosilabym bardzo - wlasnie dzis byly u mnie Fajitas, no ale z
plackami ze sklepu.
MonikaB

"MarchEf" <b...@y...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b1or8e$g8b$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Dziendobry!
>
> Dokonalam ostatnio bezcennego zakupu ksiazki kucharskiej w ktorej jest
> przepis na nalesniki - tortille (ale nie taki - 10 placków kup w żeancie).
> Ksiazka jest po angielsku, a ja, studentka anglistyki, wstyd sie przyznac,
> nie mam pojecia jaki jest polski odpowiednik jednej z mąk wymienionych w
> przepisie.
> mąka w języku obcym brzmi whole wheat pastry flour.
> To jest jakas tortówka czy ki pieron?
> Oczywicie jesli nadal ktos jest chetny na przepis na tortille to moge
podac
> w zamian za odpowiedz :)
>
> MarchEf
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-04 19:53:16

Temat: Re: obca mąka
Od: "Martin Karel" <m...@p...nl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,

Maka z pelnego przemialu, tj. taka nieoczyszczona (zdrowa); raczej
nieosiagalna w Polsce.

"MarchEf" <b...@y...pl> schreef in bericht
news:b1or8e$g8b$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Dziendobry!
>
> Dokonalam ostatnio bezcennego zakupu ksiazki kucharskiej w ktorej jest
> przepis na nalesniki - tortille (ale nie taki - 10 placków kup w żeancie).
> Ksiazka jest po angielsku, a ja, studentka anglistyki, wstyd sie przyznac,
> nie mam pojecia jaki jest polski odpowiednik jednej z mąk wymienionych w
> przepisie.
> mąka w języku obcym brzmi whole wheat pastry flour.
> To jest jakas tortówka czy ki pieron?
> Oczywicie jesli nadal ktos jest chetny na przepis na tortille to moge
podac
> w zamian za odpowiedz :)
>
> MarchEf
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-04 20:40:48

Temat: Re: obca mąka
Od: k...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> mąka w języku obcym brzmi whole wheat pastry flour.<

whole wheat to z pelnego przemialu, a pastry flour to maka o zmniejszonej
zawartosci glutenu (pochlania mniej wody), przez co wypieki z niej sa "lzejsze",
nie jest to jednak maka tortowa, bo ta to cake flour.
Fachowcy polecaja zmieszanie jednej czesci maki tortowej z dwoma czesciami maki
zwyklej, zeby uzyskac pastry flour, jesli nie mozna takiej zakupic.

katarzyna



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 10:29:59

Temat: Odp: obca mąka i placki tortilla
Od: "MarchEf" <b...@y...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uwaga, wklejam wiec przepis:
wklejam po angielsku, co by nie bylo na mnie jak cos popsuje :)

6 TORTILLAS

1/2 cup whole wheat pastry flour
1/2 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon sugar
1-1/2 tablespoons corn oil margarine
1/4 cup warm water, approximately

1. Sift together flours, baking powder, salt and sugar. Cut in margarine
until flour looks as though it has small peas in it. Add enough warm water
to make a soft dough. Mix well and knead on a well-floured board for 3 to 5
minutes or until shiny and elastic. Cover dough and allow to rest for 30
minutes, out of drafts.

2. Form dough into 6 balls about 2 inches in diameter. Place a dough ball
between 2 pieces of waxed paper and, using a rolling pin, roll each ball
into a circle about 7 inches in diameter and less than 1/8 inch thick.

3. Cook on a hot ungreased griddle for about 2 minutes or until lightly
browned on the edges. Turn and cook on other side for about 1 minute or
until edges are brown. Keep cooked tortillas warm, either in a covered dish
in a low oven or wrapped in foil, while continuing to cook remaining
tortillas. If making ahead of time, tightly wrap in foil and reheat in a
300° F oven for about 15 minutes or until pliable. Cold tortillas will crack
when rolled or folded.


Dziekuje za pomoc z ta okropna maka!!!

MarchEf



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-05 19:04:31

Temat: Re: obca mąka i placki tortilla
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A czy nie można po polsku?

Aguś

Użytkownik "MarchEf" <b...@y...pl> napisał w wiadomości
news:b1qpag$5a2$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Uwaga, wklejam wiec przepis:
> wklejam po angielsku, co by nie bylo na mnie jak cos popsuje :)
>
> 6 TORTILLAS
>
> 1/2 cup whole wheat pastry flour
> 1/2 cup all-purpose flour
> 1/2 teaspoon baking powder
> 1/4 teaspoon salt
> 1/4 teaspoon sugar
> 1-1/2 tablespoons corn oil margarine
> 1/4 cup warm water, approximately
>
> 1. Sift together flours, baking powder, salt and sugar. Cut in margarine
> until flour looks as though it has small peas in it. Add enough warm water
> to make a soft dough. Mix well and knead on a well-floured board for 3 to
5
> minutes or until shiny and elastic. Cover dough and allow to rest for 30
> minutes, out of drafts.
>
> 2. Form dough into 6 balls about 2 inches in diameter. Place a dough ball
> between 2 pieces of waxed paper and, using a rolling pin, roll each ball
> into a circle about 7 inches in diameter and less than 1/8 inch thick.
>
> 3. Cook on a hot ungreased griddle for about 2 minutes or until lightly
> browned on the edges. Turn and cook on other side for about 1 minute or
> until edges are brown. Keep cooked tortillas warm, either in a covered
dish
> in a low oven or wrapped in foil, while continuing to cook remaining
> tortillas. If making ahead of time, tightly wrap in foil and reheat in a
> 300° F oven for about 15 minutes or until pliable. Cold tortillas will
crack
> when rolled or folded.
>
>
> Dziekuje za pomoc z ta okropna maka!!!
>
> MarchEf
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co mozna zrobic z twarogu?
gdzie wewrocławiu mozna kupic serwetki do muffinek ?
restauracja arabska w Warszawie
[P] "mieso marynarza"
Sos do knedlikow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »