Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ogórki małosolne?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ogórki małosolne?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2003-06-28 11:51:57

Temat: Ogórki małosolne?
Od: "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.
Zostałem obdarowany siatka ogórków i chciałbym zrobić małosolne i że to
pierwszy raz to szukam dobrego przepisu. Może dodam ze lubię delikatny ale
oryginalny smak ogórków, mój dziadek kiedyś takie robił ale niestety wraz z
nim odszedł przepis. Może ktoś ma sprawdzony przepis i sie podzieli?
Pozdrawiam.
Piotr



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

1. Data: 2003-06-28 12:40:46

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "rahab" <r...@p...katowice.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> napisał w
wiadomości news:bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl...
>
> Zostałem obdarowany siatka ogórków i chciałbym zrobić małosolne i że to
> pierwszy raz to szukam dobrego przepisu.

"taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę..."

Wczoraj robiłem następną następną partię (2kg) ogórków małosolnych
Robię to od lat nieprzerwanie w taki oto sposób:
- ogórki dobrze wymyć (najlepsze są takie średnie, nie za duże ogórki)
- zagotować wodę i wystudzić.
- dosypać do wody soli - proporcja 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody
- w najlepiej glinianym naczyniu ułożyć na spodzie:
np: liść chrzanu, listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
chrzanu(korzeń), koper i ząbek czosnku
- teraz ułożyć np: dwie warstwy ogórków
- na tą warstwę ogórków ulożyć: koper, czosnek, kawałek chrzanu i np: listek
wiśni
- i tak dalej do wypełnienia gara :), (ale tak aby na "górze" była wartwa
koper, krzan, liść)
- teraz zalać wszystko osoloną wodą, przykryć i odtawić :)
za 3 dni można spróbować czy już.... można jeść... :))))

inne:
1. Żeby ogórki szybciej sie "zrobiły" można obciąć im końce.
2. Ponieważ czasem trudno dostać lisćie wiśnie, czy korzeń chrzanu, można
zastąpić te składniki
przyprawą do KISZENIA ogórków (dostępna w supermarketach)
3. Można też robić ogórki w szklanym słoju, ale proponuję wtedy odstawić
słój po "załadowaniu" w jakieś ciemne miejsce.
4. Kopru - tak bez przesady bo strasznie aromatyczne wyjdą :)

pozdr

rahab





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-28 13:32:45

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: beazuku <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rahab napisał:
> Użytkownik "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> napisał w
> wiadomości news:bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl...
>
>>Zostałem obdarowany siatka ogórków i chciałbym zrobić małosolne i że to
>>pierwszy raz to szukam dobrego przepisu.
>
>
> "taka jest moja koncepcja, tak ja to widzę..."
>
> Wczoraj robiłem następną następną partię (2kg) ogórków małosolnych
> Robię to od lat nieprzerwanie w taki oto sposób:
> - ogórki dobrze wymyć (najlepsze są takie średnie, nie za duże ogórki)
> - zagotować wodę i wystudzić.
> - dosypać do wody soli - proporcja 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody
> - w najlepiej glinianym naczyniu ułożyć na spodzie:
> np: liść chrzanu, listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
> chrzanu(korzeń), koper i ząbek czosnku
> - teraz ułożyć np: dwie warstwy ogórków
> - na tą warstwę ogórków ulożyć: koper, czosnek, kawałek chrzanu i np: listek
> wiśni
> - i tak dalej do wypełnienia gara :), (ale tak aby na "górze" była wartwa
> koper, krzan, liść)
> - teraz zalać wszystko osoloną wodą, przykryć i odtawić :)
> za 3 dni można spróbować czy już.... można jeść... :))))
>
> inne:
> 1. Żeby ogórki szybciej sie "zrobiły" można obciąć im końce.
> 2. Ponieważ czasem trudno dostać lisćie wiśnie, czy korzeń chrzanu, można
> zastąpić te składniki
> przyprawą do KISZENIA ogórków (dostępna w supermarketach)
> 3. Można też robić ogórki w szklanym słoju, ale proponuję wtedy odstawić
> słój po "załadowaniu" w jakieś ciemne miejsce.
> 4. Kopru - tak bez przesady bo strasznie aromatyczne wyjdą :)
>
> pozdr
>
> rahab
>
>
>
>
>
I duzo czosnku
Beazuku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-28 22:37:54

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> np: liść chrzanu,  listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
> chrzanu(korzeń),  koper i ząbek czosnku
>
> rahab
>
>
Ale ten koper, to wiesz, Piotrze, jaki ma być? Taki, co to mu już nasionka
wyrosły. Pewnie to oczywiste, ale dla mnie kiedyś nie było, więc na wszelki
wypadek wtrącam swoje 3 grosze.

Pozdrawiam
Lama


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-29 08:42:38

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ale ten koper, to wiesz, Piotrze, jaki ma być? Taki, co to mu już nasionka
> wyrosły. Pewnie to oczywiste, ale dla mnie kiedyś nie było, więc na
wszelki
> wypadek wtrącam swoje 3 grosze.
Dzięki, wiem i wczoraj już zalałem, zapach ładny zobaczymy co ze
smakiem:-)).

--
*******************************************
Belgrano - Akwarystyka i Lotnictwo
http://www.trofik.wizytowka.pl
Kraków
*******************************************
>>wytnij: nospam przed wysłaniem<<



Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 00:47:23

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

rahab wystukał:


> Użytkownik "Piotr Jan Piguła" <a...@n...net.pl> napisał w
> wiadomości news:bdjvgv$oe1$1@inews.gazeta.pl...

> Wczoraj robiłem następną następną partię (2kg) ogórków małosolnych
> Robię to od lat nieprzerwanie w taki oto sposób:

A ja podam modyfikacje:

> - ogórki dobrze wymyć (najlepsze są takie średnie, nie za duże ogórki)
> - zagotować wodę i wystudzić.

Ja nie studzę i działa ;)

> - dosypać do wody soli - proporcja 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody
> - w najlepiej glinianym naczyniu ułożyć na spodzie:
> np: liść chrzanu, listek czarnej porzeczki, listek wiśni, kawałek świeżego
> chrzanu(korzeń), koper i ząbek czosnku

Strasznie oszczędnie, Na półtora kilo ogórków (tyle mniej-więcej wchodzi
do mojego kamionkowego słoja) daję główkę młodego czosnku i spory kawał
korzenia chrzanu (w kawałkach).

Jeśli ma się dostęp to z lisci można jeszcze dać: chrzan, winogrona i
orzech włoski. Ja ostatnio z powodu odciecia od rodzinnego ogródka w
przyprawach ograniczam się do kopru, chrzanu w dwóch postaciach, czosnku i
orzecha. Też są dobre.

> - teraz ułożyć np: dwie warstwy ogórków
> - na tą warstwę ogórków ulożyć: koper, czosnek, kawałek chrzanu i np: listek
> wiśni
> - i tak dalej do wypełnienia gara :), (ale tak aby na "górze" była wartwa
> koper, krzan, liść)

Przekładamy pośrodku też (dwie warstwy pionowo ustawionych ogórków
wchodzą). BTW, ktoś pamięta jak teorwrycznie powinno się ogórki ustawiać?
Do góry jasnym czy ciemnym końcem?

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Zgadza się, sir - przyznał Marchewa [...] Carrot spojrzał w dół (Straż! -"-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 05:51:49

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "rahab" <r...@p...katowice.pl> szukaj wiadomości tego autora

Joasia zapodała:

> Strasznie oszczędnie, Na półtora kilo ogórków (tyle mniej-więcej wchodzi
> do mojego kamionkowego słoja) daję główkę młodego czosnku i spory kawał
> korzenia chrzanu (w kawałkach).

Hmmm... w zasadzie masz rację :) Na 2 kg ogórków "wchodzi" przynajmniej 6
ząbków czosnku....
Tyle że ja za czosnkiem nie przepadam i z przyzwyczajenia napisałem
dokładnie tak jak robię...
Oszczędnie z czosnkiem :)

> Przekładamy pośrodku też (dwie warstwy pionowo ustawionych ogórków
> wchodzą). BTW, ktoś pamięta jak teorwrycznie powinno się ogórki ustawiać?
> Do góry jasnym czy ciemnym końcem?

Jak rozumiem - warstwy na płask a tak pośrodku gara warstwa na sztorc (do
góry) ?

rahab
-=[Upłynął czas, parę lat przybyło
Już nie śmieje się, życie go zmieniło ]=-





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 08:17:42

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
Tak czytam i siem dziwiem :-))
Ogórki małosolne to nie są ogórki kiszone, tylko raczej solone i
powinny zostać spożyte najdalej w tydzień od wykonania. Takie dodatki
jak: chrzan, liście wiśni, porzeczki, dębu, czy orzecha nie powodują
zmiany smaku, zawierają natomiast dużo garbników, ułatwiających
długotrwałe przechowywanie ogórków kiszonych!! Do takich ogórków nie
dajemy czosnku, który działa bakteriobójczo i hamuje fermentację.
Natomiast jak najbardziej nadaje się do małosolnych.
Ja ogórki nakłuwam, dodaje sporo kwiatostanów kopru, sporo czosnku, i
zalewam gorącą solanką, ale nie wrząca solanką do której dodaje nieco
więcej soli, niż do kiszonych. tak gdzieś 2 łyżki stołowe soli na 3
litry wody.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 08:19:17

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdornf$cu2$1@news.onet.pl...
>
> >
> >
> Tak czytam i siem dziwiem :-))
> Ogórki małosolne to nie są ogórki kiszone, tylko raczej solone i
> powinny zostać spożyte najdalej w tydzień od wykonania. Takie
dodatki
> jak: chrzan, liście wiśni, porzeczki, dębu, czy orzecha nie powodują
> zmiany smaku, zawierają natomiast dużo garbników, ułatwiających
> długotrwałe przechowywanie ogórków kiszonych!! Do takich ogórków nie
> dajemy czosnku, który działa bakteriobójczo i hamuje fermentację.
> Natomiast jak najbardziej nadaje się do małosolnych.
> Ja ogórki nakłuwam, dodaje sporo kwiatostanów kopru, sporo czosnku,
i
> zalewam gorącą solanką, ale nie wrząca solanką do której dodaje
nieco
> więcej soli, niż do kiszonych. tak gdzieś 2 łyżki stołowe soli na 3
> litry wody.
>
>
heh, nie podpisałem się

--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 08:56:08

Temat: Re: Ogórki małosolne?
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

rahab wystukał:

> Joasia zapodała:

>> Strasznie oszczędnie, Na półtora kilo ogórków (tyle mniej-więcej wchodzi
>> do mojego kamionkowego słoja) daję główkę młodego czosnku i spory kawał
>> korzenia chrzanu (w kawałkach).

> Hmmm... w zasadzie masz rację :) Na 2 kg ogórków "wchodzi" przynajmniej 6
> ząbków czosnku....
> Tyle że ja za czosnkiem nie przepadam i z przyzwyczajenia napisałem
> dokładnie tak jak robię...
> Oszczędnie z czosnkiem :)

A chyba że tak. U nas czosnek jest niechętnie witany w dżemie i w lodach,
ale jedną z ulubionych potraw obiadowych jest cięlęcina duszona z
czosnkiem (mlask).

>> Przekładamy pośrodku też (dwie warstwy pionowo ustawionych ogórków
>> wchodzą). BTW, ktoś pamięta jak teorwrycznie powinno się ogórki ustawiać?
>> Do góry jasnym czy ciemnym końcem?

> Jak rozumiem - warstwy na płask a tak pośrodku gara warstwa na sztorc (do
> góry) ?

Nie, wszystkie (obie) warstwy sztorcem, ale również między nimi warstwa
zieleniny.

Tylko nie pamiętam wytycznych - czy zielonym do góry czy może odwrotnie...
;)

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Klejnoty korybne"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sushi
ciasto dla diabetyka
Przypalony garnek
Grill - moja szkola
masa kajmakowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

slow cooker
Gęsie pipki
Żenująca tv-reklama Intermarche.
---- ADULT CELEBRITY VIDEO ---- click here
Żółty makaron azjatycki - jak to się nazywa?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X