« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-28 09:55:30
Temat: Re: Jaki Chleb"MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
news:8vs2aq$d3o$1@news.tpi.pl...
[...]
> jaki chleb jest wg.was najzdrowszy , ale konkretnie proszę:
> Typ,Marka,Model.;)
> Pytanie 2
IMHO razowy z ziarnami i soją. Ale u mnie jest lokalna marka,
więc nie ma sensu podawać.
> na czym smażyć żeby oczywiście było zdrowo...i smacznie.
[...]
Żeby było zdrowo i naukowo :-), a i dość smacznie, to na oliwie z
oliwek.
Ostatnio uzależniłem się od oleju tłoczonego z pestek winogron... :-)
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-28 17:02:17
Temat: Re: Jaki ChlebW Gdansku na Starym Miescie, a wlasciwie tuz za walami, jest doskonala
piekarnia Pelowskiego. Wszystkie chleby sa tam dobre, a jest ich
kilkanascie gatunkow. Moim ulubionym jest chleb z siemieniem lnianym i
razowy z platkami owsianymi.
Magdalena Bassett
Gandalf wrote:
>
> "MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
> news:8vs2aq$d3o$1@news.tpi.pl...
>
> [...]
> > jaki chleb jest wg.was najzdrowszy , ale konkretnie proszę:
> > Typ,Marka,Model.;)
> > Pytanie 2
>
> IMHO razowy z ziarnami i soją. Ale u mnie jest lokalna marka,
> więc nie ma sensu podawać.
>
> > na czym smażyć żeby oczywiście było zdrowo...i smacznie.
> [...]
>
> Żeby było zdrowo i naukowo :-), a i dość smacznie, to na oliwie z
> oliwek.
>
> Ostatnio uzależniłem się od oleju tłoczonego z pestek winogron... :-)
>
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 21:03:18
Temat: Re: Jaki ChlebUżytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> W Gdansku na Starym Miescie, a wlasciwie tuz za walami, jest doskonala
> piekarnia Pelowskiego. Wszystkie chleby sa tam dobre, a jest ich
> kilkanascie gatunkow. Moim ulubionym jest chleb z siemieniem lnianym i
> razowy z platkami owsianymi.
> Magdalena Bassett
I co jesz go codziennie?
;-))))
pozdr Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 21:48:37
Temat: Re: Jaki ChlebBardzo bym chciala, ale niestety moze raz na rok przez dwa tygodnie. Tu
jem chleb pszenny na zakwasie, robiony we wloskiej piekarni.
Magdalena Bassett
Jerzy wrote:
>
> Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> > W Gdansku na Starym Miescie, a wlasciwie tuz za walami, jest doskonala
> > piekarnia Pelowskiego. Wszystkie chleby sa tam dobre, a jest ich
> > kilkanascie gatunkow. Moim ulubionym jest chleb z siemieniem lnianym i
> > razowy z platkami owsianymi.
> > Magdalena Bassett
> I co jesz go codziennie?
> ;-))))
> pozdr Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-29 10:11:14
Temat: Olej z winogron, bylo:Jaki ChlebGandalf wystukał w wiadomości <3...@n...vogel.pl>:
> Ostatnio uzależniłem się od oleju tłoczonego z pestek winogron... :-)
A, może mi podpowiesz - czy on się nadaje do smażenia czy tylko na zimno?
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://esensja.art.pl =(';')=
~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~
Kapłani egipscy wywoływali podstępem zaćmienie słońca.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-29 10:26:47
Temat: Re: Olej z winogron, bylo:Jaki Chleb
Użytkownik Jo'Asia <J...@r...art.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:c...@J...Asia.rassun...
> Gandalf wystukał w wiadomości <3...@n...vogel.pl>:
>
> > Ostatnio uzależniłem się od oleju tłoczonego z pestek winogron... :-)
>
> A, może mi podpowiesz - czy on się nadaje do smażenia czy tylko na zimno?
>
> Jo'Asia
>
Wszelkie oleje tłoczone na zimno nadaja się tylko do spożycia na zimno.
Podgrzane tracą swe właściwości, a nawet stają się szkodliwe. Pozdrawiam -
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-12-04 16:36:38
Temat: Re: Olej z winogron, bylo:Jaki Chleb"Jo'Asia" <J...@r...art.pl> wrote in message
news:chomik.902o8i.3vvv4p5.12@Jo.Asia.rassun...
> Gandalf wystukał w wiadomości <3...@n...vogel.pl>:
> > Ostatnio uzależniłem się od oleju tłoczonego z pestek winogron... :-)
> A, może mi podpowiesz - czy on się nadaje do smażenia czy tylko na zimno?
Ciekawe. Bo wiedząc co nieco o produkcji olejów założyłem z góry, że
jest rafinowany i bez czytania nalepki zacząłem go używać do smażenia.
Po czym okazało się, że na nalepce nie ma słowa "refined" (szok :-) ),
choć nie ma też ani słowa o tłoczeniu na zimno.
Więc podrążyłem temat w inecie. Okazuje się (choć producent nie napisał),
że jest jednak tłoczony na gorąco i rafinowany, a dodatkowo ze względu na
wysoką odporność na temperaturę (do 220 C) jest wręcz idealny do smażenia.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |