Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szukam przepisow z anyżem

Grupy

Szukaj w grupach

 

szukam przepisow z anyżem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-22 12:03:30

Temat: szukam przepisow z anyżem
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

szukam przepisow z anyżem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-22 14:20:49

Temat: Re: szukam przepisow z anyżem
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:af1p09$19o7$1@pingwin.acn.pl...
> szukam przepisow z anyżem
> BRRRR
K-2
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-22 16:44:05

Temat: (P)Biscotti
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Rena wrote:
>
> szukam przepisow z anyżem

BISCOTTI
Biscotti robi sie troche inaczej, niz zwykle ciastka, poniewaz piecze
sie je dwa razy, ale robi sie bardzo latwo, widelcem tylko.
360 gr maki
4 jajka lekko rozbic widelcem
220 gr cukru
55 gr masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki pokrojonych migdalow (w platki)
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
2 lyzeczki ekstraktu anyzowego (do dostania w aptekach)

Rozgrzac piec do 180°C.
Stopic maslo, dodac jajka i ekstrakty, wymieszac widelcem, dodac cukier,
wymieszac, dodac make, wymieszac, dodac migdaly, wymieszac (bedzie
ciezkie kluchowate ciasto) i uformowac w dlugi waski, plaski walek po
przekatnej na lekko wysmarowanej blasze. Piec tylko az brzegi zaczna sie
zlocic, wyjac, ostudzic 10 minut, pokroic zebatym nozem po skosie w
dlugie, waskie plastry o szerokosci 2 cm. Plastry ulozyc cieta strona na
blache (juz drugi raz blachy nie smarowac), piec nastepne 15 minut,
odwrocic na druga strone i piec 5 minut. Ostudzic calkowicie,
przechowywac w zakreconych slojach lub w innym suchym miejscu. Maczac w
kawie lub herbacie.
Patrzac na ten przepis wydaje sie, ze jest okropnie duzo tych smakow,
ale okazuje sie podczas pieczenia, szczegolnie po przecieciu i powtornym
pieczeniu, ze wiekszosc tych smakow ulatnia sie, pozostawiajac tylko
elegancka intensywnosc. Dodatek anyzu jest konieczny, bez niego jest to
zupelnie inny smak.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

link do archiwum
leczo warzywne
sałatka ze świeżych egzotycznych owoców z miętą
tort bezowo -kawowy(P)
Skad dużego grilla...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »