« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-22 12:03:30
Temat: szukam przepisow z anyżemszukam przepisow z anyżem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-22 14:20:49
Temat: Re: szukam przepisow z anyżem
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:af1p09$19o7$1@pingwin.acn.pl...
> szukam przepisow z anyżem
> BRRRR
K-2
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-22 16:44:05
Temat: (P)Biscotti
Rena wrote:
>
> szukam przepisow z anyżem
BISCOTTI
Biscotti robi sie troche inaczej, niz zwykle ciastka, poniewaz piecze
sie je dwa razy, ale robi sie bardzo latwo, widelcem tylko.
360 gr maki
4 jajka lekko rozbic widelcem
220 gr cukru
55 gr masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki pokrojonych migdalow (w platki)
2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
2 lyzeczki ekstraktu migdalowego
2 lyzeczki ekstraktu anyzowego (do dostania w aptekach)
Rozgrzac piec do 180°C.
Stopic maslo, dodac jajka i ekstrakty, wymieszac widelcem, dodac cukier,
wymieszac, dodac make, wymieszac, dodac migdaly, wymieszac (bedzie
ciezkie kluchowate ciasto) i uformowac w dlugi waski, plaski walek po
przekatnej na lekko wysmarowanej blasze. Piec tylko az brzegi zaczna sie
zlocic, wyjac, ostudzic 10 minut, pokroic zebatym nozem po skosie w
dlugie, waskie plastry o szerokosci 2 cm. Plastry ulozyc cieta strona na
blache (juz drugi raz blachy nie smarowac), piec nastepne 15 minut,
odwrocic na druga strone i piec 5 minut. Ostudzic calkowicie,
przechowywac w zakreconych slojach lub w innym suchym miejscu. Maczac w
kawie lub herbacie.
Patrzac na ten przepis wydaje sie, ze jest okropnie duzo tych smakow,
ale okazuje sie podczas pieczenia, szczegolnie po przecieciu i powtornym
pieczeniu, ze wiekszosc tych smakow ulatnia sie, pozostawiajac tylko
elegancka intensywnosc. Dodatek anyzu jest konieczny, bez niego jest to
zupelnie inny smak.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |