Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia (P) Zupa szpinakowo- migdałowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

(P) Zupa szpinakowo- migdałowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-29 09:45:30

Temat: (P) Zupa szpinakowo- migdałowa
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pokazał się świeży szpinak, więc znów można poszaleć. :-)


Zupa szpinakowo - migdałowa:

- 500 gr. świeżego szpinaku
- 100 gr migdałów
- 3i pół szklanki bulionu warzywnego
- śmietana
- sól, pieprz
- parmezan

Bulion zagotować w garnku
Migdały obrać ze skórek (ew można kupić obrane)
Szpinak opłukać, liście oddzielić od łodyg, kilka odłożyć resztę pokroić i
wrzucić na wrzący bulion razem z migdałami - gotować ok 5 minut.
Przelać wszystko do malaksera (można odlać trochę bulionu do garnka z
powrotem, żeby to wszystko tak nie latało po malakserze) zmiksować
dokładnie.
Wlać z powrotem do garnka, zaprawić śmietaną, ew dosolić, popieprzyć,_ nie_
zagotowywać_, bo straci kolor.

Podawać udekorowane posiekanymi, surowymi (tymi co odłożyliśmy) liśćmi
szpinaku posypaną startym parmezanem.

To lekka, delikatna, subtelna w smaku zupa, a jednak dość sycąca - to pewnie
zasługa migdałów)
Ma cudny , wściekle zielony kolor, więc warto ją podawać na jasnych
talerzach.

Ja ją następnym razem podam z kostkami polenty zamiast parmezanu - ale to
moje własne odczucia - nie przepadam za żółtymi serami. I wrzucę 2 razy
więcej migdałów - ale to też moje własne widzimisię. :)

Smacznego

Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "Warzywne przysmaki"
Sowa

I prezen dla Patrycccji - wganie mogą spokojnie w tym wypadku zastąpić
śmietanę 3 łyżkami rozrobionego w odrobinie wody mleka roślinnego z łyżeczką
cytryny. Wychodzi trochę inne w smaku, ale bardzo dobre, zwłaszcza posypana
prażonymi pestkami słonecznika. :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-29 13:11:37

Temat: Re: (P) Zupa szpinakowo- migdałowa
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Smacznego
>
> Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "Warzywne przysmaki"
> Sowa


Zupka pyszna!!
Ja dodałam jeszcze kilka różyczek brokuły (pozostałego z wczoraj).

--
Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Środek żelujący
Ciasto czekoladowe
gramatura - spaghetti i salatka grecka
[opis]Udziec z indyka, czyli rady Dobrych Cioci...
kruche ciastka z kleiku ryzowego

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »