« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-29 09:45:30
Temat: (P) Zupa szpinakowo- migdałowaPokazał się świeży szpinak, więc znów można poszaleć. :-)
Zupa szpinakowo - migdałowa:
- 500 gr. świeżego szpinaku
- 100 gr migdałów
- 3i pół szklanki bulionu warzywnego
- śmietana
- sól, pieprz
- parmezan
Bulion zagotować w garnku
Migdały obrać ze skórek (ew można kupić obrane)
Szpinak opłukać, liście oddzielić od łodyg, kilka odłożyć resztę pokroić i
wrzucić na wrzący bulion razem z migdałami - gotować ok 5 minut.
Przelać wszystko do malaksera (można odlać trochę bulionu do garnka z
powrotem, żeby to wszystko tak nie latało po malakserze) zmiksować
dokładnie.
Wlać z powrotem do garnka, zaprawić śmietaną, ew dosolić, popieprzyć,_ nie_
zagotowywać_, bo straci kolor.
Podawać udekorowane posiekanymi, surowymi (tymi co odłożyliśmy) liśćmi
szpinaku posypaną startym parmezanem.
To lekka, delikatna, subtelna w smaku zupa, a jednak dość sycąca - to pewnie
zasługa migdałów)
Ma cudny , wściekle zielony kolor, więc warto ją podawać na jasnych
talerzach.
Ja ją następnym razem podam z kostkami polenty zamiast parmezanu - ale to
moje własne odczucia - nie przepadam za żółtymi serami. I wrzucę 2 razy
więcej migdałów - ale to też moje własne widzimisię. :)
Smacznego
Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "Warzywne przysmaki"
Sowa
I prezen dla Patrycccji - wganie mogą spokojnie w tym wypadku zastąpić
śmietanę 3 łyżkami rozrobionego w odrobinie wody mleka roślinnego z łyżeczką
cytryny. Wychodzi trochę inne w smaku, ale bardzo dobre, zwłaszcza posypana
prażonymi pestkami słonecznika. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-29 13:11:37
Temat: Re: (P) Zupa szpinakowo- migdałowa> Smacznego
>
> Pierwowzór przepisu pochodzi z książki "Warzywne przysmaki"
> Sowa
Zupka pyszna!!
Ja dodałam jeszcze kilka różyczek brokuły (pozostałego z wczoraj).
--
Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |