« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-19 07:28:36
Temat: PILNE - ciasto na pizzę na 1 blachehej
czy mógłby ktos mi podac przepis na ciasto na pizzę na 1 dużą blachę do
kuchenki?
na pewno temat był już wałkowany z tysiąć razy
ale ja szukam na necie przepisów - tylko nie podają, czy to jest na blachę
jeżeli ktos moż eto prosze choćby o link
dzięki
PO
--
----------------------------------------------------
-----------
Paulina i Ola 18.06.2003
http://sus.univ.szczecin.pl/~wojus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-19 11:25:20
Temat: Re: PILNE - ciasto na pizzę na 1 blacheCisto rozwałkowane wystarcza na 2 okragle blaszki na pizzze (ok 25cm)
To jest oryginał z netu jakas kobietka napisała
wyszło:
Cyt:
Opowiem Ci jak ja robie pizze - wg porad zaprzyjaznionego Wlocha. Zawsze
wychodzi!
Maki nie podgrzewam w mikrofali (po co?), natomiast przesiewam ja, zeby byla
pulchniejsza.
Drozdze nie powinny byc w proszku, tylko w kostce.
Do kubeczka z drozdzami zalanymi ciepla (nie goraca) woda do polowy kubka
dodaje lyzeczke cukru i 2 lyzki maki. Jak drozdze zaczna wylazic z kubeczka,
wlewam je do maki, dodaje wody i robie ciasto. Musi byc geste, tak by mozna
bylo z niego zrobic kule. Do ciasta tez dodaje troche oliwy! Oraz pol
lyzeczki soli.
Czekam az ciasto podwoi objetosc, w miedzyczasie kroje rzeczy do farszu.
Wszystko surowe: plastry miesistych pomidorow, pieczarki, salami lub szynka,
cebula, ser.
Kiedy ciasto juz podwoi objetosc, rozciagam je na posmarowanej oliwa blasze
i czekam az podrosnie, najlepiej postawic je na plycie kuchni w czasie, gdy
nagrzewa sie piekarnik.
Smaruje ciasto z wierzchu oliwa, klade farsz (najpierw pomidory, ser na
koncu). Wszystko posypuje oregano i ostra papryka i wstawiam do piekarnika
(240 stopni, termoobieg wlaczony). Pieke az bedzie dobra (jakies 20-30
minut, dokladnie nie wiem).
Mysle, ze kluczem do sukcesu jest wloski trick ze smarowaniem ciasta oliwa.
Dzieki temu wilgoc z farszu nie ws
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-19 13:17:52
Temat: Re: PILNE - ciasto na pizzę na 1 blache
pytanie laika kompletengo: a jakie proporcje w/w produktow ? a najwazniejsze
: ILE MĄKI ????
Użytkownik "marqzik" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:AIBab.12979$g4.262657@news1.nokia.com...
> Cisto rozwałkowane wystarcza na 2 okragle blaszki na pizzze (ok 25cm)
> To jest oryginał z netu jakas kobietka napisała
> wyszło:
>
>
> Cyt:
>
> Opowiem Ci jak ja robie pizze - wg porad zaprzyjaznionego Wlocha. Zawsze
> wychodzi!
> Maki nie podgrzewam w mikrofali (po co?), natomiast przesiewam ja, zeby
byla
> pulchniejsza.
> Drozdze nie powinny byc w proszku, tylko w kostce.
> Do kubeczka z drozdzami zalanymi ciepla (nie goraca) woda do polowy kubka
> dodaje lyzeczke cukru i 2 lyzki maki. Jak drozdze zaczna wylazic z
kubeczka,
> wlewam je do maki, dodaje wody i robie ciasto. Musi byc geste, tak by
mozna
> bylo z niego zrobic kule. Do ciasta tez dodaje troche oliwy! Oraz pol
> lyzeczki soli.
> Czekam az ciasto podwoi objetosc, w miedzyczasie kroje rzeczy do farszu.
> Wszystko surowe: plastry miesistych pomidorow, pieczarki, salami lub
szynka,
> cebula, ser.
> Kiedy ciasto juz podwoi objetosc, rozciagam je na posmarowanej oliwa
blasze
> i czekam az podrosnie, najlepiej postawic je na plycie kuchni w czasie,
gdy
> nagrzewa sie piekarnik.
> Smaruje ciasto z wierzchu oliwa, klade farsz (najpierw pomidory, ser na
> koncu). Wszystko posypuje oregano i ostra papryka i wstawiam do piekarnika
> (240 stopni, termoobieg wlaczony). Pieke az bedzie dobra (jakies 20-30
> minut, dokladnie nie wiem).
> Mysle, ze kluczem do sukcesu jest wloski trick ze smarowaniem ciasta
oliwa.
> Dzieki temu wilgoc z farszu nie ws
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-19 14:56:30
Temat: Re: PILNE - ciasto na pizzę na 1 blache
Użytkownik "maja" <m...@c...pl> napisał w wiadomości
news:bkf04v$8js$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> pytanie laika kompletengo: a jakie proporcje w/w produktow ? a
najwazniejsze
> : ILE MĄKI ????
IMHO kilogram, do półtorej, tak z doświadczenia piszę.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-19 14:58:22
Temat: Uzupełnienie
Jesli pytanie o makę dotyczyło proporcji, to poszukaj przepisu na
pizzę podawanego przeze mnie. Ja daję 1 opakowanie drozdzy instant na
pół kilograma maki.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |