« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-09 15:40:58
Temat: PRAWIE gnocchi (chwalę się)Chce się podzielić swoim odkryciem :)
Po kilku latach we włoszech przyzwyaczaiłam się do tamtejszych sklepowych
kluseczek (mówię o gnocchi di patate - czyli kluskach ziemniaczanych).
Domowe włoskie gnocchi przypominają za bardzo nasze kopytka, więc sporo się
nakombinowałam nim znalazłam substytut tych sklepowych.
Zwłaszcza, że mój TZ je uwielbia.
a więc tak:
Gotowane przemielone ziemniaki, najlepiej gotować w mundurkach, ale
niekoniecznie - ok 1 kg
Kasza manna zwykła, nie błyskawiczna - 1/5 objętości ziemniaków lub troszkę
więcej jesli trzeba
Mączka ziemniaczana - 1/4 - 1/3 objętości ziemniaków
Im więcej mączki, tym bardziej "gumowe" wychodzą
1 jajko, sól.
Zagnieść szybko dość twarde ciasto, porobić ok 1cm wałeczki i kroić na
niwielkie kluseczki. Gotować ok 2 minut w dużej ilości wody. Można też
mrozić na surowo rozłożone na talerzu i obficie "umączone" w ziemniaczance.
Uwaga - nie stosować zwykłej mąki.
Są doskonałe zwłaszcza z domowym ragout bolognese, albo 4 formaggi :))
olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-09 18:37:31
Temat: Re: PRAWIE gnocchi (chwalę się)Nareszcie, dziekuje za przepis, sa wspaniale a im wiecej sosu tym
smaczniejsze :)
Wacek
"onet" <...@f...wp.pl > skrev i meddelandet news:bh34mc$kjf$1@news.onet.pl...
> Chce się podzielić swoim odkryciem :)
>
> Po kilku latach we włoszech przyzwyaczaiłam się do tamtejszych sklepowych
> kluseczek (mówię o gnocchi di patate - czyli kluskach ziemniaczanych).
> Domowe włoskie gnocchi przypominają za bardzo nasze kopytka, więc sporo
się
> nakombinowałam nim znalazłam substytut tych sklepowych.
> Zwłaszcza, że mój TZ je uwielbia.
> a więc tak:
>
> Gotowane przemielone ziemniaki, najlepiej gotować w mundurkach, ale
> niekoniecznie - ok 1 kg
> Kasza manna zwykła, nie błyskawiczna - 1/5 objętości ziemniaków lub
troszkę
> więcej jesli trzeba
> Mączka ziemniaczana - 1/4 - 1/3 objętości ziemniaków
> Im więcej mączki, tym bardziej "gumowe" wychodzą
> 1 jajko, sól.
> Zagnieść szybko dość twarde ciasto, porobić ok 1cm wałeczki i kroić na
> niwielkie kluseczki. Gotować ok 2 minut w dużej ilości wody. Można też
> mrozić na surowo rozłożone na talerzu i obficie "umączone" w
ziemniaczance.
> Uwaga - nie stosować zwykłej mąki.
> Są doskonałe zwłaszcza z domowym ragout bolognese, albo 4 formaggi :))
>
> olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-09 19:48:14
Temat: Re: PRAWIE gnocchi (chwalę się)WMA wrote:
> Nareszcie, dziekuje za przepis, sa wspaniale a im wiecej sosu tym
> smaczniejsze :)
>
> Wacek
>
> "onet" <...@f...wp.pl > skrev i meddelandet
> news:bh34mc$kjf$1@news.onet.pl...
>> Chce się podzielić swoim odkryciem :)
>>
>> Po kilku latach we włoszech przyzwyaczaiłam się do tamtejszych sklepowych
>> kluseczek (mówię o gnocchi di patate - czyli kluskach ziemniaczanych).
>> Domowe włoskie gnocchi przypominają za bardzo nasze kopytka, więc sporo
> się
>> nakombinowałam nim znalazłam substytut tych sklepowych.
>> Zwłaszcza, że mój TZ je uwielbia.
>> a więc tak:
>>
>> Gotowane przemielone ziemniaki, najlepiej gotować w mundurkach, ale
>> niekoniecznie - ok 1 kg
>> Kasza manna zwykła, nie błyskawiczna - 1/5 objętości ziemniaków lub
> troszkę
>> więcej jesli trzeba
>> Mączka ziemniaczana - 1/4 - 1/3 objętości ziemniaków
>> Im więcej mączki, tym bardziej "gumowe" wychodzą
>> 1 jajko, sól.
>> Zagnieść szybko dość twarde ciasto, porobić ok 1cm wałeczki i kroić na
>> niwielkie kluseczki. Gotować ok 2 minut w dużej ilości wody. Można też
>> mrozić na surowo rozłożone na talerzu i obficie "umączone" w
> ziemniaczance.
>> Uwaga - nie stosować zwykłej mąki.
>> Są doskonałe zwłaszcza z domowym ragout bolognese, albo 4 formaggi :))
>>
>> olga
smacznego :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-09 21:25:00
Temat: Re: PRAWIE gnocchi (chwalę się)WMA wrote:
> Nareszcie, dziekuje za przepis, sa wspaniale a im wiecej sosu tym
> smaczniejsze :)
>
> Wacek
>
smacznego :))
olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |