« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-04 07:01:16
Temat: Pańska skórka poraz n-tyNo więc byłam wczoraj na cmentarzu bródnowskim, gdzie nie omieszkałam
zaopatrzyć się w niewielki zapasik owej (w dziecięctwie mama nie chciała mi
tego kupować "bo to robione jakimiś domowymi sposobami na pweno w
niehigienicznych warunkach"). Ale mnie te warunki zwisają, pańską skórkę
lubię i już. Ale pomna debat tu się odbywających zapytałam sprzedawcę o
przepis. Na co on rzekł, iż przepis ów nabył był za 3000 (trzy tysiące) PLN
i zdradzić go za nic nie może. A przyciśnięty rzekł, że nie ma tam mleka,
jajek, jest za to tylko i wyłącznie cukier + nieco krochmalu + nieco
żelatyny + nieco jakiegoś syropu coby te różowe smugi się zrobiły. I to by
było na tyle
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-04 07:11:46
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty> No więc byłam wczoraj na cmentarzu bródnowskim, gdzie nie omieszkałam
> zaopatrzyć się w niewielki zapasik owej ...
Czy masz na myśli to coś brązowe, lekko zwinięte, co w Poznaniu nazywało się
za mojego dzieciństwa rurami???
Pozdrawiam
Barbara i Maleństwo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-04 07:23:00
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-tybatory napisał(a):
> A przyciśnięty rzekł, że nie ma tam mleka,
> jajek, jest za to tylko i wyłącznie cukier + nieco krochmalu + nieco
> żelatyny + nieco jakiegoś syropu coby te różowe smugi się zrobiły.
Syrop to woda różana.
Już nieraz eksperymentowałem z pańską skórkę, i potrafię osiągnąć smak bardzo
podobny, ale konsystencja - ni cholery. Podejrzewam jakiś dziwaczny zagęszczacz,
który mi nie przychodzi do głowy - moje wychodzą bowiem takie ciągiutki, jak
krówki, a w temp. pokojowej winny być twarde jak jasny gwint.
I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-04 07:24:58
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-tyBarbara K. napisał(a):
>> No więc byłam wczoraj na cmentarzu bródnowskim, gdzie nie omieszkałam
>> zaopatrzyć się w niewielki zapasik owej ...
>
> Czy masz na myśli to coś brązowe, lekko zwinięte, co w Poznaniu nazywało się
> za mojego dzieciństwa rurami???
Absolutnie nie. Pańska skórka znana jest, AFAIK, wyłącznie w Warszawie, a
przepis przekazywany jest wyłącznie ustnie :)
Chodzi o takie mega-twarde cudo, biało-różowe, słodkie do obrzydliwości, które
w miarę mielenia w paszczy staje się coraz bardziej klejące, aż zakleja dokumentnie
na parę minut :)
Koniecznie trzeba tego spróbować choć raz. Do kupienia pod każdym większym
cmentarzem,
zwykle też na Starówce oraz w okolicach bazaru Różyckiego.
Pozdr,
Michał K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-04 08:20:53
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
imho mąkę ziemniaczaną
Pan Anatol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-04 08:30:16
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
> batory napisał(a):
>> A przyciśnięty rzekł, że nie ma tam mleka, jajek, jest za to tylko i
>> wyłącznie cukier + nieco krochmalu + nieco żelatyny + nieco jakiegoś
>> syropu coby te różowe smugi się zrobiły.
>
> Syrop to woda różana.
> Już nieraz eksperymentowałem z pańską skórkę, i potrafię osiągnąć smak
> bardzo
> podobny, ale konsystencja - ni cholery. Podejrzewam jakiś dziwaczny
> zagęszczacz,
> który mi nie przychodzi do głowy - moje wychodzą bowiem takie ciągiutki,
> jak
> krówki, a w temp. pokojowej winny być twarde jak jasny gwint.
> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
>
Anatol ma rację, krochmal to inaczej skrobia czyli mąka ziemniaczana. Zaś co
się tyczy konsystencji ps to ta, którą ja kupuję nie jest twarda jak kamień,
tylko prawie od razu ciągutka. A jak robisz ów specyjał?
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-04 09:17:43
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
"Anatol Mroczek" <a...@o...pl> wrote in message
news:e3cdkp$bi1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
>
>> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
>
> imho mąkę ziemniaczaną
Pani dżudżo, Pani nie krochmali koszulek chłopa? Krochmale mogą być różne,
nie tylko ziemniaczany - kartoflany na Czerniakowie, ale kukurydziany,
ryżowy, a nawet pszenny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-04 09:18:56
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
"Anatol Mroczek" <a...@o...pl> wrote in message
news:e3cdkp$bi1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
>
>> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
>
> imho mąkę ziemniaczaną
Pozdrówka dla Remika, niech mu rogi rosną gęste, parostków bez liku życzę!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-04 10:38:47
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-tyUżytkownik Panslavista napisał:
>
> "Anatol Mroczek" <a...@o...pl> wrote in message
> news:e3cdkp$bi1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>
>> Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w
>> wiadomości news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
>>
>>> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
>>
>>
>> imho mąkę ziemniaczaną
>
>
> Pani dżudżo, Pani nie krochmali koszulek chłopa? Krochmale mogą być
> różne, nie tylko ziemniaczany - kartoflany na Czerniakowie, ale
> kukurydziany, ryżowy, a nawet pszenny...
A ty masz krochmalone koszule? Gdyż IMO to się już raczej nie
krochmali... Pościel kupuje się z kory - coby i krochmalić i prasować
nie trzeba było, a i materiał na koszule taki, że i bez krochmalenia
wyglądają ładnie, świeżo i czysto.
Panterka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-04 10:56:40
Temat: Re: Pańska skórka poraz n-ty
"Panterka" <j...@b...bibl.univ.szczecin.pl> wrote in message
news:4459D99D.9060300@bg.univ.szczecin.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał:
>
>>
>> "Anatol Mroczek" <a...@o...pl> wrote in message
>> news:e3cdkp$bi1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>
>>> Użytkownik "Michał Komorowski" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:e3ca4h$sql$1@inews.gazeta.pl...
>>>
>>>> I co masz na myśli przez "krochmal"?!?
>>>
>>>
>>> imho mąkę ziemniaczaną
>>
>>
>> Pani dżudżo, Pani nie krochmali koszulek chłopa? Krochmale mogą być
>> różne, nie tylko ziemniaczany - kartoflany na Czerniakowie, ale
>> kukurydziany, ryżowy, a nawet pszenny...
>
> A ty masz krochmalone koszule? Gdyż IMO to się już raczej nie krochmali...
> Pościel kupuje się z kory - coby i krochmalić i prasować nie trzeba było,
> a i materiał na koszule taki, że i bez krochmalenia wyglądają ładnie,
> świeżo i czysto.
> Panterka
Ciekawska! :-P))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |