Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piękny kawałek cielęciny...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piękny kawałek cielęciny...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-05 08:09:19

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d09k5b$b0p$1@nemesis.news.tpi.pl>,
Piotr Zawadzki <p...@f...pl> wrote:

> medea wrote:
>
> (...)
> > Dodam, że nie jest tego zbyt wiele jak na jakąś wielką pieczeń na
> > przykład, bo około 40 dag tylko.
>
> Pieczenie odpada, bo nic z tego nie zostanie. Zrobiłbym sznycle cielęce
> po wiedeńsku (w bułce i jajku, krótko na patelnię), a na wierzch jajo
> sadzone, podawać na liściu sałaty.

Sznycla po wiedeńsku nie daje się z jajkiem sadzonym!

Na sznycel wiedeński musi być odpowiednie mięso, bez odrobiny tłuszczu.
Najlepiej z łopatki. Kroi się je możliwie duże na sznycle w poprzek
włókien. Następnie cienko rozbija. W Wiedniu robią to specjalną gładką
"packą" _bez_wyżłobień_, w razie jego braku poleca się ciężką patelnię.
Dobrze jest przed tłuczeniem włożyć sznycel między dwie warstwy
przeźroczystej folii lub do plastykowej torebki z odrobiną wody. Chroni
to powierzchnię mięsa przed rozerwaniem, a nas przed krwią chlapiącą z
mięsa.
Posolić, obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar, następnie obtoczyć w
roztrzepanym jajku, następnie w dużej ilości tartej bułki. Bułkę
dociskamy delikatnie dłonią, aby przykleił się jej jak najwięcej.
Nadmiar strząsamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec, w ostateczności tłuszcz typu
?planty", tyle by jego warstwa była gruba na jeden palec i sznycle mogły
w nim swobodnie pływać. Powinien mieć ok. 140 stopni C., tak by kawałek
bułki wrzucony na niego zaczął szybko i wyraźnie skwierczeć. Temperatura
musi być dostatecznie wysoka, by panier szybko się "ściął" i nie
nasiąkał.
W trakcie smażenia cały czas należy poruszać patelnią wprzód i w tył,
tak by tłuszcz i sznycel był cały czas w ruchu. Nazywa się to
"soufflieren" (sufletowanie?)? Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Przy odwracaniu posługujemy się płaskim narzędziem, by nie uszkodzić
powierzchni sznycla.
Usmażone sznycle obsuszamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu ręcznikiem
papierowym.
Podajemy ozdobione kawałkiem cytryn i gałązką pietruszki. Na dodatek
dobrze pasuje sałatka z kartofli.

Władysław

A tui ciekawy przepis, który znalazłem w książeczce "Gute Kueche".
Wydana w Wiedniu ok. 1900 r. zawiera przepis yprzyysłane do redakcji
przez czytelniczki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-05 08:28:50

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los napisał(a):

> Podajemy ozdobione kawałkiem cytryn i gałązką pietruszki. Na dodatek
> dobrze pasuje sałatka z kartofli.
>
> Władysław

nic dodac nic ujac :)
te ktore jadlem w Wiedniu mialy czasem do 30 cm srednicy...
a swoja droga kto wymyslil ze sznycel wiedenski podaje sie z jajkiem
sadzonym na srodku ???
jakas kompletna bzdura...
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 09:13:01

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d0bql8$21n$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> wrote:

> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > Podajemy ozdobione kawałkiem cytryn i gałązką pietruszki. Na dodatek
> > dobrze pasuje sałatka z kartofli.
> >
> > Władysław
>
> nic dodac nic ujac :)
> te ktore jadlem w Wiedniu mialy czasem do 30 cm srednicy...

Trochę tajemnicze jest dla mnie jak się osiąga tę średnicę. Podejrzewam,
że może kroje się najpierw plaster nie do końca, a następnie odcina się
grubszy plaster z tym nacięciem pośrodku. Taki podwójny plaster rozkłada
się, jak książkę, i rozbija na sznycel.

> a swoja droga kto wymyslil ze sznycel wiedenski podaje sie z jajkiem
> sadzonym na srodku ???
> jakas kompletna bzdura...

Przez wrzucenie do jednego worka pod nazwą "sznycel po wiedeńsku"
panierowanych kotletów cielęcych. Z jajkiem podaje się kalbstek i coś,
co się nazywa podobno sznycel holsztyński, ale co to jest dokładnie, to
nie wiem.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 09:58:04

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> Na sznycel wiedeński musi być odpowiednie mięso, bez odrobiny
tłuszczu.
> Najlepiej z łopatki. [...]

To co w takim razie robi się ze sznyclówki?
:-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
Samo życie wymyśla najlepsze gagi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 10:05:33

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marsjasz" <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl>
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > Podajemy ozdobione kawałkiem cytryn i gałązką pietruszki. Na dodatek
> > dobrze pasuje sałatka z kartofli.

> nic dodac nic ujac :)
> te ktore jadlem w Wiedniu mialy czasem do 30 cm srednicy...

> a swoja droga kto wymyslil ze sznycel wiedenski

Ktoś kto eksperymentował i ...

> podaje sie z jajkiem sadzonym na srodku ???

stworzył całkiem dobre połączenie i smaczne, i ...

> jakas kompletna bzdura...

nie nazywa tego już po wiedeńsku ino sznycel cielęcy z jajkiem
[sadzonym].
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 11:28:25

Temat: Re: Piękny kawałek cielęciny...
Od: "Marcin Krzywobłocki" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:d0c07v$mq4$1@atlantis.news.tpi.pl...

> > a swoja droga kto wymyslil ze sznycel wiedenski
>
> Ktoś kto eksperymentował i ...
Hehehe,
Władyś mędzi, ale przynajmniej merytorycznie. Ty niczym te, co obszczekują
karawanę.
Marcin

---
"Gdyby mógł, zwerbowałby wszystkich obywateli - żartuje Wacław Nowak (typowe
nazwisko służbowe oficera SB)" - "Polityka nr 6 z 12 lutego 2005 roku,
strona 6

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 12:05:20

Temat: Zdjęcie dzudzu vel Marcina Krzywobłockiego vel ...
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marcin Krzywobłocki" <M...@o...pl>
> Władyś mędzi, ale przynajmniej merytorycznie. Ty niczym te, co
obszczekują
> karawanę.
> Marcin

Nareszcie pokazałeś swoją prawdziwą twarz:
http://home.student.uu.se/s/stmi8017/images1/troll.j
pg

> "Gdyby mógł, zwerbowałby wszystkich obywateli - żartuje Wacław Nowak
(typowe
> nazwisko służbowe oficera SB)" - "Polityka nr 6 z 12 lutego 2005 roku,
> strona 6

Niech zacznie od tych ;-)

"Maurycy" <m...@p...onet.pl>
"grabiczek" vel "marcia" <w...@w...pl>
"LuniaK" vel "kukis" <l...@o...pl>
"pocahontas" <3...@w...pl>
"mary_mm" vel "marym" <m...@o...pl>
"Fela" <f...@o...pl>
"earthworm" <d...@a...pl>
"dżdżownica" <d...@a...pl>

--
Pozdrawiam, Jerzy Nowak
Samo życie wymyśla najlepsze gagi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 12:20:13

Temat: Re: Zdjęcie dzudzu vel Marcina Krzywobłockiego vel ...
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN napisał(a):

> Nareszcie pokazałeś swoją prawdziwą twarz:
> http://home.student.uu.se/s/stmi8017/images1/troll.j
pg


No to się pośmiałam na dzień dobry ;-)

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 14:41:12

Temat: Zrobiłam...
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Skoro w tylu Waszych propozycjach przewijało się usmażenie sznycli w
panierce z tego mięsa, tak też zrobiłam. Rzeczywiście smak cielęciny
przedni i schaboszczak może się przy takich sznyclach schować. Zrobiłam
do nich sos pieczarkowo-śmietanowy posypany zieloną pietruszką, do tego
ugotowane na parze warzywka, pokrojone z cebulką i oliwą ogórki kiszone,
aż niechcący w zwykłą sobotę taki świetny obiad mi wyszedł :-). Dziękuję
Wam bardzo za wszystkie rady.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-05 15:06:05

Temat: Re: Zdjęcie dzudzu vel Marcina Krzywobłockiego vel ...
Od: "Marcin Krzywobłocki" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:d0c7r9$l1$1@proxy.provider.pl...
> JerzyN napisał(a):
>
> > Nareszcie pokazałeś swoją prawdziwą twarz:
> > http://home.student.uu.se/s/stmi8017/images1/troll.j
pg
>
>
> No to się pośmiałam na dzień dobry ;-)
>
No to jeszcze powinnaś wleżć OSB Nowakowi...
...bez wazeliny...
Marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto z kisielem - pytanie
soczewica
Wiosna i deser
Sałatki !!!
filmy i ksiazki spod znaku slodyczy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »