« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-12-18 18:26:32
Temat: Pierniczki z marcepanem - pytania do przepisuWitajcie,
chcę zrobić pierwszy raz pierniczki z marcepanem i mam kilka pytań:
Przepisy są ze strony http://www.torunskiepierniki.pl/przepisy/index.php
Chodzi o te pierniczki:
Składniki: 125 g płynnego miodu, 75 g cukru, 50 g roztopionego masła, 225 g
pszennej mąki, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczki przypraw do piernika, 20 g wiśniówki, 300 g masy marcepanowej, 1
białko z jajka.
Sposób przyrządzenia: miód, cukier i masło lekko podgrzewając cały czas
mieszać aż cukier się rozpuści. Zostawić do ostudzenia. Mąkę, proszek i
przyprawy zmieszać. Razem z wiśniówką dodać do masy miodowej i dobrze
wyrobić. Przykryć i zostawić na 1 godz. W spokoju. W tym czasie masę
marcepanową podzielić na cztery części i z każdej uformować wałki o długości
ok. 20 cm. Na desce roboczej do ciast rozwałkować ciasto na prostokąt o
wymiarach ok. 30 cm x 20 cm i podzielić na cztery paski ( o dł. 20 cm).
Każdy pasek posma-rować białkiem za pomocą pędzla. Na środku paska ułożyć
wzdłuż wałek z marcepanu i otoczyć ciastem mocno dociskając złączenia.
Zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie ostrym nożem pociąć ukośnie na
trapezoidalne kawałki o grubości ok. 1,5 cm; ułożyć je na wyłożonej papierem
do pieczenia blasze. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym w temperaturze
175°C na 2-giej półce od dołu przez 13-15 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Można polać polewą cukrową i posypać rozdrobnionymi migdałami.
Przepis podał: Janusz Olejniczak z Warszawy
... z marcepanem (z przepisu z tej samej strony na śląski piernik z
marcepanem)
MARCEPAN - 30 dkg migdałów, 30 dkg cukru pudru,, kieliszek koniaku lub 3
łyżki soku cytrynowego, Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier
puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle
mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i
zostawić na trzy dni.
Pytania mam:
1. Odnośnie marcepanu - ten sam przepis znalazłam w kilku miejscach, w
jednych jest wódka w innych winiak - czy może być to rozcieńczony spirytus
(taki jak do pączków) albo Amaretto?.
2. W tym przepisie są 3 dni w innym doba - do niedzieli mu wystarczy jak
poleży?
3. Nie śmiejcie się, ta szmatka to ma być w zimnej, w ciepłej wodzie
moczona? przegotowanej czy wszystko jedno? Domaczać ją jak schnie? :))
4. Odnośnie pierniczków - w wielu przepisach ciasto piernikowe robi się
nawet tydzien wcześniej - zrobić je już dziś? (w niedzielę będę piekła) czy
to zależy od rodzaju ciasta?
5. I na koniec - czy lepiej smarować pierniczki po upieczeniu roztopioną
czekoladą (część białą część gorzką) czy lepiej zrobić lukier czekoladowy -
też z przepisu z piernika śląskiego: cukier puder, kakao, masło i mleko
utrzeć na jednolitą masę. A jeśli lukier to jak zrobić lukier
'białoczekoladowy'?
Jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć jeszcze dziś byłoby super, bo zaraz zabieram
się za marcepan :)
Pozdrawiam
On_na
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |