| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-23 22:06:42
Temat: Prosba o przepis na makowiecCzy ktos zna przepis na makowiec na ucieranym ciescie ? Mialam bardzo dobry
przepis z Babeczki, niestety wcielo. Gdyby ktos mial, to bardzo prosze o
informacje.
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-24 12:26:38
Temat: Re: Prosba o przepis na makowiecPrzepis znaleziony na
http://www.maluchy.pl/forum/viewtopic.php?p=4766&sid
=c80a6ad4a3a3e9cb19107b5
0740b393f
Polecam powyzszy url, bo sa nim inne rownie swietne i proste przepisy, ale
do rzeczy:
Makowiec na ucieranym cieście
ciasto:
25 dag masła
25 dag mąki
25 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
50 dag maku
25 dag cukru
2 jaja
1 dag drożdzy
zapach migdałowy
masło z cukrem utrzeć wciąż ucierając dodać żóltka makę+ proszek na koniec
piane z białek
mak opłukać sparzyć przepuścić 2 razy przez maszynkędodać cukier żóltka
rozkruszone drożdże zapach pianę z białek
do wąskiej blachy włożyć połowe ciasta przykryc masą makową i resztę ciasta
piec 45 min
autor przepisu: kachaaa (opublikowano na www.maluchy.pl)
*************************
Kilka innych przepisow znalezionych na powyzszej stronie:
STRUCLA KRUCHO-DROZDZOWA
suchy makowiec
piramida bezowo-makowa
makowiec z pianą
makowiec na cieście biszkoptowym
makowiec saksoński
makowiec na cieście francuskim
makowiec w cieście cytrynowym
ciasto makowo -grysikowe
MAKOWIEC
0.5 kg maku
40 dag cukru
10 jaja
2 łyżki tartej bułki
2 krople olejku migdałowego
żółtka utrzeć z cukrem połączyć ze sparzonym i odsączonym makiem ubić pianę
z białek wymieszać z masą dodać bułkę tartą i zapach ciasto ostrożnie wlać
do tortownicy piec ok godziny
nadaje sie do jedzenia odrazu ale można go przełożyć różnymi masamii zrobic
z tego tort makowy
SLODKA BAJKA
robi się ją 20 min ale czeka 3 godziny
opakowanie okrągłych biszkoptów
3 waniliowe serki homogenizowane każdy po ok 250g
4 łyżeczki żelatyny instant
gotowa polewa czekoladowa
żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku najpierw dodać łyżkę serka homo
potem druga wymieszć dodać pozostały serek ostrożnie żeby się nie zwazyło w
tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów wyłożyć część masy serowej ułożyć kilka
biszkoptów potem znowu masa i tak do skończenia masy na koniec na wierzch
ułożyć biszkopty bokiem tak by w połowie wystawały ponad ciasto wstawić na 3
h do lodówki wyjąc polać polewą
BABKA MAJONEZOWA
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 jaja
1/2 szklanki majonezu (można dać 1 czubatą łyżkę majonezu i 2-3 łyżki oleju)
2 łyżeczki (płaski) proszku do pieczenia
Wszystko wrzucić razem do naczynia i zmiksować ok. 3-5 min (tak by cukier
się rozpuścił, ale niekoniecznie do końca), wylać do natłuszczonej foremki
keksowej i piec 50 min w 175C
Modyfikacje:
1. można dodać 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
2. jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej to ciasto można
wylać do tortownicy i na wierzchu można ułożyć np. jabłka.
CIASTO BANANOWE
Składniki:
2 duze lub 3 male dojrzale banany
200 g cukru
200 g maki
100g margaryny
50 g mielonych migdalow
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 lyzeczki cukru waniljowego
6 lyzek mleka
Wszystko zmiksować, wsypać orzechy i wymieszać. Foremki posmarować masłem,
posypać bułką i wlać ciasto. Piec około 50 min. w piekarniku nagrzanym do
200C.
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
2 szklanki cukru
1,75 szklanki mąki
0,75 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jaja
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szklanka wrzącej wody
Piec nagrzać do 175C. Wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek
dopieczenia, sodę i sól w dużej misce. Dodać jaja, mleko, olej i wanilie,
ubijać 2 minuty mikserem. Dodać wodę. Wylać ciasto do formy. Piec 30-40 min.
KASZTANKI
Składniki:
1 kostka masła
4 płaskie łyżki cukru
4 łyżki kakao z małą górką
40 dag herbatników
2 łyżki rumu lub innej aromatycznej wódki lub wody
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać kakao. Herbatniki zmielić lub
porozbijać na drobne w dowolny sposób. Dodać do utartej masy i wyrobić
dokładnie łyżką, dodając stopniowo wódkę. Kiedy utworzy jednolitą masę,
lepić rękami kulki wielkości orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Zostawić do stężenia w lodówce (ok. 1 godz.).
KREMÓWKA Z KRAKERSÓW
Składniki:
Mieszanka nr 1
2 szkl mleka
1 budyń waniliowy
1 szkl mąki
4 żółtka (niekoniecznie)
Mieszanka nr 2
3 szkl mleka
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
1 szkl cukru
Mieszankę 1 – hmmm – wymieszać. Mieszankę 2 - wszystko zagotować
ciągle mieszając, kiedy się zagotuje, wlać mieszankę 1. Mieszać na małym
ogniu aż dobrze zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na jedną warstwę krakersów i
przykryć drugą i lekko docisnąć.
PLACEK CYTRYNOWY
Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
3 jaja
25 dag tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 cytryn
Cytryny sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. 1 szklankę cukru i pozostałe
składniki włożyć do garnka i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę i piec w
temp. 175C na złoty kolor. Gorące ponakłówać mocno widelcem, posypać
resztą cukru wymieszaną z otartą skórką i równo nasączyć sokiem.
SERNIK GOTOWANY
Składniki:
1 kg twarogu
25 dag tłuszczu
1,5 szkl. cukru
4 jaja
4 łyżki mączki ziemniaczanej
0,5 szkl. mleka
6 paczek herbatników lub 2 kruche spody
Tłuszcz rozpuścić w garnku, wsypać cukier – wymieszać, dodać zmielony
twaróg wymieszany z żółtkami i gotować dalej ciągle mieszając aż do
uzyskania jednolitej masy. Teraz wlać wymieszaną z mlekiem mączkę
ziemniaczaną - gotować jeszcze chwilkę i dodać ubite na pianę białka -
gotować dalej ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Wylać na wyłożoną
herbatnikami blaszkę i przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozsmarować (jak
masa się już ściągnie) polewę czekoladową. Do masy serowej można oczywiście
dodać bakalie: rodzynki, orzechy i co kto lubi w serniku.
TIRAMISU
Składniki:
4 żółtka
4 czubate łyżki cukru
30 dag serka mascarpone (ricotta, campina, toska)
1 paczka podłużnych biszkoptów
2 szkl okropnie mocnej, gorzkiej kawy
2 łyżki prawdziwego kakao (można zastąpić czekoladą w proszku)
2 łyżki likieru amaretto lub jakiegoś innego o mocnym aromacie - doskonałe
efekty daje... malibu
Najpierw zaparzyć bardzo mocną kawę. Zanim kawa ostygnie Utrzeć żółtka z
cukrem - cukier powinien zupełnie się rozpuścić. Do żółtek dodać serek i
dosyć delikatnie wymieszać. Do ZUPEŁNIE ZIMNEJ kawy dodać likier i zanurzyć
w niej na moment biszkopty. Mokre biszkopty ułożyć jedną warstwą w naczyniu
(najlepiej przeźroczystym) i na nie wyłożyć połowę masy jajowo - serkowej.
Na tę masę ułożyć pomoczone w kawie biszkopty, zaś na nie pozostałą część
kremu. Na wierzchu posypać kakao lub kawą. Nadaje się do jedzenia po około 2
godzinach pobytu w lodówce.
TRUFLE
Składniki:
2 szklanki maki
0,75 szkl cukru
0,5 szkl mleka
10 dag masła
50 ml rumu
2 łyżki kakao
0,5 szkl posiekanych orzechów lub migdałów
Mleko zagotować z cukrem. Mąkę wyspać na dużą patelnie, suchą (teflonową
najlepiej), na średnim ogniu prażyć, ciągle mieszając, aż mąka zrobi się
jasnobrązowa i pachnąca, nie wolno przypalić, bo wtedy cała mąka do
wyrzucenia, ostudzić, masło utrzeć, dodawać po łyżce mąkę, mleko, kakao i
alkohol, jak się połączy to formować kulki wielkości orzecha włoskiego,
można obtoczyć w posiekanych orzechach włoskich lub polać czekoladą. Jak
chcemy się popisać to fajnie wyglądają po lane biała czekolada np. w
ślimaczki czy inne gwiazdki. Następnie wstawić do lodówki, jak zastygną
można jeść
SZYSZKI
20 dag krówek
5 dag tofii
1/2 margaryny( ja daje ciut mniej)
wszystko do rondla i rozpuścić na małym ogniu
dodać dwie łyżki kakao i paczke ryżu preparowanego wymieszać jak troszke
wystygnie formować szyszki i do lodowki
CIASTO STEFANI
1l mleka
szkl cukru
margaryna
szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
2 łyżki wiórków kokosowych
ewentualnie bakalie
5-6 paczek herbatników
polewa: pól kostki margaryny pól szkl cukru pudru 2-3 łyżki kakao 2 łyżki
gorącej wody
mleko margarynę i cukier zagotować następnie po trochu wsypywać kaszę manną
cały czas mieszając gdy zgęstnieje dodać kakao(bakalie) blachę wyłożyć
herbatnikami wylać gorącą masę na wierzch ułożyć lekko uciskając herbatniki
polać polewą jak przestygnie posypać wiórkami odstawić na kilka godzin(aż
wystygnie a herbatniki zrobią się miękkie)
JEŻYK
25 dkg masła
2 jaja
niepełna szkl cukru pudru
2 kopiastełyżki kakao
zapach migdałowy
4-5 paczek herbatników
pół łyżeczki wódki lub spirytu
ryż preparowany
coś na oczka i nosek np groszki lug orzechy
masło utrzeć z cukrem pudrem dodać po całym jajku ucierać na koniec dodać
kakao alkohol i zapach
wyłożyć na ozdobny półmisek uformować nożem maczanym w zimnej wodzie jeżyka
kolce zrobić z ryżu preparowanego(lekko wbijamy ziarenka jeden obok drugiego
tak by imitowały kolce-pracochłonne ale się opłaca)
gotowego jeżyka wstawiamy na 1.5 -2 h do lodówki
Mam nadzieje ze komus sie przyda.
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |