Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przechowywanie mąki z pełnego przemiału

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przechowywanie mąki z pełnego przemiału

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2009-02-12 12:13:40

Temat: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6 kg
w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2009-02-12 17:47:32

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jan Werbiński" <j...@j...com> wrote in message
news:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.

Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach w
suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka i
przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
worku wsadzić do zamrażarki...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-02-12 18:14:10

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn1ns8
> Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> worku wsadzić do zamrażarki...


Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
się? Kwasi się dobrze?

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-02-12 22:12:14

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Lut, 13:13, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6 kg
> w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
>
> --
> Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/

Na stronie (linki) znajdziesz pojemniki większe i mniejsze - nadajace
się do zimnych i gorących środowisk, a także z metalu:

http://sklep.gastromer.pl/

http://sklep.gastromer.pl/prod/161205_6976.php

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-02-12 22:31:58

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Lut, 19:14, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn1ns8
>
> > Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> > w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> > i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> > powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> > kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> > drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> > worku wsadzić do zamrażarki...
>
> Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
> się? Kwasi się dobrze?
>
> --
> Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/

http://sklep.gastromer.pl/prod/064990_6414.php przy większych
potrzebach - widziałem także z zamkiem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-02-13 05:10:29

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 12 Lut, 19:14, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn1ns8
>
> > Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> > w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> > i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> > powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> > kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> > drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> > worku wsadzić do zamrażarki...
>
> Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
> się? Kwasi się dobrze?
>
> --
> Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/

Nie wiem, trzymamy różne produkty w zamrażarce - dawniej było tu tyle
strąkowca, że z fasoli czy grochu tylko trociny mi zostawały. Gdy
włożyłem zbiory do zamrażarki nie były porażane. A w mące może żyć
wiele owadów - twoich konkurentów, stąd trzeba mieć sito, mąkę
wysuszyć, aby nie stęchła - my to robimy w piekarniku na termoobiegu z
niską temperaturą i dopiero wtedy wsypać do worka.
Tutaj link do innych pojemników:
http://www.smak-kuchni.pl/?podkat=54

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-02-16 07:53:51

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul

W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
żarnowych domowych młynków do zboża!

Pozdrawiam!
Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-02-16 09:21:24

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lut, 08:53, "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl>
wrote:
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomościnews:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> > Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> > Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> > powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> > kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> > drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> > Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
>
> W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
> żarnowych domowych młynków do zboża!
>
> Pozdrawiam!
> Tadeusz

DOKŁADNIE. Ale wystarczy młynek - przystawka do robota KitchenAid,
ten do mielenia wszystkich ziaren (suchych i oleistych), bo zboże w
ziarnie najłatwiej się przechowuje i w domowym młynku będzie
najpełniej ziarnisty...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-02-16 09:23:51

Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 16 Lut, 08:53, "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl>
wrote:
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomościnews:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> > Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> > Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> > powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> > kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> > drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> > Jan Werbiński       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
>
> W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
> żarnowych domowych młynków do zboża!
>
> Pozdrawiam!
> Tadeusz

Nauczeni wojnami, zabierali też żarna chłopom w Polsce - wiedzieli jak
niszczyć ludzi...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Żurrrrr
czekolada gorzka 99%
OBIADEK
Miody miodziki
Zupa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X