« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-02-12 12:13:40
Temat: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuJak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6 kg
w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-02-12 17:47:32
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
"Jan Werbiński" <j...@j...com> wrote in message
news:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach w
suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka i
przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
worku wsadzić do zamrażarki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-02-12 18:14:10
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn1ns8
> Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> worku wsadzić do zamrażarki...
Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
się? Kwasi się dobrze?
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-02-12 22:12:14
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuOn 12 Lut, 13:13, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6 kg
> w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Na stronie (linki) znajdziesz pojemniki większe i mniejsze - nadajace
się do zimnych i gorących środowisk, a także z metalu:
http://sklep.gastromer.pl/
http://sklep.gastromer.pl/prod/161205_6976.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-02-12 22:31:58
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuOn 12 Lut, 19:14, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn1ns8
>
> > Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> > w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> > i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> > powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> > kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> > drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> > worku wsadzić do zamrażarki...
>
> Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
> się? Kwasi się dobrze?
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
http://sklep.gastromer.pl/prod/064990_6414.php przy większych
potrzebach - widziałem także z zamkiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-02-13 05:10:29
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuOn 12 Lut, 19:14, Jan Werbiński <j...@j...com>
wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gn1ns8
>
> > Kup worek gęsto tkany, mąkę przesiej przez gęste sito i rozsyp na stołach
> > w suchym pomieszczeniu, trzeba ją wysuszyć. Po wysuszeniu wsypać do worka
> > i przechowywać w chłodnym ale suchym pomieszczeniu - raz na jakiś czas
> > powtórzyć te czynności. Sianie napowietrza mąkę (mąka oddycha, podobnie
> > kasze) oraz usuwa szkodniki - dorosłe a nawet jajka... Ale to z mąką
> > drobnego przemiału razowe wysuszyć zapakować do woreczków i w zbiorczym
> > worku wsadzić do zamrażarki...
>
> Myślałem właśnie o zamrażarce. A jak taka mąka później wygląda? Nie bryli
> się? Kwasi się dobrze?
>
> --
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatnahttp://www.janwer.com/
> Nasza siechttp://www.fredry.net/
Nie wiem, trzymamy różne produkty w zamrażarce - dawniej było tu tyle
strąkowca, że z fasoli czy grochu tylko trociny mi zostawały. Gdy
włożyłem zbiory do zamrażarki nie były porażane. A w mące może żyć
wiele owadów - twoich konkurentów, stąd trzeba mieć sito, mąkę
wysuszyć, aby nie stęchła - my to robimy w piekarniku na termoobiegu z
niską temperaturą i dopiero wtedy wsypać do worka.
Tutaj link do innych pojemników:
http://www.smak-kuchni.pl/?podkat=54
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-02-16 07:53:51
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiału
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
żarnowych domowych młynków do zboża!
Pozdrawiam!
Tadeusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-02-16 09:21:24
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuOn 16 Lut, 08:53, "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl>
wrote:
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomościnews:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> > Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> > Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> > powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> > kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> > drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> > Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
>
> W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
> żarnowych domowych młynków do zboża!
>
> Pozdrawiam!
> Tadeusz
DOKŁADNIE. Ale wystarczy młynek - przystawka do robota KitchenAid,
ten do mielenia wszystkich ziaren (suchych i oleistych), bo zboże w
ziarnie najłatwiej się przechowuje i w domowym młynku będzie
najpełniej ziarnisty...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-02-16 09:23:51
Temat: Re: Przechowywanie mąki z pełnego przemiałuOn 16 Lut, 08:53, "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"ilot.edu.pl>
wrote:
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
> wiadomościnews:gn149q$ar9$1@nemesis.news.neostrada.p
l...
>
> > Jak przechowywać mąkę żytnią i pszenną z pełnego przemiału, razową itp?
> > Podobno tłuszcz jełczeje i maksymalna jej trwałość to 3-6 miesięcy.
> > Niestety nie da się kupić tanio małej ilości takiej mąki. W sklepie to
> > powyżej 4 zł za kg żytniej + dużo paliwa na poszukiwania sklepu. Zakup 6
> > kg w sklepie kosztuje mnie więcej niż 30 kg w młynie. Zatem kupiłem w tym
> > drugim i nie wiem co z tą mąką zrobić, żeby przedłużyć jej trwałość.
> > Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
>
> W ten oto sposób dowiedziałeś się dlaczego Niemcy produkują tyle typów
> żarnowych domowych młynków do zboża!
>
> Pozdrawiam!
> Tadeusz
Nauczeni wojnami, zabierali też żarna chłopom w Polsce - wiedzieli jak
niszczyć ludzi...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |