« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-04 09:41:03
Temat: Przepis na uszka wigilijnewitam,
Pewnie nie raz juz temat wałkowany:-)
Szukam sprawdzonego przepisu na uszka wigilijne - tak żeby ciasto się
pięknie lepiło, a farsz pachniał lasem.
Grzybów suszonych mam opór.
Tylko nie odsyłajcie do googli i archiwum ;-)
agg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-04 15:57:55
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijnemamqa wrote:
> witam,
> Pewnie nie raz juz temat wałkowany:-)
> Szukam sprawdzonego przepisu na uszka wigilijne - tak żeby ciasto się
> pięknie lepiło, a farsz pachniał lasem.
> Grzybów suszonych mam opór.
> Tylko nie odsyłajcie do googli i archiwum ;-)
> ag
> g
Ciasto na pierogi wedlug Kota najlepiej mi sie sprawdza:
>3 szklanki mki,szklanka gorcej wody i ¸yýeczka mas¸a.
A nadzienie to po prostu namoczyc grzyby w goracej wodzie, gdy miekkie,
posiekac, podsmazyc na masle, gdy przestygna, dodac jajko, sol i pieprz,
wymieszac.
Uszka podgotowac we wrzatku, wylozyc na tacke, polac odrobina stopionego
masla, zamrozic. Przelozyc do torebek po zamrozeniu. Tuz przed podaniem
wrzucic do wrzatku, gdy wyplyna, sa gotowe.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-04 19:51:55
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijneMagdalena Bassett napisa¸(a):
> Ciasto na pierogi wedlug Kota najlepiej mi sie sprawdza:
>
> >3 szklanki mki,szklanka gorcej wody i ¸yýeczka mas¸a.
Potwierdzam. Od czasu, kiedy pozna¸am ten przepis, ýadne pierogi mi nie
straszne :-).
> Uszka podgotowac we wrzatku, wylozyc na tacke, polac odrobina stopionego
> masla, zamrozic. Przelozyc do torebek po zamrozeniu. Tuz przed podaniem
> wrzucic do wrzatku, gdy wyplyna, sa gotowe.
Jeszcze nigdy nie mrozi¸am. Co zrobi, ýeby siŤ nie poskleja¸y? Odczeka
aý obeschn przed wrzuceniem do zamraýalnika? Moýe w tym roku lepiej
sobie z czasem poradzŤ w ćwiŤta, jak chociaý uszka zrobiŤ wczećniej i
zamroýŤ.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-04 20:07:59
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijne
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:el1u91$6uh$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Magdalena Bassett napisa¸(a):
>
>> Ciasto na pierogi wedlug Kota najlepiej mi sie sprawdza:
>>
>> >3 szklanki mki,szklanka gorcej wody i ¸yýeczka mas¸a.
>
> Potwierdzam. Od czasu, kiedy pozna¸am ten przepis, ýadne pierogi mi nie
> straszne :-).
>
>> Uszka podgotowac we wrzatku, wylozyc na tacke, polac odrobina stopionego
>> masla, zamrozic. Przelozyc do torebek po zamrozeniu. Tuz przed podaniem
>> wrzucic do wrzatku, gdy wyplyna, sa gotowe.
>
>
> Jeszcze nigdy nie mrozi¸am. Co zrobi, ýeby siŤ nie poskleja¸y? Odczeka
> aý obeschn przed wrzuceniem do zamraýalnika? Moýe w tym roku lepiej sobie
> z czasem poradzŤ w ćwiŤta, jak chociaý uszka zrobiŤ wczećniej i zamroýŤ.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
My siŤ nie bawimy:
Ciasto - 1kg mki, dwa jajka, dwie szklanki ciep¸ej wody, ¸yzeczka soli.
Grzybowe - grzyby umyte, namoczone na noc, na drugi dzieÄ ugotowane do
miŤkkoćci zmielone w maszynce razem z wczećniej zeszkliwion cebula poddusza
siŤ na patelni, doprawia sol i pieprzem, odparowuje nadmiar wilgoci.
MiŤsne - gotowane miŤso wieprzowo-wo¸owe zmielone razem z cebul
doprawione sol i pieprzem, poddusza siŤ i odparowywuje.
Gotowanie - do pe¸nej gotowoćci w wodzie osolonej z dodatkiem oleju,
popryskane po odcedzeniu olejem i powstrzsane, aby siŤ omaćci¸y z
wszystkich stron aby siŤ nie skleja¸y, po wystygniŤciu w¸oýone do woreczkw
ćniadaniowych (porcja na 4 osoby - ja za dwie) i zamroýone en block...
Rozmroýenie po wyjŤciu i podgrzaniu (mikrowela) na talerze i zalane
barszczem czerwonym warzywnym, bd na rosole podane na st¸.
Jadamy takýe z roso¸em.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-04 20:17:43
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijnePanslavista napisał(a):
> Jadamy takýe z roso¸em.
>
>
Coś Ci się z literkami stało, Slavi ;-).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-04 20:23:19
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijne
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:el1vpd$7dq$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>> Jadamy takýe z roso¸em.
>>
>>
>
> Coś Ci się z literkami stało, Slavi ;-).
>
> Ewa
Ale zrozumiałaś. Włamują mi się najczęściej z jebrajskimi alfabetami i
wrzucają skrypty, a te zmieniają mi nastawy OS.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-04 20:30:16
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijnePanslavista napisał(a):
>
> Ale zrozumiałaś.
Zrozumiałam, ale do jaj w cieście pierogowym mnie nie przekonasz.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-04 20:32:23
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijne
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:el20gu$7pu$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>
>> Ale zrozumiałaś.
>
> Zrozumiałam, ale do jaj w cieście pierogowym mnie nie przekonasz.
>
> Ewa
Lubisz gnieciuchy? Nigdy (poza chlebem, a i to nie każdym) nie robię ciasta
bez jajek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-04 20:40:13
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijne
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:el20gu$7pu$1@jaszczomp.tahoe.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
>>
>> Ale zrozumiałaś.
>
> Zrozumiałam, ale do jaj w cieście pierogowym mnie nie przekonasz.
>
> Ewa
Zawsze jest kiedyś jakiś pierwszy raz... Spróbuj.
Ja nie mam żadnych ograniczeń pokarmowych, po za smakiem, wyglądem i
zapachem, czasem świadomością i wyobrażeniami...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-04 21:41:15
Temat: Re: Przepis na uszka wigilijnePanslavista napisał(a):
> Zawsze jest kiedyś jakiś pierwszy raz... Spróbuj.
Dlaczego pierwszy raz? Kiedyś robiłam tylko z jajkami i było twarde i
nie chciało się sklejać.
> Ja nie mam żadnych ograniczeń pokarmowych, po za smakiem, wyglądem i
> zapachem, czasem świadomością i wyobrażeniami...
Ja też :-).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |