Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser - cz. 2 Pyszny biały ser - cz. 2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pyszny biały ser - cz. 2

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:xwaTQusYhjBtKkxeQu7hMrHG7bY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5921b7cf$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Pyszny biały ser - cz. 2
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
Date: 21 May 2017 15:52:47 GMT
Lines: 46
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.77.234
X-Trace: 1495381967 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 662 37.47.77.234:3302
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3411
X-Received-Body-CRC: 3380002966
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376962
Ukryj nagłówki

Jak już wspomniałam, ser biały robiony podaną przeze mnie metodą pół na pół
( czyli poprzez równoczesne wytrącanie sernika w słodkim gorącym mleku
KWASEM z identycznej ilości mleka zsiadłego - przy równoczesnym ścinaniu
tegoż sernika czyli kazeiny w mleku zsiadłym ciepłem dostarczonym w mleku
wrzącym) to bardzo dobra metoda otrzymywania wartościowego, zdrowego i
smacznego oraz o świetnych walorach fizycznych produktu mlecznego.

Metoda znana jest i polecana do wyrobu twarożku dla niemowląt, zatem nie ma
przeszkód, aby i dorośli mogli jeść ten smaczny i lekkostrawny ser, co
bardzo polecam.

Wszelkie głosy o niedopuszczalności mieszania mleka zsiadłego ze słodkim i
o rzekomym "niszczeniu białka mleka przez gotowanie" wynikają z arogancji i
niewiedzy osób, które nie znają własności poszczególnych białek mleka -
kazeiny i białek serwatkowych. Opinie takie to urbanlegend środowisk żtp.
pozostających w niewiedzy.

Gdyby zwykłe zagotowanie mleka pozbawiało jego białka jakichkolwiek
własności o które chodzi w żywieniu, wszelkie gotowane mleczne potrawy (w
szczególności dla dzieci) nie miałyby uzasadnienia w pełnowartościowej
diecie człowieka. A są przecież ze wszech miar polecane, jak również picie
przegotowanego mleka jako takiego - albowiem zgodnie z wynikami badań
naukowych (cyt.):
"Kazeina jest najbardziej ,,ciepłoopornym"białkiem mleka. Przetrzymuje
ona ogrzewanie w 100 C przez 14 godzin, a ulega koagulacji po 1,5 godzinie
w temperaturze 120C.(...)"
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionSto
re/_Public/29/024/29024567.pdf

O mniej trwałych (w temp. ponad 70 st. C ) białkach serwatkowych można
poczytać dalej w tekście - ale one i tak nie zostają w serze i wraz z
serwatką są wykorzystywane w inny sposób, co nas akurat tu w wątku o serze
nie zajmuje.

Myślę, że powyższe naukowe opracowanie pozwoli, aby co bardziej napastliwe
osoby, niepotrafiące samodzielnie dotrzeć do wiedzy, mogły skorzystać i
zakończyć kompromitowanie się oraz obrażanie tych, którzy są skorzy im tej
wiedzy sporo dostarczyć w sposób przyjazny, a w miarę ciągłych
nieupoważnionych zwrotnych ataków - w przyjazny coraz mniej, co wydaje się
jednakoż uzasadnione.

Wiedza nie jest przymusem, wiedza jest tylko dla chętnych - niech więc
atakujący pozostaną w swoim ciemnym kąciku zamiast utrudniać i komplikować
dyskusję, a wtedy ktoś inny być może skorzysta z wdzięcznością.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.05 Trefniś
21.05 cef
21.05 Ikselka
21.05 Ikselka
21.05 cef
21.05 Ikselka
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Stokrotka
22.05 Ikselka
22.05 cef
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?