Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.62
.MISMATCH!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!n
ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:xwaTQusYhjBtKkxeQu7hMrHG7bY=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5921b7cf$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Pyszny biały ser - cz. 2
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
Date: 21 May 2017 15:52:47 GMT
Lines: 46
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.77.234
X-Trace: 1495381967 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 662 37.47.77.234:3302
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3411
X-Received-Body-CRC: 3380002966
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376962
Ukryj nagłówki
Jak już wspomniałam, ser biały robiony podaną przeze mnie metodą pół na pół
( czyli poprzez równoczesne wytrącanie sernika w słodkim gorącym mleku
KWASEM z identycznej ilości mleka zsiadłego - przy równoczesnym ścinaniu
tegoż sernika czyli kazeiny w mleku zsiadłym ciepłem dostarczonym w mleku
wrzącym) to bardzo dobra metoda otrzymywania wartościowego, zdrowego i
smacznego oraz o świetnych walorach fizycznych produktu mlecznego.
Metoda znana jest i polecana do wyrobu twarożku dla niemowląt, zatem nie ma
przeszkód, aby i dorośli mogli jeść ten smaczny i lekkostrawny ser, co
bardzo polecam.
Wszelkie głosy o niedopuszczalności mieszania mleka zsiadłego ze słodkim i
o rzekomym "niszczeniu białka mleka przez gotowanie" wynikają z arogancji i
niewiedzy osób, które nie znają własności poszczególnych białek mleka -
kazeiny i białek serwatkowych. Opinie takie to urbanlegend środowisk żtp.
pozostających w niewiedzy.
Gdyby zwykłe zagotowanie mleka pozbawiało jego białka jakichkolwiek
własności o które chodzi w żywieniu, wszelkie gotowane mleczne potrawy (w
szczególności dla dzieci) nie miałyby uzasadnienia w pełnowartościowej
diecie człowieka. A są przecież ze wszech miar polecane, jak również picie
przegotowanego mleka jako takiego - albowiem zgodnie z wynikami badań
naukowych (cyt.):
"Kazeina jest najbardziej ,,ciepłoopornym"białkiem mleka. Przetrzymuje
ona ogrzewanie w 100 C przez 14 godzin, a ulega koagulacji po 1,5 godzinie
w temperaturze 120C.(...)"
http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionSto
re/_Public/29/024/29024567.pdf
O mniej trwałych (w temp. ponad 70 st. C ) białkach serwatkowych można
poczytać dalej w tekście - ale one i tak nie zostają w serze i wraz z
serwatką są wykorzystywane w inny sposób, co nas akurat tu w wątku o serze
nie zajmuje.
Myślę, że powyższe naukowe opracowanie pozwoli, aby co bardziej napastliwe
osoby, niepotrafiące samodzielnie dotrzeć do wiedzy, mogły skorzystać i
zakończyć kompromitowanie się oraz obrażanie tych, którzy są skorzy im tej
wiedzy sporo dostarczyć w sposób przyjazny, a w miarę ciągłych
nieupoważnionych zwrotnych ataków - w przyjazny coraz mniej, co wydaje się
jednakoż uzasadnione.
Wiedza nie jest przymusem, wiedza jest tylko dla chętnych - niech więc
atakujący pozostaną w swoim ciemnym kąciku zamiast utrudniać i komplikować
dyskusję, a wtedy ktoś inny być może skorzysta z wdzięcznością.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|