Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "zwykły biały ser" w USA, czyli jaki właściwie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

"zwykły biały ser" w USA, czyli jaki właściwie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-04 14:02:48

Temat: "zwykły biały ser" w USA, czyli jaki właściwie?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
"zwykłego białego sera".
Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
Jaki tam jest ten "zwykły"?
Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-04 14:32:16

Temat: Re:
Od: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa <m...@w...pl> napisał(a):

> Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
> "zwykłego białego sera".
> Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
> Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
> Jaki tam jest ten "zwykły"?
> Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
> jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?


Tutaj jest wszystko :-))) Byc moze pewne rzeczy ciezko dostac
w "normalnych" sklepach ale mozna dostac kazdy twarog jak sie pochodzi.
Ale nie mam zielonego pojecia jaki to moze byc "zwykly twarog." Dobrymi
kandydatami sa:
- Serek kremowy (cream cheese) typu Philadelphia - ser nieco podobny do
polskigo homogenka, tylko nieco twardy, sprzedawany w opakowaniach circa 250
g. Takiego uzywamy tutaj do sernikow, zwykle po dodaniu smietany badz
jagurtu. Podobny do Philadelphi jest serek typu Neufchatel. Jest w
sprzedazy mnostwo podobnych serkow choc wszystkie sa raczaje twardsze niz
polski homogenek.
- Serek "cottage cheese" - polplynny (mozna odsaczyc) twarog z grodkami
malymi lub duzymi.

IMO jesli przepis byl pisany w USA to pewnie chodzi o Philadelphie czy
podobny ser.

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-04 14:53:03

Temat: Re: Re:
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cjrmtg$gaq$1@inews.gazeta.pl...
> Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
>> "zwykłego białego sera".
>> Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
>> Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
>> Jaki tam jest ten "zwykły"?
>> Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
>> jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?
>
>
> Tutaj jest wszystko :-))) Byc moze pewne rzeczy ciezko dostac
> w "normalnych" sklepach ale mozna dostac kazdy twarog jak sie pochodzi.
> Ale nie mam zielonego pojecia jaki to moze byc "zwykly twarog." Dobrymi
> kandydatami sa:
> - Serek kremowy (cream cheese) typu Philadelphia - ser nieco podobny do
> polskigo homogenka, tylko nieco twardy, sprzedawany w opakowaniach circa
> 250
> g. Takiego uzywamy tutaj do sernikow, zwykle po dodaniu smietany badz
> jagurtu. Podobny do Philadelphi jest serek typu Neufchatel. Jest w
> sprzedazy mnostwo podobnych serkow choc wszystkie sa raczaje twardsze niz
> polski homogenek.

I to jest, że tak powiem, najpopularniejszy ser biały?
Bo jeśli tak, to by znaczyło że nasza "ostrowia" by się nadawała.
W Polsce jednak "zwykły" to jest twaróg w kostce/klinku po prostu, a to co
ta kobieta dodawała do ciasta było chyba faktycznie podobne w konsystencji
do rozbełtanej ostrowii, ew przemielonego i rozcieńczonego śmietaną twarogu.
Dzięki. :-)

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-07 12:52:26

Temat: Re: Re:
Od: "Ewka" <t...@k...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Może spróbuj firmy "Campina" są 2 albo 3 rodzaje.
Ja do ciast używam waniliowy ale napewno jest jeszcze naturalny.
Te serki mają właśnie tę zaletę, że są twardsze - gęstrze od homogenków.

Powodzenia:
MarchEwa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mniammniam
lubicie pascala?
Jest kiełbaska... robia ja we francji to wyglada jak zwykle salami.... ale
[spamik] konkurs na www.smacznie.com
Gdzie w Warszawie kupię kasztany do pieczenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »