« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-04 14:02:48
Temat: "zwykły biały ser" w USA, czyli jaki właściwie?Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
"zwykłego białego sera".
Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
Jaki tam jest ten "zwykły"?
Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-04 14:32:16
Temat: Re:Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
> Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
> "zwykłego białego sera".
> Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
> Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
> Jaki tam jest ten "zwykły"?
> Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
> jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?
Tutaj jest wszystko :-))) Byc moze pewne rzeczy ciezko dostac
w "normalnych" sklepach ale mozna dostac kazdy twarog jak sie pochodzi.
Ale nie mam zielonego pojecia jaki to moze byc "zwykly twarog." Dobrymi
kandydatami sa:
- Serek kremowy (cream cheese) typu Philadelphia - ser nieco podobny do
polskigo homogenka, tylko nieco twardy, sprzedawany w opakowaniach circa 250
g. Takiego uzywamy tutaj do sernikow, zwykle po dodaniu smietany badz
jagurtu. Podobny do Philadelphi jest serek typu Neufchatel. Jest w
sprzedazy mnostwo podobnych serkow choc wszystkie sa raczaje twardsze niz
polski homogenek.
- Serek "cottage cheese" - polplynny (mozna odsaczyc) twarog z grodkami
malymi lub duzymi.
IMO jesli przepis byl pisany w USA to pewnie chodzi o Philadelphie czy
podobny ser.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-04 14:53:03
Temat: Re: Re:
Użytkownik "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cjrmtg$gaq$1@inews.gazeta.pl...
> Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Wczoraj zapisałam sobie przepis na naleśniki amerykańskie z dodatkiem
>> "zwykłego białego sera".
>> Mam ochotę spróbować, tylko nie wiem, jaki to właściwie ser ma być.
>> Ponoć nie homogenizowany bo będą mało puszyste.
>> Jaki tam jest ten "zwykły"?
>> Twaróg taki grudkowany ze śmietaną jak nasz "wiejski", czy taki w kawałku
>> jak np. mazurski, a może twaróg przemielony już i gładki jak na sernik?
>
>
> Tutaj jest wszystko :-))) Byc moze pewne rzeczy ciezko dostac
> w "normalnych" sklepach ale mozna dostac kazdy twarog jak sie pochodzi.
> Ale nie mam zielonego pojecia jaki to moze byc "zwykly twarog." Dobrymi
> kandydatami sa:
> - Serek kremowy (cream cheese) typu Philadelphia - ser nieco podobny do
> polskigo homogenka, tylko nieco twardy, sprzedawany w opakowaniach circa
> 250
> g. Takiego uzywamy tutaj do sernikow, zwykle po dodaniu smietany badz
> jagurtu. Podobny do Philadelphi jest serek typu Neufchatel. Jest w
> sprzedazy mnostwo podobnych serkow choc wszystkie sa raczaje twardsze niz
> polski homogenek.
I to jest, że tak powiem, najpopularniejszy ser biały?
Bo jeśli tak, to by znaczyło że nasza "ostrowia" by się nadawała.
W Polsce jednak "zwykły" to jest twaróg w kostce/klinku po prostu, a to co
ta kobieta dodawała do ciasta było chyba faktycznie podobne w konsystencji
do rozbełtanej ostrowii, ew przemielonego i rozcieńczonego śmietaną twarogu.
Dzięki. :-)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-07 12:52:26
Temat: Re: Re:Może spróbuj firmy "Campina" są 2 albo 3 rodzaje.
Ja do ciast używam waniliowy ale napewno jest jeszcze naturalny.
Te serki mają właśnie tę zaletę, że są twardsze - gęstrze od homogenków.
Powodzenia:
MarchEwa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |