« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-19 10:58:27
Temat: 3-lecie PuszKKKiDokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa. Do dziś zaskarbiła sobie już dużą
popularność, która - sądząc po statystykach - cały czas rośnie! Z czego
pozostaje mi się jedynie cieszyć :) Przez 3 lata uzbierało się u nas 3
tysiące przepisów. Dziś dodałam własnie 3-tysięczny. Oczywiście moją
ulubioną pomidorówkę czyli pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi! :)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3274
pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi
"Pora na pomidorówkę czyli pomidorowka na porze, ugotowana z użyciem
pora. Trzy lata temu zainaugurowalam powstanie PuszKKKi pomidorówką wg.
przepisu mojej mamy. Dziś, 3 lata później, podaję nieco zmieniony przpis,
który wyewoluował z tamtego przez ten czas. Wyrzucilam z niego przede
wszystkim kostkę bulionową - tak samo jak z mojej kuchni. Przepis nadal
pozostał jednak szybki i łatwy, a pomidorówka jak zawsze jest pyszna i
aromatyczna, mimo ze bez przygotowywania pracowitego bulionu i bez kostki
warzywnej. Choć można też ambitniej i bardziej tradycyjnie - własnie na
bulionie."
Składniki:
słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) lub 0,5 litra przecieru/soku
pomidorowego i pół słoiczka koncentratu;
niewielka cebula;
por (średniej wielkości) lub w wer. rozszerzonej, bardziej tradycyjnej
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera);
olej;
ew. 1-3 łyżki mąki białej lub razowej;
sól, pieprz ziołowy i czarny;
troche bazylii - świerzej, suszonej lub pasty z bazylii;
ew. słodka papryka w proszku;
Przepis:
1. Obrać i umyć warzywa, a następnie:
- pora przekroić na pół, posiekać w paseczki;
- jeśli robimy wersję z włoszczyzną to resztę warzyw kroimy, np. w zapałki;
- cebulę zostawiamy w calości.
2. Do garnka wlewamy olej (nie za duzo, ok. 2-3 łyzki), lekko rozgrzewamy i
wrzucamy warzywa, podsmażamy je aż zaczna apetycznie pachnieć i lekko sie
przyrumienia. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym
garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotowac zupę - mniej zmywania :)
3. W międzyczasie opalamy cebulę nad ogniem - najlepiej nadziać na jakiś
metalowy precik (patyczki do szaszłyków nie najlepiej się nadają, bo czasem
się przepalają...) lub na widelec. cebula jest gotowa, kiedy wierzchnia
skórka jest z grubsza zwęglona - cała w czarnych plamach.
4. wrzucamy cebulę do garnka, wszystko zalewamy wodą (ok. 4 litry) i
doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy gaz i gotujemy:
- jeśli robimy zupę na porze to krótko, nie więcej jak 5-10 min.;
- jesli gotujemy zupe na włoszczyźnie, 40-50 min.
5. Kiedy wywar będzie gotowy dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku
bazylia i przyprawami.
6. Zupę można jeszcze zagęścić mąka, ja zazwyczaj tego nie robię. Mąkę
mieszamy z niewielką iloscią zimnej wody. Razowa rozmiesza sie szybko i bez
problemu. Przy białej należy zwrócić uwagę by nie było grudek. Dolewamy
kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.
8. Podawać z makaronem. Można posypać zieleniną.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-19 13:14:08
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKiOn Mon, 19 May 2003 12:58:27 +0200, PatryCCCja
<k...@s...TO_WYTNIJ.pl> wrote:
>Dok?adnie 3 lata temu ruszy?a PuszKKKa. Do dzi? zaskarbi?a sobie ju? du??
>popularno??, która - s?dz?c po statystykach - ca?y czas ro?nie! Z czego
>pozostaje mi si? jedynie cieszy? :) Przez 3 lata uzbiera?o si? u nas 3
>tysi?ce przepisów. Dzi? doda?am w?asnie 3-tysi?czny. Oczywi?cie moj?
>ulubion? pomidorówk? czyli pora na pomidorówk? na 3-lecie PuszKKKi! :)
>
>
>pat
Pat - gratuluje! Bardzo lubie Puszkkke!
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 16:03:45
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKiUżytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3EC8B8D3.EE47067C@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> Dokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa.
gratulacje!!!!
GDYBY NIE PUSZKKKA KOCHANA
TOBYM GLODNA CHODZILA OD RANA!!!
:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 16:19:07
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKi
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3EC8B8D3.EE47067C@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> Dokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa. Do dziś zaskarbiła sobie już dużą
> popularność, która - sądząc po statystykach - cały czas rośnie! Z czego
> pozostaje mi się jedynie cieszyć :) Przez 3 lata uzbierało się u nas 3
> tysiące przepisów. Dziś dodałam własnie 3-tysięczny. Oczywiście moją
> ulubioną pomidorówkę czyli pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi! :)
>
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3274
> pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi
szkoda ze wszystkie przepisy bez miesa :(
jedyna wada ;)
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 18:01:40
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKi/ NIECH ZYJE!!!
pietruszek wrote:
>
> Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
> news:3EC8B8D3.EE47067C@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> > Dokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa. Do dziś zaskarbiła sobie już dużą
> > popularność, która - sądząc po statystykach - cały czas rośnie! Z czego
> > pozostaje mi się jedynie cieszyć :) Przez 3 lata uzbierało się u nas 3
> > tysiące przepisów. Dziś dodałam własnie 3-tysięczny. Oczywiście moją
> > ulubioną pomidorówkę czyli pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi! :)
> >
> > http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3274
> > pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi
>
> szkoda ze wszystkie przepisy bez miesa :(
> jedyna wada ;)
Zadna wada - dowod, ze mozna jesc pysznie i zdrowo bez zarzynania zwierzatek.
Osobiscie nie jestem wegetarianka, niestety (probowalam, nie moge), ale
bardzo doceniam ludzi, ktorzy moga i staram sie robic bezmiesne obiady
przynajmniej 3 razy w tygodniu Puszkkka mi pomaga w doborze i
pomyslach..
Dzieki za Puszkkke!
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 18:06:08
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKi/ NIECH ZYJE!!!
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3EC91C03.42D2A1D1@olypen.com...
>
>
> Osobiscie nie jestem wegetarianka, niestety (probowalam, nie moge), ale
> bardzo doceniam ludzi, ktorzy moga i staram sie robic bezmiesne obiady
> przynajmniej 3 razy w tygodniu Puszkkka mi pomaga w doborze i
> pomyslach..
>
oj, to tak samo jak ja, ale to ze zwyklego ludzkiego lakomstwa, a nie z
powodow zdrowotnych, uwielbiam miecho, a jednoczesnie kocham zwierzeta i
czuje sie jak zbrodniarka, jedzac je :(
Na szczescie mozna zrobic mnostwo pysznych rzeczy bez miesa :) ktore tez
uwielbiam i nie musze bialka zwierzecego jesc codziennie.
A Puszkkka ma fajne ciacha :)
Dorota B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 19:37:50
Temat: Re: 3-lecie PuszKKKiWszystkiego naj z tej okazji. Korzystam z Twojej puszkkki zadziwiajaco
czesto jak na "miesna' osobe. Tak trzymaj. <cmok>
--
sekutnica niezakochana, bezfacetowa i dobrze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-19 19:54:36
Temat: Odp: 3-lecie PuszKKKi
Użytkownik PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@s...TO_WYTNIJ.pl...
> Dokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa. Do dziś zaskarbiła sobie już dużą
> popularność, która - sądząc po statystykach - cały czas rośnie! Z czego
> pozostaje mi się jedynie cieszyć :) Przez 3 lata uzbierało się u nas 3
> tysiące przepisów. Dziś dodałam własnie 3-tysięczny. Oczywiście moją
> ulubioną pomidorówkę czyli pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi! :)
>
> http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3274
> pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi
>===================================================
========
Jak ten czas leci, nie do wiary!!!!!!!
Wszystkiego najlepszego i nastepnych wielu, wielu jubileuszy.
Wznoszę toast pomidorówką oczywiście.
Choć nie jestem wegetarianką to przyznaję się ze skruchą, że wciąż się
przymierzam. Ale jak udało mi się rzucić palenie, to może też uda mi się
rzucić jedzenie kiełbasek i kotlecików???
Napewno zdam sprawozdawstwo przy nastepnej takiej okazji ( 5-lecie..może
być??)
Serdecznie pozdrawiam. Tomaria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-20 09:23:00
Temat: Re: Odp: 3-lecie PuszKKKiMaria wrote:
> Jak ten czas leci, nie do wiary!!!!!!!
> Wszystkiego najlepszego i nastepnych wielu, wielu jubileuszy.
> Wznoszę toast pomidorówką oczywiście.
:)))))))))
wszystkim bardzo dziekuje za tak mile slowa :)
no i ogromnie sie ciesze ze wszyscy z niej korzystaja - rowniez
miesarianie. takie wlasnie bylo zalozenie :)
przy okazji dziekuje rowniez wam wszystkim, ze wasze przepisy moga puszkkke
wzbogacac - bowiem gro przepisow, z czego pewnie wszyscy doskonale zdaja
sobie sprawe, pochodzi z prk :)
pozdr.serdecznie, pat :)
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |