Strona główna Grupy pl.misc.dieta Aminokwasy - w czym ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Aminokwasy - w czym ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 51


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-23 10:14:50

Temat: Aminokwasy - w czym ?
Od: "p4blo" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Jakie produkty sporzywcze zawierają najwięcej aminokwasów ?
Pozdrawiam
Pawel


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-10-23 10:43:02

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

p4blo w wiadomości news:bn89nl$nve$1@atlantis.news.tpi.pl pisze:

> Jakie produkty sporzywcze zawierają najwięcej aminokwasów ?

Ekstrudowane bialko sojowe (platy, kostka, granulat) - ok. 50% w suchej
masie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-10-27 10:07:10

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "kc" <c...@v...net> szukaj wiadomości tego autora


"Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> wrote in message
news:bn8b7f$1ec$1@inews.gazeta.pl...
> p4blo w wiadomości news:bn89nl$nve$1@atlantis.news.tpi.pl pisze:
>
> > Jakie produkty sporzywcze zawierają najwięcej aminokwasów ?
>
> Ekstrudowane bialko sojowe (platy, kostka, granulat) - ok. 50% w suchej
> masie.
>

Soja nie do uzycia jako produkt sporzywczy a szczegolnie dla dzieci,
do tego marna jakosc bialek zawartych w soi.

Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
aminokwasow zawiera zoltko jajka.
pozdrawiam
kc



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-10-27 10:18:43

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kc" <c...@v...net> napisał w wiadomości
news:bniqoh$hnm$1@news.onet.pl...

> Soja nie do uzycia jako produkt sporzywczy a szczegolnie dla dzieci,
> do tego marna jakosc bialek zawartych w soi.

Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.

A skąd się wzięły Ci te dzieci w odniesieniu do białek?
I o dzieci w jakim wieku Ci chodzi - bo to olbrzymia różnica jest.

> Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
> aminokwasow zawiera zoltko jajka.

Ale pytanie było: jakie produkty spożywcze zawierają _najwięcej_
aminokwasów.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-10-27 10:32:55

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:bnire2$qqe$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "kc" <c...@v...net> napisał w wiadomości
> news:bniqoh$hnm$1@news.onet.pl...
>
> > Soja nie do uzycia jako produkt sporzywczy a szczegolnie dla dzieci,
> > do tego marna jakosc bialek zawartych w soi.
>
> Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.

Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności (soja
musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej strawić),
jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.

--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-10-27 10:33:48

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "kc" <c...@v...net> szukaj wiadomości tego autora


"Sowa" <m...@b...pl> wrote in message
news:bnire2$qqe$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "kc" <c...@v...net> napisał w wiadomości
> news:bniqoh$hnm$1@news.onet.pl...
>
> > Soja nie do uzycia jako produkt sporzywczy a szczegolnie dla dzieci,
> > do tego marna jakosc bialek zawartych w soi.
>
> Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.
>
> A skąd się wzięły Ci te dzieci w odniesieniu do białek?
> I o dzieci w jakim wieku Ci chodzi - bo to olbrzymia różnica jest.
>
> > Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
> > aminokwasow zawiera zoltko jajka.
>
> Ale pytanie było: jakie produkty spożywcze zawierają _najwięcej_
> aminokwasów.
>
> Sowa

Jest duzo materialu o szkodliwosci soi w diecie dzieci w internecie,
ale mozesz skorzystac z informacji zawartych na stronach Instytutu Matki i
Dziecka w W-wie.
Wiek dzieci,to raczej sprawa umowna.

Owszem pytanie bylo o ilosc ale jako produkt sporzywczy,
soja mozliwe ze zawiera najwiecej bialka,ale jest watpliwe czy jako produkt
do spozycia dla czlowieka,zoltko tak.

kc


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-10-27 10:45:25

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa <m...@b...pl> napisał(a):

O, moj ulubieniec Krzys. Dzieki, Sowa ;)

> > Soja nie do uzycia jako produkt sporzywczy a szczegolnie dla dzieci,
> > do tego marna jakosc bialek zawartych w soi.

O tak, Kwasniewski nie moze sie przeciez mylic. Najwyrazniej pomylili sie
wszyscy ci, ktorym wyszlo, ze bialka z soi sa lepsze od wielu ze zrodel
miesnych i porownywalne z tymi z jaj. Widocznie stosuja jakies prymitywne
sposoby pomiaru tej jakosci, zamiast po prostu przyjac genialne zalozenie,
ze "roslinne jest gorsze i juz".

> > Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
> > aminokwasow zawiera zoltko jajka.

Wiara to nie to samo co wiedza. Lepszy profil aminokwasowy maja bialka calego
jaja kurzego. Bialka zawarte w zoltku sa gorsze od bialek samego bialka, a
nawet od bialek sojowych.
http://www.nutritiondata.com/

> Ale pytanie było: jakie produkty spożywcze zawierają _najwięcej_
> aminokwasów.

Niewazne pytanie, odpowiedz brzmi zawsze "zoltko jajka" lub "smietana 36%" ;)


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2003-10-27 11:00:49

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna*Opty* <k...@p...onet.pl> napisał(a):

> > Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.
>
> Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności (soja
> musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej strawić),

Krysiu, nie krec. Bialka soi zawarte w ekstrudowanych produktach sojowych (a
takie podalem w odpowiedzi) maja bardzo dobra przyswajalnosc, o czym swiadczy
identyczny wskaznik PDCAAS, jak w przypadku bialek jaja kurzego (1.0). PDCAAS
bierze pod uwage zarowno potrzeby ludzkiego organizmu zwiazane z proporcjami
poszczegolnych aminokwasow, jak i strawnosc i przyswajalnosc bialka z danego
produktu spozywczego. Tak wiec pod tym wzgledem _nie_ma_roznic_ miedzy jajami
(o samych zoltkach nawet nie wspominajac) i soja.

> jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
> zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.

Spojrz jeszcze raz na pytanie otwierajace watek. Co ma do niego zawartosc
innych skladnikow odzywczych?

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2003-10-27 11:03:15

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "kc" <c...@v...net> szukaj wiadomości tego autora


"Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> wrote in message
news:bnit05$3lb$1@inews.gazeta.pl...
> Sowa <m...@b...pl> napisał(a):
>
> O, moj ulubieniec Krzys. Dzieki, Sowa ;)

Oczywiscie nie zabraknie Klakiera

> O tak, Kwasniewski nie moze sie przeciez mylic. Najwyrazniej pomylili sie
> wszyscy ci, ktorym wyszlo, ze bialka z soi sa lepsze od wielu ze zrodel
> miesnych i porownywalne z tymi z jaj. Widocznie stosuja jakies prymitywne
> sposoby pomiaru tej jakosci, zamiast po prostu przyjac genialne zalozenie,
> ze "roslinne jest gorsze i juz".

Nie ma takiej potrzeby.

>
> > > Jezeli chodzi o ilosc to nie wiem,ale komplet najlepszej jakosci
> > > aminokwasow zawiera zoltko jajka.
>
> Wiara to nie to samo co wiedza. Lepszy profil aminokwasowy maja bialka
calego
> jaja kurzego. Bialka zawarte w zoltku sa gorsze od bialek samego bialka, a
> nawet od bialek sojowych.
> http://www.nutritiondata.com/

Wszak jestes "naukowy" po co poslugujesz sie czyms czego nie rozumiesz.

>
> > Ale pytanie było: jakie produkty spożywcze zawierają _najwięcej_
> > aminokwasów.
>
> Niewazne pytanie, odpowiedz brzmi zawsze "zoltko jajka" lub "smietana 36%"
;)

Nie ma innej odpowiedzi.
kc



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2003-10-27 13:08:47

Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bnis8o$psb$1@news.onet.pl...

> Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności
(soja
> musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej
strawić),
> jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
> zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.

Myślę że powinnaś o tym napisać do speców od żywienia z NASA.
Ci biedacy dali się zrobić w trąbę i tracą czas na tworzenie żywności z soi
na wypadek lotów kosmicznych.
Robią tam jajecznicę, bekon, pizzę z szynką, makaron z sosem pomidorowym, a
wszystko z .... soi. :-)

A kosmonauci to jedzą i jeszcze zbierają same plusy za wydolność
fizyczno-psychiczną.
Skandal normalnie!

Sowa



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zlego jest w soli?
Bielizna LUPO(line) - TANIO !!!
Tabele kaloryczne
MM-zupki vege pytanko do Sevy
moje zdjecia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »