« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2003-10-27 18:24:30
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Użytkownik "MarekF" <m...@a...i.p.pl> napisał w wiadomości
news:bnjmsv$amt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> napisał
w
> wiadomości news:bnjjp5$sm1$1@inews.gazeta.pl...
>> Marcin, zauwazylem, ze nigdy nie odpuscisz, sadzisz, ze masz zawsze
racje.
> Chyba nie chodzi o zawartosc B w produkcie. Normy B sa okreslone, dziwnym
> trafem zgadzaja sie z tym , co proponuje Kwasniewski. 0,8g/kg masy ciala.
> "pregnacy"- wiecej.
> www.nap.com
Czy ten link jest dobry? U mnie się nie otwiera.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2003-10-27 19:23:00
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bnjnt3$nht$1@news.onet.pl...
>
>
> Czy ten link jest dobry? U mnie się nie otwiera.
>
Sory
www.nap.edu
http://www.nap.edu/catalog/10490.html
pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2003-10-27 19:43:51
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?MarekF w wiadomości news:bnjmsv$amt$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
> Marcin, zauwazylem, ze nigdy nie odpuscisz, sadzisz, ze masz zawsze
> racje.
Mylisz sie, odpuszczam czesto, moze nawet zbyt czesto. Popros Krysie to moze
Ci odpowie cytatem, dlaczego.
> Chyba nie chodzi o zawartosc B w produkcie.
Nie wiem o co chodzi ogolnie, bo odpowiedz na najwazniejsze pytanie we
wszechswiecie brzmi "41". Natomiast w tym watku chodzi jak najbardziej o
zawartosc bialka w produktach spozywczych. Na pewno zas nie chodzi o to, co
jest najlepszym i najdoskonalszym produktem spozywczym pod sloncem i
dlaczego sa nim jajka.
> Pisales, ze "bialko" zawiera lepsze B niz zoltko.
> Jak widac wizualnie na stronie ktora podales, zoltko ma 3 gwiazdki,
Nie chodzilo o gwiazdki, ktore sa ocena produktu jako calosci (notabene
koncentrat bialka sojowego, ktory jest podstawa ekstrudowanych polproduktowe
sojowych, ma 4 gwiazdki, a gotowane ziarno soi 4.5), tylko o profil
aminokwasowy na samym dole strony, pod naglowkiem "Protein Quality", czyli
po naszemu "jakosc bialka". Jak uzyjesz suwaka po prawej stronie okna
przegladarki, to bedziesz mial szanse je obejrzec. O zwiazku (jego braku)
zawartosci mineralow i witamin z tematem tego watku juz pisalem, wiec
powtarzal sie nie bede.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2003-10-27 19:59:22
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bnjsdl$rmf$1@inews.gazeta.pl...
> MarekF w wiadomości news:bnjmsv$amt$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
> Mylisz sie, odpuszczam czesto, moze nawet zbyt czesto. Popros Krysie to
moze
> Ci odpowie cytatem, dlaczego.
;)))))))
Aaaaale dowcipny... ;]
--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
Profesor do początkującego lekarza:
- Przecież pana pierwszy pacjent wyzdrowiał, nie rozumiem więc,
dlaczego jest pan zdenerwowany? - Bo nie mam pojęcia, panie
profesorze, co mu pomogło... 8]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2003-10-27 20:12:08
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> napisał
w wiadomości news:bnjsdl$rmf$1@inews.gazeta.pl...
> Nie wiem o co chodzi ogolnie, bo odpowiedz na najwazniejsze pytanie we
> wszechswiecie brzmi "41".
Dla mnie "44"
> Nie chodzilo o gwiazdki, ktore sa ocena produktu jako calosci (notabene
> koncentrat bialka sojowego, ktory jest podstawa ekstrudowanych
polproduktowe
> sojowych, ma 4 gwiazdki, a gotowane ziarno soi 4.5), tylko o profil
>
Jest jeszcze takie cos co sie nazywa koncentrat zoltka, w tabelach IZZ, ale
nie wspominalem o tym, bo raczej koncentratow nie spozywamy.
Pozdrawiam
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2003-10-27 20:37:35
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?MarekF w wiadomości news:bnjuai$756$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
> Jest jeszcze takie cos co sie nazywa koncentrat zoltka, w tabelach
> IZZ, ale nie wspominalem o tym, bo raczej koncentratow nie spozywamy.
Dziwne, bo akurat koncentrat pomidorowy wystapil w twoim idealnym zestawie
dziennym, ktory podales ostatnio na dieta.optymalna. A smietana 36%, smalec
czy maslo to nie koncentraty z technicznego punktu widzenia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2003-10-27 20:44:09
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?Marcin 'Cooler' Kuliński w wiadomości news:bnjsdl$rmf$1@inews.gazeta.pl
pisze:
> Nie wiem o co chodzi ogolnie, bo odpowiedz na najwazniejsze pytanie we
> wszechswiecie brzmi "41".
Jednak "42", jak podpowiada mi moja niezastapiona zona. Chyba jednak,
zamiast po tworczosc Kwasniewskiego, powinienem siegnac po bardziej
wyrafinowane pozycje literatury s-f, chocby w celu odswiezenia ich sobie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2003-10-28 05:46:49
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
"Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> wrote in message
news:bnjsdl$rmf$1@inews.gazeta.pl...
> MarekF w wiadomości news:bnjmsv$amt$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>
> > Marcin, zauwazylem, ze nigdy nie odpuscisz, sadzisz, ze masz zawsze
> > racje.
>
> Mylisz sie, odpuszczam czesto, moze nawet zbyt czesto. Popros Krysie to
moze
> Ci odpowie cytatem, dlaczego.
>
tylko o profil
> aminokwasowy na samym dole strony, pod naglowkiem "Protein Quality", czyli
> po naszemu "jakosc bialka". Jak uzyjesz suwaka po prawej stronie okna
> przegladarki, to bedziesz mial szanse je obejrzec. O zwiazku (jego braku)
> zawartosci mineralow i witamin z tematem tego watku juz pisalem, wiec
> powtarzal sie nie bede.
>
A czy ty zdajesz sobie sprawe co to jest profil aminokwasowy?
Duren jestes czy tylko uparty?
Ponawiam pytanie:
W jakim celu uzywasz jednego z wielu popularno-naukowego
nazwijmy go kalkulatora dietetycznego,jezeli nie rozumiesz,
jak to dziala oraz nie przyjmujesz do wiadomosci wyjasnien
autora.???????????
kc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2003-10-28 05:54:48
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
"Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.blah> wrote in message
news:bnjsdl$rmf$1@inews.gazeta.pl...
> MarekF w wiadomości news:bnjmsv$amt$1@nemesis.news.tpi.pl pisze:
>
> > Marcin, zauwazylem, ze nigdy nie odpuscisz, sadzisz, ze masz zawsze
> > racje.
>
> Mylisz sie, odpuszczam czesto, moze nawet zbyt czesto. Popros Krysie to
moze
> Ci odpowie cytatem, dlaczego.
>
tylko o profil
> aminokwasowy na samym dole strony, pod naglowkiem "Protein Quality", czyli
> po naszemu "jakosc bialka". Jak uzyjesz suwaka po prawej stronie okna
> przegladarki, to bedziesz mial szanse je obejrzec. O zwiazku (jego braku)
> zawartosci mineralow i witamin z tematem tego watku juz pisalem, wiec
> powtarzal sie nie bede.
>
A czy ty zdajesz sobie sprawe co to jest profil aminokwasowy?
Duren jestes czy tylko uparty?
Ponawiam pytanie:
W jakim celu uzywasz jednego z wielu popularno-naukowego
nazwijmy go kalkulatora dietetycznego,jezeli nie rozumiesz,
jak to dziala oraz nie przyjmujesz do wiadomosci wyjasnien
autora.???????????
kc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2003-10-28 07:45:00
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bnjbhd$jko$1@news.onet.pl...
> Hm... wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło: soja i między innymi wyskoczyła
> ta: http://republika.pl/rolart/rolart2.html
> co daje do myślenia... : )
Nieee... Nie daje. Bo normy wg których białko jest lepsze od soi to wyniki
badań na szczurach, a stąd już tylko krok do... ;-)
> 1. Co to znaczy "ekstrudowanych" produktach sojowych?
Ekstruzja jest procesem technologicznym polegającym na poddawaniu surowca
jednocześnie wpływowi narastającego ciśnienia oraz wysokiej temperatury w
urządzeniu zwanym ekstruderem. Jeśli kogoś interesuje sam proces, to do
czynienia mamy z dwoma długimi (na kilka metrów) śrubami o coraz większej
średnicy osi, a coraz mniejszym gwincie, w wyniku czego wytwarzane jest
coraz większe ciśnienie. Obrót śrub powoduje przemieszczanie surowca we
właściwą stronę (ala śruba archimedesa), zaś ciepło dostarczane jest z
zewnątrz, spoza płaszcza, lub (częściej) w postaci wtrysku pary. Ekstruzja
jest bardzo obecnie popularną metodą przetwarzania żywności, służącą do
plastyfikacji i egzotermizacji żywności nawilżonej, zwł. mączystej i
ziarnistej. Wypiera ona m.in. smażenie (makaron), pieczenie (ciasto), a
także pozwala na produkcję wielu "nowych" produktów (izolaty, hydrolizaty,
itp). Wykorzystywana jest bardzo często przy produkcji wszelakiej maści
koncentratów i odżywek, zarówno roślinnych jak i odzwierzęcych (choć
częściej roślinnych).
> 2. Żółtek jaj nie trzeba ekstrudować (cokolwiek to znaczy), żeby człowiek
> dostał co trzeba w łatwostrawnym żółtku bez jakiegokolwiek przetwarzania,
> co przemawia jednoznacznie na korzyść białek z żółtek.
Soi też nie trzeba ekstrudować. Jest to po prostu zabieg poprawiający jej
"wydajność" i łatwość sożycia. Analogicznie często (właściwie to znacznie
częściej) do izolatów sojowych w technologii żywności stosuje się proszek
jajeczny, pastę jejeczną (do której produkcji również można wykorzystać
ekstruder), izolaty białkowe lub hydrolizaty białkowe.
...a osób spożywających jajka "na surowo" znam naprawdę niewiele! ;-)
>> (a takie podalem w odpowiedzi) maja bardzo dobra przyswajalnosc, o czym
>> swiadczy identyczny wskaznik PDCAAS, jak w przypadku bialek jaja kurzego
>> (1.0).
Zgadza się - obecnie FAO/WHA zalecają korzystanie z PDCAAS zamiast z EAA czy
nawet UAAS. Naukowcy dostrzegli że zapotrzebowanie na białko "szczurzych
niemowlaków" odbiega pod pewnymi względami od zapotrzebowania na białko
dzieci ludzkich (bystrzy są, nie?) i opracowali naprawdę precyzyjną i
uwzględniającą wszystkie czynniki (wliczając strawność, biodostępność, itp.)
metodę oceny białek, czyli właśnie PDCAAS. Zgodnie z PDCAAS najwyższą
wartość mają białka jaja kurzego, izolat sojowy (dostępne mi badania mówią o
izolacie SUPRO, ale zapewne dotyczy to także wielu innych izolatów), oraz
kazeina (pamiętacie ten wątek o mleku i jego przetworach?).
--
Pozdrawiam
Rukasu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |