Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Arszenik w ryzu Re: Arszenik w ryzu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Arszenik w ryzu



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.chemia,pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Arszenik w ryzu
References: <5b97e7a7$0$688$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9a2a93$0$673$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Thu, 13 Sep 2018 16:01:45 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 26
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1536847307 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 604 77.253.217.116:47800
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1849
X-Received-Body-CRC: 2930995287
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.chemia:66399 pl.rec.kuchnia:381393
Ukryj nagłówki

Pan Paweł Pawłowicz napisał:

>> https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/uwag
a-wafle-ryżowe-są-trujące/ar-AAwgi4O
>
> Typowy tekst pisany przez nędznego dziennikarzynę. Dużo dymu,
> brak konkretów i całkowita ignorancja w temacie.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryż ma zdolność akumuklacji arsenu. Kilka
razy więcej się tego pierwiasta gromadzi, niż w innych roślinach.
Z kolei jęczmień ma w tkankach większe stężenie ciężkiej wody w wodzie,
niż wszędzie w otoczeniu (a to już jest trudniejsza sztuka biochemii).

Dziennikarzyna zadając pytanie "w czym problem?", mógłby sam dociec
i zreferować czytelnikom o co chodzi. Bo jeśli ktoś nierozsądnie ustali
takie same normy dla całej żywności, a ryż przekracza je *tylko* kilka
razy, to przecież wszystko w porządku. Za chwile być może dowiemy się,
że migdały kilkadziesiąt razy przekraczają normę cyjanowodoru ustaloną
(na przykład) dla pszenicy.

Jarek

--
Usypianie extra proszkiem,
Uduszenie przez pończoszkę,
Obrzydzanie cynaderką,
Usuwanie śladów ścierką

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 J.F.
13.09 J.F.
13.09 Paweł Pawłowicz
13.09 Paweł Pawłowicz
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 XL
13.09 XL
13.09 WM
13.09 WM
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 WM
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 FEniks
13.09 Jarosław Sokołowski
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
wystarczy
" carscy" 2
W Polsce nie ma podziału
Zmarli wstają z grobów, cud.
Przekazywali ją sobie z rąk do rąk.
Wskaż różnice
Klient - nasz...
Ksiądz... Stryczek
Adrian ciągle się uczy
Powiem wam jak będzie
Jaki mamy ustrój?
Egozrcyzmy to tortury
Kiedy Polacy dochowają tradycji i przyzwoitości?
Kto tu jest zły?
To.


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X