Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Arszenik w ryzu Re: Arszenik w ryzu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Arszenik w ryzu



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.chemia,pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Arszenik w ryzu
References: <5b97e7a7$0$688$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9a2a93$0$673$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Thu, 13 Sep 2018 16:01:45 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 26
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1536847307 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 604 77.253.217.116:47800
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1849
X-Received-Body-CRC: 2930995287
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.chemia:66399 pl.rec.kuchnia:381393
Ukryj nagłówki

Pan Paweł Pawłowicz napisał:

>> https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze-zdrowie/uwag
a-wafle-ryżowe-są-trujące/ar-AAwgi4O
>
> Typowy tekst pisany przez nędznego dziennikarzynę. Dużo dymu,
> brak konkretów i całkowita ignorancja w temacie.

Nie od dzisiaj wiadomo, że ryż ma zdolność akumuklacji arsenu. Kilka
razy więcej się tego pierwiasta gromadzi, niż w innych roślinach.
Z kolei jęczmień ma w tkankach większe stężenie ciężkiej wody w wodzie,
niż wszędzie w otoczeniu (a to już jest trudniejsza sztuka biochemii).

Dziennikarzyna zadając pytanie "w czym problem?", mógłby sam dociec
i zreferować czytelnikom o co chodzi. Bo jeśli ktoś nierozsądnie ustali
takie same normy dla całej żywności, a ryż przekracza je *tylko* kilka
razy, to przecież wszystko w porządku. Za chwile być może dowiemy się,
że migdały kilkadziesiąt razy przekraczają normę cyjanowodoru ustaloną
(na przykład) dla pszenicy.

Jarek

--
Usypianie extra proszkiem,
Uduszenie przez pończoszkę,
Obrzydzanie cynaderką,
Usuwanie śladów ścierką

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 J.F.
13.09 J.F.
13.09 Paweł Pawłowicz
13.09 Paweł Pawłowicz
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 XL
13.09 XL
13.09 WM
13.09 WM
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 WM
13.09 Jarosław Sokołowski
13.09 FEniks
13.09 Jarosław Sokołowski
Re: Osad w winie
Re: Osad w winie - Sery twarde
świńskie przełyki
Nowa wersja programu dietetycznego Ananas
Glifosat! Nie gluten!
Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
maszynka lepiąca pierogi
Zapraszam na bloga o zdrowym odżywianiu
Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!
To.
Gruszkami zasypanam!
ACTA 2 - Elephant in the room
Smolensk, wykleci, szczepionki ...
Schadenfreude
Dżej Pi Tu
Yanny czy Laurel?
Są jeszcze normalni w tym kraju
Re: Osad w winie
Re: Osad w winie - Sery twarde
NIEMIECKI mord w Jedwabnem!
Narcystyczne Matki: Od Surowości do Więzi
Pisolski stan umysłu
Jak usztywnic zlewozmywak blaszany w miejscu mocowania baterii
O polach morficznych powaznie
Wiosna i zima
[ Hayes, Monson H. ] Statistical Digital Signal Processing and Modeling solutions