Data: 2018-09-13 20:58:16
Temat: Re: Arszenik w ryzu
Od: WM <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-09-13 o 20:03, XL pisze:
> Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
>> Pani Ewa napisała:
>>
>>> Poza tym - czy Chińczycy masowo umierają z powodu zatrucia arsenem?
>>> Albo jakikolwiek inny naród, który w podstawie żywienia ma ryż?
>>
>> Nie, ale jakieś 150 lat temu Europejczycy masowo zatruwani byli arsenem,
>> bywa, że i śmiertelnie. Jedyny dostępny wtedy zielony barwnik zawierał
>> sole tego pierwiastka. Może i do dzisiaj niektórzy mają w domu prababciny
>> zielony fatałaszek. Zresztą sprawa dotyczy nie tylko tkanin, wiele sprzętów,
>> w tym kuchennych, również zieleniała za sprawą arsenu.
>
> Nie. Panu się miedziopochodny grynszpan pofistaszkował z arsenem :->
>
Chodzi pewnie o barwnik zwany zielenią Scheelego (Wodoroarsenin miedzi(II)).
http://ortografia4.appspot.com/wiki/Wodoroarsenin_mi
edzi(II)
WM
|