Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Befsztyk

Grupy

Szukaj w grupach

 

Befsztyk

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-26 13:06:50

Temat: Befsztyk
Od: Malgorzata Lesner <b...@r...mif.pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Poprosze o przepis na dobry befsztyk.

Pozdrawiam, megi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-26 16:52:55

Temat: Re: Befsztyk
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Malgorzata Lesner <b...@r...mif.pg.gda.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:99neta$985$...@k...task.gda.pl...
> Poprosze o przepis na dobry befsztyk.
>
> Pozdrawiam, megi

kawal polendwicy zostawic na noc w przyprawach [czosnek, ziele alngielskie,
pieprz]
pokroic w plastry grubosci 1,5 cm
rozgrzac porzadnie olej na patelni
opruszyc maka plasrty poledwicy i smazyc krotko
w zaleznosci od tego czy lbi sie wysmazony czy krwisty
ja zawsze smazylam 1min. z jednej i 1 min z drugiej strony
wychodzi mega pycha:)

Pozdry Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-26 22:08:08

Temat: Re: Befsztyk
Od: "Paulina" <g...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Poprosze o przepis na dobry befsztyk.

Proszę bardzo. Befsztyk (tudzież to, co na niego ma być)
rozbić tłuczkiem do mięsa, zamarynować np. marynatą
Kamisa np. Staropolską do mięs i drobiu, najlepiej na
cała noc (nie solić!!!!), minimum 5 godz., usmażyć
na ostrym ogniu na wcześniej rozgrzanej patelni, po 3 min.
z każdej strony. Tłuszcz mocno pryska, więc trzeba uważać.
Gotowe. Posolić lekko.
Przy diecie stosowałam 3 razy w tygodniu :-))), więc
doszłam do pewnej wprawy.
Pozdrawiam,
Pulina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-27 06:27:46

Temat: Re: Befsztyk
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Malgorzata Lesner <b...@r...mif.pg.gda.pl> wrote:

> Poprosze o przepis na dobry befsztyk.
>
> Pozdrawiam, megi

Przede wszystkim potrzebna dobra poledwica wolowa, rozowa i z ladnym
"marmurkiem" w przekroju. Krajemy ja na plastry grubosci przynajmniej 2
cm., ktore mozemy potrzymac 1-2 dni w oliwie, w chlodzie, by skruszaly,
ale nigdy w zadnych przyprawach -- szkoda smaku miesa. W kazdym razie
pamietac trzeba, by przed smazeniem (lub pieczeniem na ruszcie)
koniecznie wyjac mieso na czas z lodowki i doprowadzic do temperatury
pokojowej.
Przed smazeniem mozna befsztyk nieco przygniesc lub przyklepac dlonia,
lecz nie traktujemy go tluczkiem -- poledwica jest miekka sama z siebie,
a befszyk powinien byc dosyc gruby, by zostal w srodku krwisty.
Kwestia solenia -- tradycyjna, przewazajaca szkola zakazuje solic
befsztyki przed smazeniem, bo maja wyjsc twarde. Zawsze tez tak
robilem. Jednak w ksiazce wybitnego wiedenskiego gastronoma Reinharda
Gerera "Tajemnice dobrej kuchni" znalazlem zalecenie, by wlasnie solic
przed smazeniem, by sol dobrze przenikla mieso. Wg. Gerera tylko
watrobe i cynaderki soli sie po smazeniu. Jednak, z kolei, Herve This,
francuski autorytet, twierdzi ze solenie zwieksza wyplywanie z miesa
sokow. Sprobowalem posolenia befsztykow przed smazeniem -- z dobrym
skutkiem. Sprobujcie wiec sami i robcie jak wolicie, ale jezeli solicie
przed smazeniem, to tuz przed wrzuceniem na patelnie.
Przed smazeniem mozna tez befsztyk popieprzyc.
W polskiej kuchni oprosza sie befsztyki przed smazeniem maka -- zapewne
w celu zatrzymania sokow w srodku i otrzymania ladnie rumianej skorki.

Befsztyk moze byc dobrze wysmazony, srednio wysmazony lub krwisty.
Zalezy to od czasu smazenia. Konkretnych zalecen co do czasu nie podam,
bo zawsze smaze na wyczucie. Sadzac z tego, co podaje literatura, czas
waha sie od 1 min. na strone dla befsztykow krwistych do 3, nawet 4 min.
dla mocno wysmazonych.
Ja smaze na masle, ktore rozgrzewam na grubej, zelaznej patelni do
momentu gdy zacznie dymic (tradycyjna metoda, chociaz slusznie potepiona
obecnie przez dietetykow). Dobrze sprawuje sie tez mieszanina masla i
oliwy. Rzecz w tym, zeby patelnia byla bardzo goraca i nie stygla po
wlozeniu miesa.
Smazymy z dwu stron, tylko raz przewracajac.
Wspomniany Reinhard Gerer zaleca sprawdzic stopien wysmazenia chwytajac
befsztyk po bokac dwoma palcami jednej reki, by sprawdzic, jak jest
wysmazony brzeg, a z gory i z dolu palcami drugiej, by sprawdzic
miekkosc. Im befsztyk mniej wypieczony, tym bardziej wiotki i miekki w
dotyku. Ta metoda wymaga jednak wprawy.
Gerer poleca jeszcze metode, w ktorej befsztyk "dochodzi" w piekarniku.
Obsmazamy mieso przez moment z obu stron na bardzo duzym ogniu, a
nastepnie wkladamy na 2-3 min. do bardzo goracego piekarnika. Po
wyjeciu z piekarnika trzymamy jeszce 4 min w cieple, czesto obracajac.
Tuz przed podaniem ponownie podsmazyc na rozgrzanym masle. Ta metoda
wydaje mi sie jednak bardzo "gastronomiczna", tzn. odpowiednia dla
zawodowych kucharzy w restauracjach, ktorzy musza przygotowac wieksza
partie befsztykow.

Patelnie po smazeniu deglasujemy woda lub winem, by otrzymac sos. Po
polsku befsztyk podaje sie z posmazana cebulka.

Smacznego,

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-27 08:14:07

Temat: Re: Befsztyk
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eqx3ak.3ob1gl1c6fcjmN%wlos@tele.com.pl...
> Patelnie po smazeniu deglasujemy woda lub winem, by otrzymac sos. Po
> polsku befsztyk podaje sie z posmazana cebulka.
>
> Smacznego,
>
> Wladyslaw

Dziekuje za tak wyczerpujace informacje. Napewno przydadza sie! Juz sobie
wydrukowalam i w domu przeczytam jeszcze raz uwazniej ;o)
pozdrawiam
Wilma


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-27 10:48:41

Temat: Re: Befsztyk
Od: "Jerzy Wierzbicki" <j...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Malgorzata Lesner" <b...@r...mif.pg.gda.pl> napisał w
wiadomości news:99neta$985$1@korweta.task.gda.pl...
> Poprosze o przepis na dobry befsztyk.
>
> Pozdrawiam, megi

Przepis na befsztyk (beef steak) , który nadesłał Władysław Los jest bardzo
dobry.
Szczególnie polecam technikę "dociągania" w piekarniku .
Wypróbowałem wiele razy w domu. Jest rewelacyjna.
Z polskiej wołowny w zasadzie tylko polędwica jest niezwodna na befsztyki.
Jeśli chcesz spróbować dobrego steka z rostbefu, antrykotu, T-Bone steka itd
polecam sklep www.steki.pl
Zanajdziesz tam także wiele przepisów na dobry stek.

Pozdrawiam
Jurek






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-27 11:01:15

Temat: Re: Befsztyk
Od: Malgorzata Lesner <b...@r...mif.pg.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Wierzbicki <j...@s...pl> wrote:

>> Poprosze o przepis na dobry befsztyk.

> Przepis na befsztyk (beef steak) , kt?ry nades?a? W?adys?aw Los jest bardzo
> dobry.
> Szczeg?lnie polecam technik? "doci?gania" w piekarniku .
> Wypr?bowa?em wiele razy w domu. Jest rewelacyjna.
> Z polskiej wo?owny w zasadzie tylko pol?dwica jest niezwodna na befsztyki.
> Je?li chcesz spr?bowa? dobrego steka z rostbefu, antrykotu, T-Bone steka itd
> polecam sklep www.steki.pl
> Zanajdziesz tam tak?e wiele przepis?w na dobry stek.

Bardzo dziekuje wszystkim za przepisy, bede eksperymentowac:-)))

Pozdrawiam, megi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Co z biodrówki?
pyzy poznańskie
pyszna sałatka
ciasto do pizzy
Biszkopty bezglutenowe.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »