« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-19 17:59:06
Temat: Bialko2 - ZelatynaCze!
jeszcze raz bialko...
czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-20 07:52:17
Temat: Re: Bialko2 - ZelatynaBardzo mozliwe.
Przed zawodami sportowymi podobno dobrzejesc zelatyne, bo zawiera dobrze
przyswajalne bialko
Ela
MarianatoR <a...@n...com.pl> wrote in message
news:8v949s$b70$1@news.tpi.pl...
> Cze!
> jeszcze raz bialko...
> czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-20 09:03:11
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna
"MarianatoR" wrote
> jeszcze raz bialko...
> czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
Witam, poniewaz pierwszy raz pisze na ta grupe :>.
Z encyklopedii onetu:
Oto co znalazlam na temat zelatyny:
Żelatyna, bezbarwna lub żółtawa substancja białkowa, pozbawiona zapachu. Jej
cząsteczka zawiera wiele reszt glicyny, proliny, hydroksyproliny, alaniny,
lizyny. Nierozpuszczalna w zimnej wodzie rozpuszcza się w temperaturze
powyżej 45°C, a oziębiana zastyga w postaci żelu (galarety).
Otrzymywana jest w wyniku hydrolizy kolagenu. Znajduje zastosowanie w
przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, medycynie, diagnostyce
mikrobiologicznej, a także w technice fotograficznej.
i z hortimexu (wiecej info na stronie
http://www.hortimex.com.pl/www.hortimex.com.pl/encyk
lopedia/dodatki/zelatyna
.html):
ZAGĘSTNIK, STABILIZATOR, EMULGATOR
Otrzymywana na drodze częściowej hydrolizy kwasowej (typ A) lub zasadowej
(typ B) wiązań peptydowych białka kolagenu skóry, tkanki łącznej lub kości.
Hydrolizaty żelatyny są otrzymywane przy pomocy enzymów proteolitycznych.
Pozdrawiam
Agna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-20 09:42:54
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna"MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
news:8v949s$b70$1@news.tpi.pl...
> czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
AFAIK tak. Tylko przyswajalne w 16%. To z jajka jest przyswajalne
w 98%.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-21 18:53:49
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> "MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
> news:8v949s$b70$1@news.tpi.pl...
>
> > czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> > http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
>
> AFAIK tak. Tylko przyswajalne w 16%. To z jajka jest przyswajalne
> w 98%.
> cholera ale 16% to chyba i ta nie zle + kawalek kurczaka itp.nie jest
chyba zle???
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 08:00:23
Temat: Re: Bialko2 - ZelatynaUżytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> "MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
> news:8v949s$b70$1@news.tpi.pl...
>
> > czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> > http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
>
> AFAIK tak. Tylko przyswajalne w 16%. To z jajka jest przyswajalne
> w 98%.
Żelatyna to białko otrzymywane w wyniku denaturacji i częściowej hydrolizy
kolagenu, skleroproteiny stanowiącej główny składnik tkanki łącznej zwierząt
(skóry, chrząstki i kości). Żelatyna jest liniowym polimerem aminokwasów
zawierającym powtarzające się sekwencje: glicyna - prolina - prolina i
glicyna - prolina -hydroksyprolina.
Żelatyna zawiera 26,4-30,5% glicyny, 14,8-18% proliny, 13,3-14,5%
hydroksyproliny, 11,1-11,7% kwasu glutaminowego, 8,6-11,3% alaniny i
niewielkie ilości innych aminokwasów(argininy, kwasu asparaginowego, lizyny,
seryny, leucyny, waliny, fenyloalaniny, treoniny, izoleucyny,
hydroksylizyny, histydyny i tyrozyny (wymienione w kolejności zgodnej z
coraz mniejszym ich udziałem). Brak w żelatynie dwóch aminokwasów
egzogennych, tryptofanu i metioniny, powoduje, że jest białkiem
niepełnowartościowym, choć może być stosowana jako składnik pożywienia
uzupełniający w diecie pozostałe aminokwasy egzogenne. Żelatynę wykorzystuje
się głównie jako dodatek stabilizujący konsystencję i czynnik żelujący do
potraw, leków, kosmetyków i wyrobów fotograficznych. Używa się też żelatyny
do wyrobu mikrokapsułek.
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:23:54
Temat: Re: Bialko2 - ZelatynaUżytkownik "Jerzy" <j...@m...pl> napisał w wiadomości
news:8vfub9$l7o$1@sunsite.icm.edu.pl...
> uzupełniający w diecie pozostałe aminokwasy egzogenne. Żelatynę
wykorzystuje
> się głównie jako dodatek stabilizujący konsystencję i czynnik żelujący do
> potraw, leków, kosmetyków i wyrobów fotograficznych. Używa się też
żelatyny
> do wyrobu mikrokapsułek.
...i kulek do paintballa :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:58:35
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna"Jerzy" <j...@m...pl> wrote in message
news:8vfub9$l7o$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Żelatyna to białko otrzymywane w wyniku denaturacji i częściowej hydrolizy
[...]
> potraw, leków, kosmetyków i wyrobów fotograficznych. Używa się też
żelatyny
> do wyrobu mikrokapsułek.
Dzieki. Naprawde mocny kawalek!!! Podoba mi sie :-)))
Pozdrawiam,
Gandalf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-24 11:28:18
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna"MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
news:8vegnk$bnu$2@news.tpi.pl...
> Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > > czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> > > http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
> > AFAIK tak. Tylko przyswajalne w 16%. To z jajka jest przyswajalne
> > w 98%.
cholera ale 16% to chyba i ta nie zle + kawalek kurczaka itp.nie jest
chyba zle???
Bo ja wiem, czy niezle? Bialko z pierwszego lepszego zboza jest
przyswajalne (zalezy od rodzaju) w 20-60%.
IMHO, zelatyna to tylko taki wypelniacz.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-27 00:27:07
Temat: Re: Bialko2 - Zelatyna
Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> "MarianatoR" <a...@n...com.pl> wrote in message
> news:8vegnk$bnu$2@news.tpi.pl...
>
> > Użytkownik Gandalf <G...@v...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> > > > czy to prawdza ze zelatyna ma 83% bialka czy sie ktos walna w tabeli
> > > > http://ikoiko.republika.pl/tabele.html
>
> > > AFAIK tak. Tylko przyswajalne w 16%. To z jajka jest przyswajalne
> > > w 98%.
>
> cholera ale 16% to chyba i ta nie zle + kawalek kurczaka itp.nie jest
> chyba zle???
>
> Bo ja wiem, czy niezle? Bialko z pierwszego lepszego zboza jest
> przyswajalne (zalezy od rodzaju) w 20-60%.
>
> IMHO, zelatyna to tylko taki wypelniacz.
>
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
>
> no taaaaaak ale głównie chodzi o to że to jest białko zwierzęce...(chyba;)
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |