Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Blanszowanie cebuli

Grupy

Szukaj w grupach

 

Blanszowanie cebuli

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-03-07 16:12:31

Temat: Blanszowanie cebuli
Od: "dżdżownica" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdzieś wyczytałem, że robi się w celu wytracenia przez nia ostrego,
gorzkiego smaku. Ktoś robił?
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-03-07 16:24:49

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 7 mars 2005 ŕ 17:12:31, dans <d0hupm$j1m$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Gdzieś wyczytałem, że robi się w celu wytracenia przez nia ostrego,
> gorzkiego smaku. Ktoś robił?

Nie, ale wydaje mi sie ze lekkie obsmazenie (Francuzi mowia
"opadniecie") bez zrumieninia ma ten sam efekt.

A przepis jest na co ?


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 16:33:41

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "dżdżownica" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6309054468

> Nie, ale wydaje mi sie ze lekkie obsmazenie (Francuzi mowia
> "opadniecie") bez zrumieninia ma ten sam efekt.
>
> A przepis jest na co ?
>
To była tylko informacja. Nie dotyczyło to konkretnego przepisu. Zastanawiam
się jak taka blanszowana cebula smakuje i do czego się nadaje, a do czego
nie.
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 19:10:47

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dżdżownica" <M...@o...pl>
> Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
> > Nie, ale wydaje mi sie ze lekkie obsmazenie (Francuzi mowia
> > "opadniecie") bez zrumieninia ma ten sam efekt.
> >
> > A przepis jest na co ?
> >
> To była tylko informacja. Nie dotyczyło to konkretnego przepisu.
Zastanawiam
> się jak taka blanszowana cebula smakuje i do czego się nadaje, a do
czego
> nie.
> d.

Pokrojoną w [pół]plasterki lub kostkę przelej wrzątkiem. Moja żona
twierdzi, że taka nie szkodzi jej wątrobie.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 20:40:12

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "dżdżownica" <M...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:d0i8u5$ol3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Pokrojoną w [pół]plasterki lub kostkę przelej wrzątkiem. Moja żona
> twierdzi, że taka nie szkodzi jej wątrobie.
Dzięki za poradę - wypróbuję.
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-07 21:46:44

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

dżdżownica wrote:

> Zastanawiam się jak taka blanszowana cebula smakuje i do czego się
> nadaje, a do czego nie.
===
Jest np. dodawana do śledzi o nazwie "wiejskie" i nie tylko.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-08 08:32:57

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:

>>Gdzieś wyczytałem, że robi się w celu wytracenia przez nia ostrego,
>>gorzkiego smaku. Ktoś robił?
> Nie, ale wydaje mi sie ze lekkie obsmazenie (Francuzi mowia
> "opadniecie") bez zrumieninia ma ten sam efekt.

Do marynat sparzam cebulę wrzatkiem.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-08 09:52:48

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "dżdżownica" <M...@o...pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
> > Pokrojoną w [pół]plasterki lub kostkę przelej wrzątkiem. Moja żona
> > twierdzi, że taka nie szkodzi jej wątrobie.
> Dzięki za poradę - wypróbuję.
> d.

Proszę uprzejmie i życzę smacznego, zapomniałem dodać, że należy
przelewać na sicie i od razu odsączyć.
Podobny efekt daje krótkie podgrzanie cebuli w mikrofali, tyle, że
lepiej przekroić ją na pół lub ćwiartki.
--
Pozdrawiam, Jerzy
PS
Czy jako najstarsza w rodzinie możesz zwrócić Marcinowi K. uwagę na
niektóre raczej niestosowne [i zazwyczaj NTG] wypowiedzi na tej grupie?
Dopilnuj szczawika, bo za bardzo bryka ;-)
Z góry dziękuję.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-08 09:55:57

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <A...@o...pl>
> ===
> Jest np. dodawana do śledzi o nazwie "wiejskie" i nie tylko.
>
> waldek
> ===

Powiedz to mojej żonie, która innej nie używa.
Mnie z kolei to ganc pomada.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-08 10:06:37

Temat: Re: Blanszowanie cebuli
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl>
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
> >>Gdzieś wyczytałem, że robi się w celu wytracenia przez nia ostrego,
> >>gorzkiego smaku. Ktoś robił?
> > Nie, ale wydaje mi sie ze lekkie obsmazenie (Francuzi mowia
> > "opadniecie") bez zrumieninia ma ten sam efekt.

No jednak nie, niby ten sam efekt [duszona cebula mniej szkodzi] ale nie
taki sam [smak], jak dla mnie to zmatowienie tuż prawie przed
zeszkleniem jednak trwa znacznie dłużej i nie ma etapu wypłukiwania.

> Do marynat sparzam cebulę wrzatkiem.

Samo zalanie wrzątkiem to już sparzenie, ale chyba nie do ... no właśnie
do czego sparzasz jak nie zalewasz wrzącą marynatą?
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupka Kwasniewskiego
sos do potraw chinskich i pizzy
mieszanki.pl - probki do testowania
konfitura melonowa i produkt uboczny
ciasta-rewelacja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »