Data: 2017-12-07 00:42:30
Temat: Re: Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-12-06 o 19:13, i...@g...pl pisze:
>> Zawsze byłam ciekawa, jak się je zaplata :-))
>> https://youtu.be/74AlTLS5Uxs
>>
>> Wreszcie pokuszę się o upieczenie takich kajzerek na świąteczne
>> śniadanko - no p prostu koniecznie!
>>
> Sam (Baczność ) Cesarz Franciszek Józef (spocznij) do porannej kawy
> jadał 1 (jedną) bułeczkę...
> a tutaj bułeczka którą u Meinla widziałem jako Kaiser Rose
> https://www.youtube.com/watch?v=tU9I1nYS60E
> pozdrawiam
> Stefan
>
Podobne, ale jednak nie to :-)
A ponieważ mi bardzo bułkowo, to i buszuję bułeczkowo po YT - i właśnie
zachwycam się tym:
https://youtu.be/3FewXciRDMQ
Cudności!
Do zrobienia.
Oraz - hurra! - chyba przy okazji znalazłam przepis na to prawdziwe ciasto
chałkowe, na chałkę z mego dzieciństwa: włókniste i elastyczne. Dzisiejsze
,,chałki" to zwykłe wielkie drożdżówy, jedynie plecionym kształtem
przypominające moją ulubioną, w niebycie ,,znikniętą" chałkę, w środku
jednolite, nic a nic nie mające z tamtej elastycznej i włóknistej
wielokierunkowej wyraźnej ciągnionej struktury, uzyskiwanej przy zaplataniu
warkocza, która przy odrywaniu fragmentów upieczonej już chałki ujawniała
puszyste i lekkie smugi ciasta podążające w ślad za odrywanym kawałkiem...
https://m.youtube.com/watch?t=11s&v=1PRrKZb4lOI
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|