Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:cf0PLGpVMYgFHLypKzXFGDq9Fu4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a288066$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <a...@g...com>
<p09kog$r9u$1@node2.news.atman.pl>
Date: 06 Dec 2017 23:42:30 GMT
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.4.209
X-Trace: 1512603750 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15206 79.185.4.209:51909
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3692581897
X-Received-Bytes: 2528
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379705
Ukryj nagłówki
stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-12-06 o 19:13, i...@g...pl pisze:
>> Zawsze byłam ciekawa, jak się je zaplata :-))
>> https://youtu.be/74AlTLS5Uxs
>>
>> Wreszcie pokuszę się o upieczenie takich kajzerek na świąteczne
>> śniadanko - no p prostu koniecznie!
>>
> Sam (Baczność ) Cesarz Franciszek Józef (spocznij) do porannej kawy
> jadał 1 (jedną) bułeczkę...
> a tutaj bułeczka którą u Meinla widziałem jako Kaiser Rose
> https://www.youtube.com/watch?v=tU9I1nYS60E
> pozdrawiam
> Stefan
>
Podobne, ale jednak nie to :-)
A ponieważ mi bardzo bułkowo, to i buszuję bułeczkowo po YT - i właśnie
zachwycam się tym:
https://youtu.be/3FewXciRDMQ
Cudności!
Do zrobienia.
Oraz - hurra! - chyba przy okazji znalazłam przepis na to prawdziwe ciasto
chałkowe, na chałkę z mego dzieciństwa: włókniste i elastyczne. Dzisiejsze
,,chałki" to zwykłe wielkie drożdżówy, jedynie plecionym kształtem
przypominające moją ulubioną, w niebycie ,,znikniętą" chałkę, w środku
jednolite, nic a nic nie mające z tamtej elastycznej i włóknistej
wielokierunkowej wyraźnej ciągnionej struktury, uzyskiwanej przy zaplataniu
warkocza, która przy odrywaniu fragmentów upieczonej już chałki ujawniała
puszyste i lekkie smugi ciasta podążające w ślad za odrywanym kawałkiem...
https://m.youtube.com/watch?t=11s&v=1PRrKZb4lOI
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|