Data: 2017-12-07 06:50:13
Temat: Re: Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2017 o 00:42 XL <i...@g...pl> pisze:
(...)
> Oraz - hurra! - chyba przy okazji znalazłam przepis na to prawdziwe
> ciasto
> chałkowe, na chałkę z mego dzieciństwa: włókniste i elastyczne.
> Dzisiejsze
> ,,chałki" to zwykłe wielkie drożdżówy, jedynie plecionym kształtem
> przypominające moją ulubioną, w niebycie ,,znikniętą" chałkę, w środku
> jednolite, nic a nic nie mające z tamtej elastycznej i włóknistej
> wielokierunkowej wyraźnej ciągnionej struktury, uzyskiwanej przy
> zaplataniu
> warkocza, która przy odrywaniu fragmentów upieczonej już chałki ujawniała
> puszyste i lekkie smugi ciasta podążające w ślad za odrywanym
> kawałkiem...
> https://m.youtube.com/watch?t=11s&v=1PRrKZb4lOI
>
Nie wierzę, to pisze Ikselka?
Naprawdę piekłaś dotychczas różne słodkie ciasta drożdżowe jako słodki
chleb?
Przecież taką strukturę mają (powinny mieć, jak widać) prawie wszystkie
wypieki drożdżowe na jajkach!
Pączki też miałaś "chlebowe"?
--
Trefniś
|