Data: 2017-12-07 11:13:31
Temat: Re: Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> Wrote in message:
> W dniu .12.2017 o 00:42 XL <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>> Oraz - hurra! - chyba przy okazji znalazłam przepis na to prawdziwe
>> ciasto
>> chałkowe, na chałkę z mego dzieciństwa: włókniste i elastyczne.
>> Dzisiejsze
>> ,,chałki" to zwykłe wielkie drożdżówy, jedynie plecionym kształtem
>> przypominające moją ulubioną, w niebycie ,,znikniętą" chałkę, w środku
>> jednolite, nic a nic nie mające z tamtej elastycznej i włóknistej
>> wielokierunkowej wyraźnej ciągnionej struktury, uzyskiwanej przy
>> zaplataniu
>> warkocza, która przy odrywaniu fragmentów upieczonej już chałki ujawniała
>> puszyste i lekkie smugi ciasta podążające w ślad za odrywanym
>> kawałkiem...
>> https://m.youtube.com/watch?t=11s&v=1PRrKZb4lOI
>>
>
> Nie wierzę, to pisze Ikselka?
> Naprawdę piekłaś dotychczas różne słodkie ciasta drożdżowe jako słodki
> chleb?
> Przecież taką strukturę mają (powinny mieć, jak widać) prawie wszystkie
> wypieki drożdżowe na jajkach!
>
> Pączki też miałaś "chlebowe"?
Nie wiesz, o czym piszę, to i pytania głupie zadajesz. Wybaczam.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|