Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!.POSTED.public-gprs375097
.centertel.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Date: Thu, 7 Dec 2017 11:13:31 +0100 (CET)
Organization: news.wit.edu.pl
Message-ID: <p0b2pn$slg$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
References: <a...@g...com>
<p09kog$r9u$1@node2.news.atman.pl>
<5a288066$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Thu, 7 Dec 2017 09:48:40 -0000 (UTC)
Injection-Info: portraits.wsisiz.edu.pl;
posting-host="public-gprs375097.centertel.pl:37.47.96.122";
logging-data="29360"; mail-complaints-to="a...@w...edu.pl"
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379707
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> Wrote in message:
> W dniu .12.2017 o 00:42 XL <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>> Oraz - hurra! - chyba przy okazji znalazłam przepis na to prawdziwe
>> ciasto
>> chałkowe, na chałkę z mego dzieciństwa: włókniste i elastyczne.
>> Dzisiejsze
>> ,,chałki" to zwykłe wielkie drożdżówy, jedynie plecionym kształtem
>> przypominające moją ulubioną, w niebycie ,,znikniętą" chałkę, w środku
>> jednolite, nic a nic nie mające z tamtej elastycznej i włóknistej
>> wielokierunkowej wyraźnej ciągnionej struktury, uzyskiwanej przy
>> zaplataniu
>> warkocza, która przy odrywaniu fragmentów upieczonej już chałki ujawniała
>> puszyste i lekkie smugi ciasta podążające w ślad za odrywanym
>> kawałkiem...
>> https://m.youtube.com/watch?t=11s&v=1PRrKZb4lOI
>>
>
> Nie wierzę, to pisze Ikselka?
> Naprawdę piekłaś dotychczas różne słodkie ciasta drożdżowe jako słodki
> chleb?
> Przecież taką strukturę mają (powinny mieć, jak widać) prawie wszystkie
> wypieki drożdżowe na jajkach!
>
> Pączki też miałaś "chlebowe"?
Nie wiesz, o czym piszę, to i pytania głupie zadajesz. Wybaczam.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|