Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.ne
ostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Buraczki do słoika
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <5b7ab24a$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Mon, 20 Aug 2018 23:06:09 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.9.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 30
Message-ID: <5b7b2d41$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.232.71
X-Trace: 1534799169 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 611 178.43.232.71:61619
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2422
X-Received-Body-CRC: 1977666480
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381211
Ukryj nagłówki
W dniu 20.08.2018 o 16:13, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Zastanawiam się, taką sałatkę: upieczone starte buraczki, do tego
>> pokrojona drobno cebula, przyprawione sokiem z cytryny, trochę octem,
>> cukrem, pieprzem - czy takie coś da się przechować w słoikach na dłużej?
>> Wystarczy zapasteryzować i voila?
>> Sezon na pyszne młode buraki w pełni, chciałoby się zachować ten smak...
> Nie widzę przeszkód. Zestaw wygląda wręcz na samokonserwujący. Zresztą
> tarte buraczki w słoiku dość łatwo spotkać w handlu, produkt popularny.
Problem właśnie w tym, że takich dobrych w handlu nie udaje mi się
spotkać. Zaczęłam się więc zastanawiać, czy na dłuższe przechowywanie
nie trzeba walić więcej octu na ten przykład.
> Kiedyś tu pisałem o tym, jak w sklepie natknąłem się na tarte buraki
> w słoikach i stojące niedaleko podobne puste słoiki. Te puste były coś
> o 10 groszy droższe od napełnionych (jedno i drugie w cenie 1-2 zł).
Akurat słoików mam nadmiar. Zbierają mi się nie wiedzieć nawet skąd, a
wyrzucać jakoś szkoda. Wystarczyłoby co najwyżej dokupić kilka zakrętek.
Nie chodzi mi zresztą od razu o masową produkcję. Myślałam na początek o
choćby kilku słoikach. A co do kosztów, to i tak chyba najbardziej
kosztowny w całym ambarasie będzie prąd, który zużyję na upieczenie buraków.
> Cena może nieco studzić zapał domowego przetwórstwa, ale rozumiem, hobby.
Ma się rozumieć, że hobby. No i trochę wrodzona wybredność.
Ewa
|