« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-09-22 20:39:14
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 18:18, Qrczak pisze:
> a i suszi wołowe niezłe, o ile dobrze przyprawione
Och, wołowego suszi już dawno nie jadłam, choć w dzieciństwie lubiłam.
Nawet za nim zbytnio nie tęsknię, ale jakby mnie kto tak poczęstował
domowym, dobrze przyprawionym, to skusiłabym się, hm...
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-09-23 13:57:12
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu poniedziałek, 22 września 2014 14:47:49 UTC+2 użytkownik s...@g...com
napisał:
> Jak tak dalej pójdzie, to bedymy mieli tatara po japońsku :))
Zrób po żydowsku, to będziesz miał czym się chwalić - zaiste "durny ciu.." z ciebie,
Baba ma rację.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-09-23 15:15:05
Temat: Re: Carpaccio + Sushi
Użytkownik napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:fab1a7d1-b35f-43ab-8915-18f51fea9e71@go
oglegroups.com...
W dniu poniedziałek, 22 września 2014 14:47:49 UTC+2 użytkownik
s...@g...com napisał:
> Jak tak dalej pójdzie, to bedymy mieli tatara po japońsku :))
Zrób po żydowsku, to będziesz miał czym się chwalić - zaiste "durny ciu.."
z ciebie, Baba ma rację.
*****************************************
Hm, w sklepach nader często widzę np. szynkę po żydowsku, wiem, wiem tylko
ciule to potrafią wymyśleć.
Ale w kuchni niekoszernej dozwolone jest łączenie mięsa z nabiałem (jaja),
czyli siekana polędwica wołowa jako tatar pożydowsku? A kawior po żydowsku?
Przecież on nie ma nic wspólnego z kawiorem? i wtedy co z Babą?
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-09-23 18:24:27
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu wtorek, 23 września 2014 15:15:05 UTC+2 użytkownik Stefan napisał:
> U�ytkownik napisa� w wiadomo�ci grup
>
> dyskusyjnych:fab1a7d1-b35f-43ab-8915-18f51fea9e71@go
oglegroups.com...
>
>
>
> W dniu poniedzia�ek, 22 wrze�nia 2014 14:47:49 UTC+2 u�ytkownik
>
> s...@g...com napisaďż˝:
>
>
>
> > Jak tak dalej p�jdzie, to bedymy mieli tatara po japo�sku :))
>
>
>
> Zr�b po �ydowsku, to b�dziesz mia� czym si� chwali� - zaiste "durny
ciu.."
>
> z ciebie, Baba ma racjďż˝.
>
>
>
> *****************************************
>
> Hm, w sklepach nader cz�sto widz� np. szynk� po �ydowsku, wiem, wiem tylko
>
> ciule to potrafi� wymy�le�.
>
> Ale w kuchni niekoszernej
Kuchnia żydowska to w domyśle kuchnia koszerna - i do niej się odnoszę. W tym samym
tonie wisienką na torcie niech będzie krzykliwie oferowany w jednej z kieleckich
knajpek na tablicy przed wejściem "tradycyjny piątkowy tatar", którą to ofertę miałam
okazję nawet sfotografować, ale skasowałam, a szkoda... Powinien być wręcz promowany
jako "tradycyjny piątkowy tatar a'la catholique"... na tej samej zasadzie jak "po
żydowsku" czy "po japońsku". Idiotycznej dodam.
> i wtedy co z Babďż˝?
No - nadal rację ma. A co niby ma być.
--
XL z zaświatów pozanetowych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-09-23 21:05:43
Temat: Re: Carpaccio + Sushi
Użytkownik napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:a149eabe-a18d-40e5-87ec-253962a07d63@go
oglegroups.com...
Kuchnia żydowska to w domyśle kuchnia koszerna - i do niej się odnoszę. W
tym samym tonie wisienką na torcie niech będzie krzykliwie oferowany w
jednej z kieleckich knajpek na tablicy przed wejściem "tradycyjny piątkowy
tatar", którą to ofertę miałam okazję nawet sfotografować, ale skasowałam, a
szkoda... Powinien być wręcz promowany jako "tradycyjny piątkowy tatar a'la
catholique"... na tej samej zasadzie jak "po żydowsku" czy "po japońsku".
Idiotycznej dodam.
**********************
o tatarze z siekanego śledzia nie słyszałaś np :
http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/02/sieka
ny-tatar-z-sledzia-solonego.html
pozdrawiam
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-09-23 21:24:55
Temat: Re: Carpaccio + SushiPan Stefan napisał:
> W tym samym tonie wisienką na torcie niech będzie krzykliwie oferowany w
> jednej z kieleckich knajpek na tablicy przed wejściem "tradycyjny piątkowy
> tatar", którą to ofertę miałam okazję nawet sfotografować, ale skasowałam, a
> szkoda... Powinien być wręcz promowany jako "tradycyjny piątkowy tatar a'la
> catholique"... na tej samej zasadzie jak "po żydowsku" czy "po japońsku".
> Idiotycznej dodam.
>
> **********************
> o tatarze z siekanego śledzia nie słyszałaś np :
> http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/02/sieka
ny-tatar-z-sledzia-solonego.html
A jeśli nie ze śledzia, tylko z wołu, to już nie może być "tradycyjny
piątkowy"? W tym samym tonie, co "tradycyjny szabasowy cymes". Czyli
na tradycyjny dzień świąteczny. Dla muzułmanów jest nim piątek.
Jarek
--
Złapał Kozak Tatarzyna,
a Tatarzyn za łeb trzyma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-09-24 11:18:09
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-23 18:24, ikselk%g...@g...com pisze:
> Kuchnia żydowska to w domyśle kuchnia koszerna - i do niej się odnoszę. W tym samym
tonie wisienką na torcie niech będzie krzykliwie oferowany w jednej z kieleckich
knajpek na tablicy przed wejściem "tradycyjny piątkowy tatar", którą to ofertę miałam
okazję nawet sfotografować, ale skasowałam, a szkoda... Powinien być wręcz promowany
jako "tradycyjny piątkowy tatar a'la catholique"... na tej samej zasadzie jak "po
żydowsku" czy "po japońsku". Idiotycznej dodam.
Może to był tatar z łososia albo innej ryby? Sprawdziłaś?
--
Nie sztuka być wielkim kucharzem mając kasę i kuchnię wielką
jak studio TV. Sztuką jest tworzyć dzieła kucharskie na 4m. kw.,
bez spiżarni i z lodówką, w której zwykle spore luzy ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-09-24 14:54:08
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu środa, 24 września 2014 11:18:09 UTC+2 użytkownik Aicha napisał:
> W dniu 2014-09-23 18:24, ikselk%g...@g...com pisze:
>
>
>
> > Kuchnia �ydowska to w domy�le kuchnia koszerna - i do niej si� odnosz�. W
tym samym tonie wisienk� na torcie niech b�dzie krzykliwie oferowany w jednej z
kieleckich knajpek na tablicy przed wej�ciem "tradycyjny pi�tkowy tatar",
kt�r� to ofert� mia�am okazj� nawet sfotografowa�, ale skasowa�am, a
szkoda... Powinien by� wr�cz promowany jako "tradycyjny pi�tkowy tatar a'la
catholique"... na tej samej zasadzie jak "po �ydowsku" czy "po japo�sku".
Idiotycznej dodam.
>
>
>
> Mo�e to by� tatar z �ososia albo innej ryby? Sprawdzi�a�?
Tiaaaa - skoro ten "tradycyjny" miałby być rybny, to strach się nie bać, z czego ten
nie-tradycyjny robić by trza...
Ale sprawdziłam, ba, sprawdziliśmy oboje z mężem, bo przy wejściu stał uśmiechnięty
kelner, to dopytaliśmy. Powiedział, że do wódeczki, dla wyraźnie niechętnych
"piątkowemu tatarowi", mają też śledzia... Chyba pójdę i sfotografuję tę tablicę dla
potomności, o ile ona od sierpnia tamoj jeszcze wystawiana. A może i sam "piątkowy
tatar" uda się uchwycić w całej okazałości.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-09-24 18:46:54
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu wtorek, 23 września 2014 21:24:55 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski
napisał:
> Pan Stefan napisaďż˝:
>
>
>
> > W tym samym tonie wisienk� na torcie niech b�dzie krzykliwie oferowany w
>
> > jednej z kieleckich knajpek na tablicy przed wej�ciem "tradycyjny pi�tkowy
>
> > tatar", kt�r� to ofert� mia�am okazj� nawet sfotografowa�, ale
skasowa�am, a
>
> > szkoda... Powinien by� wr�cz promowany jako "tradycyjny pi�tkowy tatar a'la
>
> > catholique"... na tej samej zasadzie jak "po �ydowsku" czy "po japo�sku".
>
> > Idiotycznej dodam.
>
> >
>
> > **********************
>
> > o tatarze z siekanego �ledzia nie s�ysza�a� np :
>
> > http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/02/sieka
ny-tatar-z-sledzia-solonego.html
>
>
>
> A je�li nie ze �ledzia, tylko z wo�u, to ju� nie mo�e by� "tradycyjny
>
> pi�tkowy"?
Może gdzieś tam i może, bo z reguły morze jest szerokie i głębokie, ale nie można się
_wołowej tradycji piątkowej_ spodziewać w restauracji o charakterze domyślnie
hołdującym polskiej tradycji i właśnie z klienta wychowanego w polskiej tradycji się
utrzymującej. A w polskiej tradycji tatar _nie jest_ tradycyjny piątkowo, że tak
tradycję tradycją tradycjonalnie pogonię.
> W tym samym tonie, co "tradycyjny szabasowy cymes". Czyli
>
> na tradycyjny dzie� �wi�teczny. Dla muzu�man�w jest nim pi�tek.
Więc na pewno w restauracji muslimskiej będą się nim obżerać właśnie w piątek. A to
jest restauracja polskotradycyjna, skoro ewidentnie nie prezentuje się jako muslimska
czy inna. I kto wie, może właśnie ów eksces z "tradycyjnym piątkowym tatarem"
sprawił, że z reguły jest tam dokładnie pusto i wiatr hula między stolikami. Cóż, bo
prawdziwa tradycja obroni się sama, na szczęście, i menedżer tej knajpki to raczej
kulą w płot trafił z tym naciąganiem jej na piątkową wołowinę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |