« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-19 21:25:56
Temat: ChałwaCzy ktoś zna przepis na domowy wyrób chałwy?
--
pozdrawiam, Bjk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-19 21:35:58
Temat: Re: ChałwaOn Fri, 2003-09-19 at 23:25, BaJarKa wrote:
> Czy ktoś zna przepis na domowy wyrób chałwy?
Nie, a szkoda, bo chalwe bardzo lubie... Z cala pewnoscia robi sie ja z
sezamu i tu sie moje wiadomosci koncza...
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-20 13:17:28
Temat: Re: ChałwaBaJarKa <b...@g...pl> wrote:
> Czy ktoś zna przepis na domowy wyrób cha"wy?
Robi sie ja z mielonych nasion roslin oleistych, najlepiej sezamu,
mieszanych na goraco z cukrem. Jakosc zalezy od jakosci ziarna
sezamowego i sposobu mieszania -- konsystencja chalwy zalezy od
uzyskania w trakcie mieszania wlokien goracego cukru podobnie jak w
wacie cukrowej. W sumie szanse na uzyskanie w domu produktu o jakosci
zblizonej do komercyjnego raczej niewielkie.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-20 15:16:42
Temat: Re: ChałwaUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Robi sie ja z mielonych nasion roslin oleistych, najlepiej sezamu,
> mieszanych na goraco z cukrem. Jakosc zalezy od jakosci ziarna
> sezamowego i sposobu mieszania -- konsystencja chalwy zalezy od
> uzyskania w trakcie mieszania wlokien goracego cukru podobnie jak w
> wacie cukrowej. W sumie szanse na uzyskanie w domu produktu o jakosci
> zblizonej do komercyjnego raczej niewielkie.
Sądziłam, że domowa wyjdzie mi lepsza od tej w polskich sklepach.
Uwielbiam chałwę, ale tę z_orient_owaną. Domowe krówki wychodzą mi bez
porównania lepsze od kupowanych, miałam nadzieję, że uda się i z
chałwą... Dziękuję :)
A propos, moze ktoś wie, gdzie w Krakowie można kupić turecką, grecką
czy egipską chłwę?
--
pozdrawiam, Bjk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-20 17:20:38
Temat: Re: Chałwa
Użytkownik "BaJarKa" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
> A propos, moze ktoś wie, gdzie w Krakowie można kupić turecką,
grecką
> czy egipską chłwę?
Co prawda nie w Krakowie, ale w Gdańsku można kupić w Carrefure
turecką chałwę firmy Koska.(w blokach i taką "watę"). Myślę, że w
Krakowie Carrefure tez jest i mają podobny asortyment.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-21 06:50:58
Temat: Re: ChałwaW artykule news:bkhr5i$4ne$1@inews.gazeta.pl,
niejaki(a): BaJarKa z adresu <b...@g...pl> napisał(a):
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
>> Robi sie ja z mielonych nasion roslin oleistych, najlepiej sezamu,
>> mieszanych na goraco z cukrem. Jakosc zalezy od jakosci ziarna
>> sezamowego i sposobu mieszania -- konsystencja chalwy zalezy od
>> uzyskania w trakcie mieszania wlokien goracego cukru podobnie jak w
>> wacie cukrowej. W sumie szanse na uzyskanie w domu produktu o
>> jakosci zblizonej do komercyjnego raczej niewielkie.
>
> Sądziłam, że domowa wyjdzie mi lepsza od tej w polskich sklepach.
> Uwielbiam chałwę, ale tę z_orient_owaną. Domowe krówki wychodzą mi bez
> porównania lepsze od kupowanych, >
A mogę prosić o przepis na te krówki
--
pozdrawiam
Benia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-21 07:38:28
Temat: Re: Chałwa, czyli krówki ;)Użytkownik Bernadeta Hołda (Usuń z adresu co niepotrzebne) napisała:
> A mogę prosić o przepis na te krówki
Mam pewien kłopot, bo zawsze je robię "na wyczucie", bez dokładnego
ważenia i mierzenia, ale spróbuję:
- 0,4 - 0,5 kg cukru
- 3/4 l słodkiej smietanki (kremówki, 30 %)
- laska wanilii ( nie daje cukru wanilinowanego, czy jak mu tam, a
wanilię. Laska przekrojona wzdłuż oczywiście)
Dalej bardzo prosto: wlewasz śmietankę do rondelka, większego, niż zajmą
produkty, bo się podnosi, wsypujesz cukier, wkładasz wanilię, bierzesz
łyżkę, ciekawą ksiażkę - siadasz przy kuchence, gotujesz to dłuuugo,
mieszając co chwilkę i czytając sobie. Powinno zrobić się ciągnące,
koloru ugru ;), o konsystencji gęstej lawy :) Spuszczasz kropelkę na
talerzyk, jesli szybko zastyga w elastyczną masę, jest gotowe. Wtedy
wylewasz na metalową tacę, można ją posmarować leciutko oliwą, ale
niekoniecznie i na drugi dzień kroisz pyszne krówki.
smacznego :)
--
Bjk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-27 17:21:33
Temat: Re: Chałwa
> A propos, moze ktoś wie, gdzie w Krakowie można kupić turecką, grecką
> czy egipską chłwę?
> --
> pozdrawiam, Bjk.
W Plazie w InterMarche (chyba takl się to pisze) widziałam duży wybór chałwy
pzdr.
dodo
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-28 09:36:50
Temat: Re: ChałwaUżytkownik mamadodo napisał:
> W Plazie w InterMarche (chyba takl się to pisze) widziałam duży wybór chałwy
> pzdr.
> dodo
Dzięki, Ty jesteś może Dodo z Sapka? ;)
--
pa, Bjk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-28 15:07:39
Temat: Re: Chałwa
Użytkownik "BaJarKa" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bl6a7p$ii6$1@inews.gazeta.pl...
>
> Dzięki, Ty jesteś może Dodo z Sapka? ;)
> --
Chyba nie ;-(
dodo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |